Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta z červenej repy s kozím syrom

Torta z červenej repy s kozím syrom

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 2 – 3 stredne veľké buľvy červenej repy
  • 240 g cmaru
  • 1,5 PL (25 g) bieleho vínneho octu
  • 3 PL (35 g) citrónovej šťavy
  • 1,5 PL (20 g) vanilkovej pasty
  • 450 g tortovej (hladkej) múky
  • 30 g kakaového prášku
  • 1 ks (12 g) prášku do pečiva
  • 1,5 ČL (7 g) kyseliny citrónovej
  • 1,5 (10 g) ČL morskej soli
  • 500 g kryštálového cukru
  • 150 g rastlinného oleja (s neutrálnou príchuťou)
  • 115 g zmäknutého masla
  • 4 veľké vajíčka
Sladký krém z kozieho syra
  • 400 g Kozí syr v kelímku
  • 250 g Creme cheese classic
  • 95 g masla
  • 30 g vanilkovej pasty
  • 200 g smotany na šľahanie 40%
  • Cca 200 – 300 g práškového cukru
Marcipánové hrozno
  • 200 g mletých mandlí (mandľová múčka)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g medu
  • 30 ml vody
  • 5 ml čistého mandľového extraktu
  • na zafarbenie červené, modré a zelené a hnedé gélové potravinárske farbivo

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a umiestnime mriežku do stredu. Pripravíme si dve väčšie tortové formy – vymastíme, vysypeme boky múkou a dno vyložíme papierom na pečenie
  2. Repu očistíme, nakrájame na malé kúsky (alebo nastrúhame na väčšom strúhadle) a následne z nej v mixéri s oceľovou čepeľou vymixujeme hladké pyré. Pre uľahčenie mixovania môžeme pridať trochu vody. Z pyré použijeme ďalej do receptu 300 g
  3. Pridáme k nemu cmar, ocot, citrónovú šťavu a vanilkovú pastu a všetko prepojíme
  4. Tortovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, kyselinu citrónovú a soľ preosejeme spolu do samostatnej misy, odložíme
  5. Vo veľkej mise robota spolu vyšľaháme cukor, olej a maslo do krémovej konzistencie. Po jednom pridávame vajcia, vždy ďalšie pridáme až po zapracovaní do zmesi
  6. K hotovej tekutej zmesi pridávame striedavo suché suroviny a pyré, pričom začneme a končíme suchou zmesou
  7. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a pečieme po dobu cca 40 minút
  8. Po upečení necháme chvíľu chladiť vo formách, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Vrch každého korpusu zarovnáme nožom
  9. Sladký krém – maslo šľaháme do krémova, potom pridáme oba syry a vanilku, následne šľahačku, pokiaľ sa suroviny zjednotia
  10. Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa všetko nespojí do nadýchaného krému. Je potrebné pri prisypávaní cukru zmes priebežne chutnať, jeho množstvo závisí od chuti a intenzity kozieho syra
  11. Marcipánové hrozno - mleté mandle vložíme do kuchynského robota
  12. Cukor, med a vodu rozmiešame v malom hrnci na prudkom ohni, pokiaľ nedosiahne bod varu a cukor sa úplne nerozpustí
  13. Sladkú zmes lejeme do kuchynského robota za stáleho miešania. Nakoniec pridáme mandľový extrakt a miešame, kým sa marcipán nespojí
  14. Keď je zmes ešte teplá, vytvarujeme ju do valčeka a dobre zabalenú necháme vychladiť
  15. Po vychladnutí rozdelíme a jednotlivé časti zafarbíme tak, aby sme dosiahli odtiene hrozna a viničových listov, ktoré ručne vymodelujeme. Opäť odložíme do chladu do doby, pokiaľ ich použijeme na finálne dozdobenie torty
Cesto
  • 2 – 3 stredne veľké buľvy červenej repy
  • 240 g cmaru
  • 1,5 PL (25 g) bieleho vínneho octu
  • 3 PL (35 g) citrónovej šťavy
  • 1,5 PL (20 g) vanilkovej pasty
  • 450 g tortovej (hladkej) múky
  • 30 g kakaového prášku
  • 1 ks (12 g) prášku do pečiva
  • 1,5 ČL (7 g) kyseliny citrónovej
  • 1,5 (10 g) ČL morskej soli
  • 500 g kryštálového cukru
  • 150 g rastlinného oleja (s neutrálnou príchuťou)
  • 115 g zmäknutého masla
  • 4 veľké vajíčka
Sladký krém z kozieho syra
  • 400 g Kozí syr v kelímku
  • 250 g Creme cheese classic
  • 95 g masla
  • 30 g vanilkovej pasty
  • 200 g smotany na šľahanie 40%
  • Cca 200 – 300 g práškového cukru
Marcipánové hrozno
  • 200 g mletých mandlí (mandľová múčka)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g medu
  • 30 ml vody
  • 5 ml čistého mandľového extraktu
  • na zafarbenie červené, modré a zelené a hnedé gélové potravinárske farbivo
  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a umiestnime mriežku do stredu. Pripravíme si dve väčšie tortové formy – vymastíme, vysypeme boky múkou a dno vyložíme papierom na pečenie
  2. Repu očistíme, nakrájame na malé kúsky (alebo nastrúhame na väčšom strúhadle) a následne z nej v mixéri s oceľovou čepeľou vymixujeme hladké pyré. Pre uľahčenie mixovania môžeme pridať trochu vody. Z pyré použijeme ďalej do receptu 300 g
  3. Pridáme k nemu cmar, ocot, citrónovú šťavu a vanilkovú pastu a všetko prepojíme
  4. Tortovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, kyselinu citrónovú a soľ preosejeme spolu do samostatnej misy, odložíme
  5. Vo veľkej mise robota spolu vyšľaháme cukor, olej a maslo do krémovej konzistencie. Po jednom pridávame vajcia, vždy ďalšie pridáme až po zapracovaní do zmesi
  6. K hotovej tekutej zmesi pridávame striedavo suché suroviny a pyré, pričom začneme a končíme suchou zmesou
  7. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a pečieme po dobu cca 40 minút
  8. Po upečení necháme chvíľu chladiť vo formách, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Vrch každého korpusu zarovnáme nožom
  9. Sladký krém – maslo šľaháme do krémova, potom pridáme oba syry a vanilku, následne šľahačku, pokiaľ sa suroviny zjednotia
  10. Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa všetko nespojí do nadýchaného krému. Je potrebné pri prisypávaní cukru zmes priebežne chutnať, jeho množstvo závisí od chuti a intenzity kozieho syra
  11. Marcipánové hrozno - mleté mandle vložíme do kuchynského robota
  12. Cukor, med a vodu rozmiešame v malom hrnci na prudkom ohni, pokiaľ nedosiahne bod varu a cukor sa úplne nerozpustí
  13. Sladkú zmes lejeme do kuchynského robota za stáleho miešania. Nakoniec pridáme mandľový extrakt a miešame, kým sa marcipán nespojí
  14. Keď je zmes ešte teplá, vytvarujeme ju do valčeka a dobre zabalenú necháme vychladiť
  15. Po vychladnutí rozdelíme a jednotlivé časti zafarbíme tak, aby sme dosiahli odtiene hrozna a viničových listov, ktoré ručne vymodelujeme. Opäť odložíme do chladu do doby, pokiaľ ich použijeme na finálne dozdobenie torty