Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Voňavá jogurtová bábovka podľa Bei

Voňavá jogurtová bábovka podľa Bei

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 5 ks stredne veľkých vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 250 g jogurtu gréckeho typu (10% tuku)
  • 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
  • 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
  • Kôra a šťava z jedného citróna
  • 270 g polohrubej múky
  • 2 ČL sóda bicarbona
  • 1 ČL mletého kardamónu
Poleva
  • 100 g bielej čokolády
  • 125 g jogurtu gréckeho typu
  • Cca 80 g celých lúpaných pistácií
  • 2 citróny
Na ozdobenie
  • pistácie

Postup

  1. Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút
  2. Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme formu
  3. Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bicarbonou a kardamónom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá
  4. Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť a potom ju vyklopíme z formy
  5. Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna
  6. Druhý citrón očistíme a vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky
  7. Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami
Cesto
  • 5 ks stredne veľkých vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 250 g jogurtu gréckeho typu (10% tuku)
  • 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
  • 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
  • Kôra a šťava z jedného citróna
  • 270 g polohrubej múky
  • 2 ČL sóda bicarbona
  • 1 ČL mletého kardamónu
Poleva
  • 100 g bielej čokolády
  • 125 g jogurtu gréckeho typu
  • Cca 80 g celých lúpaných pistácií
  • 2 citróny
Na ozdobenie
  • pistácie
  1. Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút
  2. Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme formu
  3. Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bicarbonou a kardamónom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá
  4. Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť a potom ju vyklopíme z formy
  5. Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna
  6. Druhý citrón očistíme a vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky
  7. Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami