Tradičná citrónová bábovka od Alenky
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 140 g práškový cukor
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- Šťava z jedného citróna
- Kôra z pól citróna
- 120 g hladká múka
- 150g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 citrónový pudingový prášok
- 100 ml olej
- 100 ml mlieko
Lemon Curd
- 4 žĺtka
- 70 g trstinový cukor
- 70 ml citrónová šťava
- 50 g maslo
- Kôra z dvoch Bio citrónov
Krém
- 250 g šľahačkovej smotany
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukor
- 50 g maslo
- Lemon curd
Postup
- Žĺtka vyšľaháme s vanilkovým cukrom, postupne pridáme práškový cukor
- Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna
- Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s PDP, citrónovou kôrou a citrónový pudingový prášok
- Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy
- Pečieme na 170 stupňov 30-40 minút
- Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd
- Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne
- Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť
- Na krém vyšľahame smotanu s mascarpone a vanilkovým cukrom a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu
Cesto
- 140 g práškový cukor
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- Šťava z jedného citróna
- Kôra z pól citróna
- 120 g hladká múka
- 150g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 citrónový pudingový prášok
- 100 ml olej
- 100 ml mlieko
Lemon Curd
- 4 žĺtka
- 70 g trstinový cukor
- 70 ml citrónová šťava
- 50 g maslo
- Kôra z dvoch Bio citrónov
Krém
- 250 g šľahačkovej smotany
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukor
- 50 g maslo
- Lemon curd
- Žĺtka vyšľaháme s vanilkovým cukrom, postupne pridáme práškový cukor
- Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna
- Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s PDP, citrónovou kôrou a citrónový pudingový prášok
- Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy
- Pečieme na 170 stupňov 30-40 minút
- Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd
- Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne
- Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť
- Na krém vyšľahame smotanu s mascarpone a vanilkovým cukrom a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu