Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tradičná citrónová bábovka od Alenky

Tradičná citrónová bábovka od Alenky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 140 g práškový cukor
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Šťava z jedného citróna
  • Kôra z pól citróna
  • 120 g hladká múka
  • 150g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 citrónový pudingový prášok
  • 100 ml olej
  • 100 ml mlieko
Lemon Curd
  • 4 žĺtka
  • 70 g trstinový cukor
  • 70 ml citrónová šťava
  • 50 g maslo
  • Kôra z dvoch Bio citrónov

Krém

  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g maslo
  • Lemon curd

Postup

  1. Žĺtka vyšľaháme s vanilkovým cukrom, postupne pridáme práškový cukor
  2. Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna
  3. Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s PDP, citrónovou kôrou a citrónový pudingový prášok
  4. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy
  5. Pečieme na 170 stupňov 30-40 minút
  6. Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd
  7. Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne
  8. Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť
  9. Na krém vyšľahame smotanu s mascarpone a vanilkovým cukrom a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu
Cesto
  • 140 g práškový cukor
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Šťava z jedného citróna
  • Kôra z pól citróna
  • 120 g hladká múka
  • 150g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 citrónový pudingový prášok
  • 100 ml olej
  • 100 ml mlieko
Lemon Curd
  • 4 žĺtka
  • 70 g trstinový cukor
  • 70 ml citrónová šťava
  • 50 g maslo
  • Kôra z dvoch Bio citrónov

Krém

  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g maslo
  • Lemon curd
  1. Žĺtka vyšľaháme s vanilkovým cukrom, postupne pridáme práškový cukor
  2. Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna
  3. Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s PDP, citrónovou kôrou a citrónový pudingový prášok
  4. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy
  5. Pečieme na 170 stupňov 30-40 minút
  6. Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd
  7. Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne
  8. Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť
  9. Na krém vyšľahame smotanu s mascarpone a vanilkovým cukrom a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu