Voňavá jogurtová bábovka podľa Bei
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 5 ks stredne veľkých vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- Štipka soli
- 250 g jogurtu gréckeho typu (10% tuku)
- 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
- 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
- Kôra a šťava z jedného citróna
- 270 g polohrubej múky
- 2 ČL sóda bicarbona
- 1 ČL mletého kardamónu
Poleva
- 100 g bielej čokolády
- 125 g jogurtu gréckeho typu
- Cca 80 g celých lúpaných pistácií
- 2 citróny
Na ozdobenie
- pistácie
Postup
- Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút
- Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme formu
- Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bicarbonou a kardamónom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá
- Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť a potom ju vyklopíme z formy
- Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna
- Druhý citrón očistíme a vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky
- Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami
Cesto
- 5 ks stredne veľkých vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- Štipka soli
- 250 g jogurtu gréckeho typu (10% tuku)
- 2 PL pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného oleja)
- 130 g pomletých nesolených pistácií – hrúbku mletia zvolíme podľa toho, ako chceme mať priznané kúsky vo výslednom výrobku
- Kôra a šťava z jedného citróna
- 270 g polohrubej múky
- 2 ČL sóda bicarbona
- 1 ČL mletého kardamónu
Poleva
- 100 g bielej čokolády
- 125 g jogurtu gréckeho typu
- Cca 80 g celých lúpaných pistácií
- 2 citróny
Na ozdobenie
- pistácie
- Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny cca 8 – 10 minút
- Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 stupňov a pripravíme formu
- Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a múku, preosiatu spoločne so sódou bicarbonou a kardamónom. Zmes nalejeme do formy a dáme piecť – cca 50 minút podľa výšky formy, prepečenie skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá
- Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť a potom ju vyklopíme z formy
- Počas chladnutia základu si pripravíme polevu – nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna
- Druhý citrón očistíme a vykrojíme segmenty (malým ostrým nožíkom vykrajujeme len čistú dužinu bez šupiek) a tie nakrájame na malé kocky. Pistácie presekáme na väčšie kúsky
- Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a dozdobíme citrónovými kúskami