Zátišie s ovocím podľa Miňa
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 110 g mandľová múka
- 70 g práškový cukor
- 1 bielko
- 2 vajcia
- 20 g hladká múka
- 55 g maslo
- 2 bielka
- 25 g kr. cukor
Tartové cesto
- 280 g hladká múka
- 36 g mandľová múka
- 108 g práškový cukor
- 144 g maslo
- 2 g soľ
- 60 g vajcia
Medové cesto
- 1 vajce
- 100 g práškový cukor
- ½ KL perníkové korenie
- ½ KL sóda bikarbóna
- 1 PL medu
- ½ PL škorice
- 170 g hladká múka
- 200 g slivkový džem
- 100 ml rumu
- 300 g poťahová biela hmota
- Fialová a modrá farba do airbrushu
Kokosový mousse
- 150 g kokosové mlieko
- 200 g smotana na šľahanie
- 30 g žĺtka
- 30 g práškový cukor
- 2,5 plátku želatíny
- 250 g čerstvé jahody
- Bazalka
- Agar
- 1 citrón
- 50 g kryštálový cukor
Čokoládový mousse
- 100 g biela čokoláda
- 200 ml smotana na šľahanie
- 2 plátky želatíny
- 2 PL celý mak
- 200 g čerešne
- 5 cl griotka
- 50 g kryštálový cukor
- Agar
Poleva zrkadlová červená
- 20 g prášková želatína
- 120 g voda
- 300 g glukóza
- 300 g kryštálový cukor
- 140 g voda
- 200 g kondenzované mlieko
- 300 g biela čokoláda
- Červené farbivo
Poleva Velvet
- 150 g biela čokoláda
- 150 g kakaové maslo
- 250 g žltá a 250g zelená poleva deco melts
Jedlý podnos
- 2 kg modelovací cukor
- Čierne farbivo
- Zlatý prach
Postup
- Bielko, múky, cukor, vajcia a maslo spolu vymiešame do peny. Vyšľaháme si sneh z bielkov a cukru a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 stupňov asi 15 min.
- Pripravíme si mousse – 100 ml šľahačky privedieme do varu a pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť
- Želatínu namočíme do studenej vody, na 5 – 10 min. želatínu rozpustíme a pridáme do čokolády. Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou
- Zmesou na mousse plníme formu, a vkladáme vykrojené cesto a zmrznutú vložku do moussu. (čerešne, griotka, cukor, agar)
- Dáme zmrznúť
- Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme
- Žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme 100g vriacej smotany, pridáme napučanú želatínu a zamiešame s kokosovým mliekom, a pridáme 100g vyšľahanej šľahačky. Plníme formu a vkladáme zmrznutú ovocnú vložku a korpus. (ovocná vložka sú rozvarené jahody, cukor, bazalka, agar, citr. šťava.)
- Zmes na tretie ovocie si pripravíme z upečeného korpusu medového, ktorý si podrvíme a zmiešame so surovinami (na „punčku“), Tvarujeme ovocie a balíme do poťahovej hmoty a striekame airbrushom na požadovanú farbu
- Upečieme si ešte tartové cesto, na ktoré budeme klásť pripravené ovocie, kde zmiešame suroviny a vykrajujeme požadovaný tvar a pečieme asi 15 min. pri teplote 180 stupňov
- Modelovací cukor si dáme do hrnca roztopiť, pridáme čiernu farbu a práškovú zlatu farbu premiešame a vylejeme do obdĺžnikovej formy a necháme stuhnúť
Cesto
- 110 g mandľová múka
- 70 g práškový cukor
- 1 bielko
- 2 vajcia
- 20 g hladká múka
- 55 g maslo
- 2 bielka
- 25 g kr. cukor
Tartové cesto
- 280 g hladká múka
- 36 g mandľová múka
- 108 g práškový cukor
- 144 g maslo
- 2 g soľ
- 60 g vajcia
Medové cesto
- 1 vajce
- 100 g práškový cukor
- ½ KL perníkové korenie
- ½ KL sóda bikarbóna
- 1 PL medu
- ½ PL škorice
- 170 g hladká múka
- 200 g slivkový džem
- 100 ml rumu
- 300 g poťahová biela hmota
- Fialová a modrá farba do airbrushu
Kokosový mousse
- 150 g kokosové mlieko
- 200 g smotana na šľahanie
- 30 g žĺtka
- 30 g práškový cukor
- 2,5 plátku želatíny
- 250 g čerstvé jahody
- Bazalka
- Agar
- 1 citrón
- 50 g kryštálový cukor
Čokoládový mousse
- 100 g biela čokoláda
- 200 ml smotana na šľahanie
- 2 plátky želatíny
- 2 PL celý mak
- 200 g čerešne
- 5 cl griotka
- 50 g kryštálový cukor
- Agar
Poleva zrkadlová červená
- 20 g prášková želatína
- 120 g voda
- 300 g glukóza
- 300 g kryštálový cukor
- 140 g voda
- 200 g kondenzované mlieko
- 300 g biela čokoláda
- Červené farbivo
Poleva Velvet
- 150 g biela čokoláda
- 150 g kakaové maslo
- 250 g žltá a 250g zelená poleva deco melts
Jedlý podnos
- 2 kg modelovací cukor
- Čierne farbivo
- Zlatý prach
- Bielko, múky, cukor, vajcia a maslo spolu vymiešame do peny. Vyšľaháme si sneh z bielkov a cukru a spolu zmiešame do jednej hmoty. Vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme pri 190 stupňov asi 15 min.
- Pripravíme si mousse – 100 ml šľahačky privedieme do varu a pridáme bielu čokoládu a rozpustíme. Necháme trocha vychladnúť
- Želatínu namočíme do studenej vody, na 5 – 10 min. želatínu rozpustíme a pridáme do čokolády. Smotanu vyšľaháme a postupne pridávame zmes čokolády so želatínou
- Zmesou na mousse plníme formu, a vkladáme vykrojené cesto a zmrznutú vložku do moussu. (čerešne, griotka, cukor, agar)
- Dáme zmrznúť
- Po vytiahnutí polievame rôznymi polevami a zdobíme
- Žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme 100g vriacej smotany, pridáme napučanú želatínu a zamiešame s kokosovým mliekom, a pridáme 100g vyšľahanej šľahačky. Plníme formu a vkladáme zmrznutú ovocnú vložku a korpus. (ovocná vložka sú rozvarené jahody, cukor, bazalka, agar, citr. šťava.)
- Zmes na tretie ovocie si pripravíme z upečeného korpusu medového, ktorý si podrvíme a zmiešame so surovinami (na „punčku“), Tvarujeme ovocie a balíme do poťahovej hmoty a striekame airbrushom na požadovanú farbu
- Upečieme si ešte tartové cesto, na ktoré budeme klásť pripravené ovocie, kde zmiešame suroviny a vykrajujeme požadovaný tvar a pečieme asi 15 min. pri teplote 180 stupňov
- Modelovací cukor si dáme do hrnca roztopiť, pridáme čiernu farbu a práškovú zlatu farbu premiešame a vylejeme do obdĺžnikovej formy a necháme stuhnúť