Viliamova trenčianska torta s višňami
Popis
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 7 vajec
- 360g kryštálový cukor
- 345g polohrubá múka
- 15g kakao
- 1ks kypriaci prášok
- 120g mlieko
Makový krém
- 600g mascarpone
- 600g smotana 30%
- 100g práškový cukor
- 200g mak pomletý
Višňový compoté
- 44g kryštálový cukor
- 144g dextróza
- 20g pektin NH
- 800g višne (mrazené)
Čokoládová ganache (70%)
- 300g čokoláda (callebaut)
- 300g smotana 30%
- 75g maslo
Postup
- Čokoládový korpus – oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
- Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
- Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
- Upečené a vychladené korpusy nakrájame na pláty
- Makový krém – mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme krém na padnutý vrchol potom pridáme mak a nakoniec domiešame na nadýchaný krém
- Višňový compoté – všetky suroviny dáme variť do bodu varu, necháme prevariť jednu minútu a následne schladiť v chladničke
- Suroviny rozmixujeme a dáme do 18 cm ráfiku
- Čokoládová ganache (70%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
- Smotanu dáme variť do bodu varu
- Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a k maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
- Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
- Ozdoba – poťahovanou hmotou (1,5kg) vytvoríme mramor a potiahneme ním tortu
- Na spodku torty vytvoríme červený pásik z poťahovanej hmoty
Čokoládový korpus
- 7 vajec
- 360g kryštálový cukor
- 345g polohrubá múka
- 15g kakao
- 1ks kypriaci prášok
- 120g mlieko
Makový krém
- 600g mascarpone
- 600g smotana 30%
- 100g práškový cukor
- 200g mak pomletý
Višňový compoté
- 44g kryštálový cukor
- 144g dextróza
- 20g pektin NH
- 800g višne (mrazené)
Čokoládová ganache (70%)
- 300g čokoláda (callebaut)
- 300g smotana 30%
- 75g maslo
- Čokoládový korpus – oddelíme si žĺtka od bielkov, z bielkov a 90g cukru vyšľaháme sneh
- Zo žĺtok a 270g cukru vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej vmiešame mlieko
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame suché preosiaté suroviny (múka, kakao a kypriaci prášok)
- Nakoniec ručne vmiešame vyšlahaný sneh a dáme piecť do vymastenej a vysypanej tortovej formy na 180 stupňov na cca 45-50 minút
- Upečené a vychladené korpusy nakrájame na pláty
- Makový krém – mascarpone a smotanu zmiešame v mixéri pomocou pretínačky, pridáme cukor a pomocou metličiek vyšľaháme krém na padnutý vrchol potom pridáme mak a nakoniec domiešame na nadýchaný krém
- Višňový compoté – všetky suroviny dáme variť do bodu varu, necháme prevariť jednu minútu a následne schladiť v chladničke
- Suroviny rozmixujeme a dáme do 18 cm ráfiku
- Čokoládová ganache (70%) – čokoládu a maslo si dáme do misky
- Smotanu dáme variť do bodu varu
- Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a k maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom
- Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky
- Ozdoba – poťahovanou hmotou (1,5kg) vytvoríme mramor a potiahneme ním tortu
- Na spodku torty vytvoríme červený pásik z poťahovanej hmoty