Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zátišie s ovocím podľa Miňa

Zátišie s ovocím podľa Miňa

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 110 g mandľová múka
  • 70 g práškový cukor
  • 1 bielko
  • 2 vajcia
  • 20 g hladká múka
  • 55 g maslo
  • 2 bielka
  • 25 g kr. cukor
Tartové cesto
  • 280 g hladká múka
  • 36 g mandľová múka
  • 108 g práškový cukor
  • 144 g maslo
  • 2 g soľ
  • 60 g vajcia
Medové cesto
  • 1 vajce
  • 100 g práškový cukor
  • ½ KL perníkové korenie
  • ½ KL sóda bikarbóna
  • 1 PL medu
  • ½ PL škorice
  • 170 g hladká múka
  • 200 g slivkový džem
  • 100 ml rumu
  • 300 g poťahová biela hmota
  • Fialová a modrá farba do airbrushu
Kokosový mousse
  • 150 g kokosové mlieko
  • 200 g smotana na šľahanie
  • 30 g žĺtka
  • 30 g práškový cukor
  • 2,5 plátku želatíny
  • 250 g čerstvé jahody
  • Bazalka
  • Agar
  • 1 citrón
  • 50 g kryštálový cukor
Čokoládový mousse
  • 100 g biela čokoláda
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 2 plátky želatíny
  • 2 PL celý mak
  • 200 g čerešne
  • 5 cl griotka
  • 50 g kryštálový cukor
  • Agar
Poleva zrkadlová červená
  • 20 g prášková želatína
  • 120 g voda
  • 300 g glukóza
  • 300 g kryštálový cukor
  • 140 g voda
  • 200 g kondenzované mlieko
  • 300 g biela čokoláda
  • Červené farbivo
Poleva Velvet
  • 150 g biela čokoláda
  • 150 g kakaové maslo
  • 250 g žltá a 250g zelená poleva deco melts
Jedlý podnos
  • 2 kg modelovací cukor
  • Čierne farbivo
  • Zlatý prach

Postup

  1. Bielko, múky, cukor, vajcia a maslo spolu vymiešame do peny. Vyšľaháme si sneh z bielkov a cukru a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 stupňov asi 15 min.
  2. Pripravíme si mousse – 100 ml šľahačky privedieme do varu a pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť
  3. Želatínu namočíme do studenej vody, na 5 – 10 min. želatínu rozpustíme a pridáme do čokolády. Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou
  4. Zmesou na mousse plníme formu, a vkladáme vykrojené cesto a zmrznutú vložku do moussu. (čerešne, griotka, cukor, agar)
  5. Dáme zmrznúť
  6. Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme
  7. Žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme 100g vriacej smotany, pridáme napučanú želatínu a zamiešame s kokosovým mliekom, a pridáme 100g vyšľahanej šľahačky. Plníme formu a vkladáme zmrznutú ovocnú vložku a korpus. (ovocná vložka sú rozvarené jahody, cukor, bazalka, agar, citr. šťava.)
  8. Zmes na tretie ovocie si pripravíme z upečeného korpusu medového, ktorý si podrvíme a zmiešame so surovinami (na „punčku“), Tvarujeme ovocie a balíme do poťahovej hmoty a striekame airbrushom na požadovanú farbu
  9. Upečieme si ešte tartové cesto, na ktoré budeme klásť pripravené ovocie, kde zmiešame suroviny a vykrajujeme požadovaný tvar a pečieme asi 15 min. pri teplote 180 stupňov
  10. Modelovací cukor si dáme do hrnca roztopiť, pridáme čiernu farbu a práškovú zlatu farbu premiešame a vylejeme do obdĺžnikovej formy a necháme stuhnúť
Cesto
  • 110 g mandľová múka
  • 70 g práškový cukor
  • 1 bielko
  • 2 vajcia
  • 20 g hladká múka
  • 55 g maslo
  • 2 bielka
  • 25 g kr. cukor
Tartové cesto
  • 280 g hladká múka
  • 36 g mandľová múka
  • 108 g práškový cukor
  • 144 g maslo
  • 2 g soľ
  • 60 g vajcia
Medové cesto
  • 1 vajce
  • 100 g práškový cukor
  • ½ KL perníkové korenie
  • ½ KL sóda bikarbóna
  • 1 PL medu
  • ½ PL škorice
  • 170 g hladká múka
  • 200 g slivkový džem
  • 100 ml rumu
  • 300 g poťahová biela hmota
  • Fialová a modrá farba do airbrushu
Kokosový mousse
  • 150 g kokosové mlieko
  • 200 g smotana na šľahanie
  • 30 g žĺtka
  • 30 g práškový cukor
  • 2,5 plátku želatíny
  • 250 g čerstvé jahody
  • Bazalka
  • Agar
  • 1 citrón
  • 50 g kryštálový cukor
Čokoládový mousse
  • 100 g biela čokoláda
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 2 plátky želatíny
  • 2 PL celý mak
  • 200 g čerešne
  • 5 cl griotka
  • 50 g kryštálový cukor
  • Agar
Poleva zrkadlová červená
  • 20 g prášková želatína
  • 120 g voda
  • 300 g glukóza
  • 300 g kryštálový cukor
  • 140 g voda
  • 200 g kondenzované mlieko
  • 300 g biela čokoláda
  • Červené farbivo
Poleva Velvet
  • 150 g biela čokoláda
  • 150 g kakaové maslo
  • 250 g žltá a 250g zelená poleva deco melts
Jedlý podnos
  • 2 kg modelovací cukor
  • Čierne farbivo
  • Zlatý prach
  1. Bielko, múky, cukor, vajcia a maslo spolu vymiešame do peny. Vyšľaháme si sneh z bielkov a cukru a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 stupňov asi 15 min.
  2. Pripravíme si mousse – 100 ml šľahačky privedieme do varu a pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť
  3. Želatínu namočíme do studenej vody, na 5 – 10 min. želatínu rozpustíme a pridáme do čokolády. Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou
  4. Zmesou na mousse plníme formu, a vkladáme vykrojené cesto a zmrznutú vložku do moussu. (čerešne, griotka, cukor, agar)
  5. Dáme zmrznúť
  6. Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme
  7. Žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme 100g vriacej smotany, pridáme napučanú želatínu a zamiešame s kokosovým mliekom, a pridáme 100g vyšľahanej šľahačky. Plníme formu a vkladáme zmrznutú ovocnú vložku a korpus. (ovocná vložka sú rozvarené jahody, cukor, bazalka, agar, citr. šťava.)
  8. Zmes na tretie ovocie si pripravíme z upečeného korpusu medového, ktorý si podrvíme a zmiešame so surovinami (na „punčku“), Tvarujeme ovocie a balíme do poťahovej hmoty a striekame airbrushom na požadovanú farbu
  9. Upečieme si ešte tartové cesto, na ktoré budeme klásť pripravené ovocie, kde zmiešame suroviny a vykrajujeme požadovaný tvar a pečieme asi 15 min. pri teplote 180 stupňov
  10. Modelovací cukor si dáme do hrnca roztopiť, pridáme čiernu farbu a práškovú zlatu farbu premiešame a vylejeme do obdĺžnikovej formy a necháme stuhnúť