Záhradné ovocie podľa Alenky
Popis
Ingrediencie
Hruška
- 250 g hruškového pyré
- 1 hruška – 75 g kocky
- 16 g kr. cukor
- 4 g pektín
- 7 g citrónovej šťavy
- estragon
Vanilkový bavorský krém
- 250 g mlieka
- 250 g šľahačky 35 % + 250 g
- 4 g vanilkovej pasty
- 100 g žĺtka
- 50 g kr. cukor
- 67 g želatínovej masy - 1 : 6 so studenou vodou
- škorica
Jablko
- 119 g kr. cukru
- 55 g šľahačkovej smotany
- 33 g želatínovej masy
- 400 g červeného jablka
- 150 g jablka granny smith
- 40 g hnedého cukru
- 40 g masla
Ovocná poleva
- 20 g želatíny + 12 g vody
- 250 g ovocného pyré / jablko /
- 100 g glukózového sirupu
- 5 g pektínu
- 80 g krupicového cukru
Zrkadlová poleva
- 10 g želatíny v prášku
- 135 ml vody
- 150 g glukózy
- 150 g cukru
- 100 g kondenzovaného mlieka
- 150 g bielej čokolády
- potravinárske farbivo
Postup
- Vanilkový bavorský krém - mlieko, šľahačku a vanilku zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka s hnedým cukrom a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko vylejeme na želatínu. Necháme vychladnúť na 22 - 23 °C, potom jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou
- Karamel - upálime cukor, odstavíme a pridáme šľahačku. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme želatínovú zmes
- Jablká uvaríme s cukrom a maslom až do priesvitnosti a potom pridáme na kocky nakrájané jablko granny smith. Z jabĺk odstránime tekutinu. Karamel zahrejeme na 25 °C. Jablkovú zmes prepasírujeme a zmiešame s karamelom. Zmes natrieme na podložku a vykrojíme kolieska, ktoré potom uložíme na vrch bavorského krému v jablkovej forme
- Ovocný glaze - 20 g želatíny namočíme v 12 g vody. Ovocné pyré, 100 g glukózového sirupu a 70 g vody zohrejeme na 45 °C, pridáme 80 g cukru zmiešaného s 5 g pektín NH a zohrejeme na 85 °C. Pridáme želatínovú masu a necháme vychladnúť v chladničke. Potom zohrejeme na pracovnú teplotu 40 °C
- Zrkadlová poleva: želatínu rozpustíme v 60 ml vody. 75 ml vody, cukor a glukózu privedieme do varu. Cukrovú zmes preložíme z ohňa a pridáme želatínu. Potom pridáme kondenzované mlieko a farbivo. Zmesou polejeme čokoládu, ktorá sa roztopí. Zmiešame a odstránime vzduchové bubliny
- Do pripravených silikónových foriem vlejeme bavorský krém, vložíme stuhnutú hruškovú alebo jablkovú hmotu a po okraj doplníme bavorským krémom. Jablko ukončíme karamelovým krúžkom. Formy s hmotou dáme zamraziť a po vytiahnutí s mrazničky ich hneď polievame zrkadlovou polevou, ktorá má teplotu cca 32 °C
Hruška
- 250 g hruškového pyré
- 1 hruška – 75 g kocky
- 16 g kr. cukor
- 4 g pektín
- 7 g citrónovej šťavy
- estragon
Vanilkový bavorský krém
- 250 g mlieka
- 250 g šľahačky 35 % + 250 g
- 4 g vanilkovej pasty
- 100 g žĺtka
- 50 g kr. cukor
- 67 g želatínovej masy - 1 : 6 so studenou vodou
- škorica
Jablko
- 119 g kr. cukru
- 55 g šľahačkovej smotany
- 33 g želatínovej masy
- 400 g červeného jablka
- 150 g jablka granny smith
- 40 g hnedého cukru
- 40 g masla
Ovocná poleva
- 20 g želatíny + 12 g vody
- 250 g ovocného pyré / jablko /
- 100 g glukózového sirupu
- 5 g pektínu
- 80 g krupicového cukru
Zrkadlová poleva
- 10 g želatíny v prášku
- 135 ml vody
- 150 g glukózy
- 150 g cukru
- 100 g kondenzovaného mlieka
- 150 g bielej čokolády
- potravinárske farbivo
- Vanilkový bavorský krém - mlieko, šľahačku a vanilku zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka s hnedým cukrom a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko vylejeme na želatínu. Necháme vychladnúť na 22 - 23 °C, potom jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou
- Karamel - upálime cukor, odstavíme a pridáme šľahačku. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme želatínovú zmes
- Jablká uvaríme s cukrom a maslom až do priesvitnosti a potom pridáme na kocky nakrájané jablko granny smith. Z jabĺk odstránime tekutinu. Karamel zahrejeme na 25 °C. Jablkovú zmes prepasírujeme a zmiešame s karamelom. Zmes natrieme na podložku a vykrojíme kolieska, ktoré potom uložíme na vrch bavorského krému v jablkovej forme
- Ovocný glaze - 20 g želatíny namočíme v 12 g vody. Ovocné pyré, 100 g glukózového sirupu a 70 g vody zohrejeme na 45 °C, pridáme 80 g cukru zmiešaného s 5 g pektín NH a zohrejeme na 85 °C. Pridáme želatínovú masu a necháme vychladnúť v chladničke. Potom zohrejeme na pracovnú teplotu 40 °C
- Zrkadlová poleva: želatínu rozpustíme v 60 ml vody. 75 ml vody, cukor a glukózu privedieme do varu. Cukrovú zmes preložíme z ohňa a pridáme želatínu. Potom pridáme kondenzované mlieko a farbivo. Zmesou polejeme čokoládu, ktorá sa roztopí. Zmiešame a odstránime vzduchové bubliny
- Do pripravených silikónových foriem vlejeme bavorský krém, vložíme stuhnutú hruškovú alebo jablkovú hmotu a po okraj doplníme bavorským krémom. Jablko ukončíme karamelovým krúžkom. Formy s hmotou dáme zamraziť a po vytiahnutí s mrazničky ich hneď polievame zrkadlovou polevou, ktorá má teplotu cca 32 °C