Žltá kráska v štýle Fridy Kahlo podľa Lucky
Popis
Ingrediencie
Cesto Joconde
- 400 g x 2 mandľovej múky
- 340 g x 2 práškového cukru
- 115 g x 2 hladkej múky
- 10 x 2 vajec
- 12 x 2 bielok
- 60 g x 2 cukor krupica
- 140 g x 2 maslo roztopené
Cesto Joconde choco
- 400 g mandľovej múky
- 340 g práškového cukru
- 82 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 10 vajec
- 12 bielok
- 140 g maslo roztopené
Plnka mascarpone
- 1000 g mascarpone
- 1000 g smotany 35%
- 400 g cukor múčka
- vanilka čerstvá/pasta
- mango
Mangovo-maracujové coulis
- 1000 g mangového pyré
- 160 g maracujového pyré
- 160 g cukor krupica
- 200 g glukózy
- 24 g pektín NH
- mäta
Poťahové hmoty
- 500 g tmavej čokolády
- 500 g masla
- 500 g čokoládové maslo
- zlatá farba, žltá farba, čierna farba
Origami
- 900 g tmavá čokoláda
- 450 g maslo
- čierna farba na oko
Swiss merinque
- 5 bielkov (200 – 220 g)
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Postup
- Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom
- Joconde - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 5 vajec. Bielka vymiešame a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevznikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
- Joconde choco - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor, múku a kakao. Zapracujeme do múky vajcia. Vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevzdnikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto dáme do okrúhlej formy cca 24 cm a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
- Vyrobíme lupene kvetu z modelovacej hmoty. Necháme sušiť
- Mangovo-maracujový coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme na plech a stranou chladiť. Neskôr rozkrájame na štvorce 10 x 10
- Vyrobíme kvet z lupeňov. Necháme sušiť
- Plnka mascarpone - miešame marcarpone so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Dáme schladiť
- Swiss merinque - bielka s cukrom miešame nad parou metličkou/vareškou kým sa nám rozpustí cukor. Potom zmes prelejeme do misy a šľaháme. Keď je sneh krásne lesklý, tuhý a vychladený, pridáme počas šľahania zmäknuté maslo a vyšľaháme dohladka
- Korpusy rozkrájame na 12 x 12 cm, natrieme mascarpone, dáme mangový insert, mascarpone a korpus. Opakujeme viackrát
- Origami - roztopíme čokoládu i maslo separátne, spojíme. Hmotu nanesieme na poskladaný papier a prenesieme na tortu po celom obvode. Dáme chladiť. Po cca hodine odstránime papier a doupravujeme origami. Dáme chladiť
- Druhé poschodie žltý velur. Zachladiť
- Tretie poschodie čokomaslo poťah, zmrazenie, vytvorenie štruktúry s kefou (škrabance), potrieť práškovou zlatou farbou, zachladiť
Cesto Joconde
- 400 g x 2 mandľovej múky
- 340 g x 2 práškového cukru
- 115 g x 2 hladkej múky
- 10 x 2 vajec
- 12 x 2 bielok
- 60 g x 2 cukor krupica
- 140 g x 2 maslo roztopené
Cesto Joconde choco
- 400 g mandľovej múky
- 340 g práškového cukru
- 82 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 10 vajec
- 12 bielok
- 140 g maslo roztopené
Plnka mascarpone
- 1000 g mascarpone
- 1000 g smotany 35%
- 400 g cukor múčka
- vanilka čerstvá/pasta
- mango
Mangovo-maracujové coulis
- 1000 g mangového pyré
- 160 g maracujového pyré
- 160 g cukor krupica
- 200 g glukózy
- 24 g pektín NH
- mäta
Poťahové hmoty
- 500 g tmavej čokolády
- 500 g masla
- 500 g čokoládové maslo
- zlatá farba, žltá farba, čierna farba
Origami
- 900 g tmavá čokoláda
- 450 g maslo
- čierna farba na oko
Swiss merinque
- 5 bielkov (200 – 220 g)
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
- Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom
- Joconde - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 5 vajec. Bielka vymiešame a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevznikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na rovnomerné časti a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
- Joconde choco - preosejeme mandľovú múku, práškový cukor, múku a kakao. Zapracujeme do múky vajcia. Vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme krupicový cukor, kým nevzdnikne krásna meringue. Zapracujeme ju do cesta a pridáme roztopené maslo. Cesto dáme do okrúhlej formy cca 24 cm a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Potom necháme vychladnúť
- Vyrobíme lupene kvetu z modelovacej hmoty. Necháme sušiť
- Mangovo-maracujový coulis - zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Dáme na plech a stranou chladiť. Neskôr rozkrájame na štvorce 10 x 10
- Vyrobíme kvet z lupeňov. Necháme sušiť
- Plnka mascarpone - miešame marcarpone so smotanou, kým nezhustnú, pridáme cukor a nakoniec vanilku. Dáme schladiť
- Swiss merinque - bielka s cukrom miešame nad parou metličkou/vareškou kým sa nám rozpustí cukor. Potom zmes prelejeme do misy a šľaháme. Keď je sneh krásne lesklý, tuhý a vychladený, pridáme počas šľahania zmäknuté maslo a vyšľaháme dohladka
- Korpusy rozkrájame na 12 x 12 cm, natrieme mascarpone, dáme mangový insert, mascarpone a korpus. Opakujeme viackrát
- Origami - roztopíme čokoládu i maslo separátne, spojíme. Hmotu nanesieme na poskladaný papier a prenesieme na tortu po celom obvode. Dáme chladiť. Po cca hodine odstránime papier a doupravujeme origami. Dáme chladiť
- Druhé poschodie žltý velur. Zachladiť
- Tretie poschodie čokomaslo poťah, zmrazenie, vytvorenie štruktúry s kefou (škrabance), potrieť práškovou zlatou farbou, zachladiť