Zvolenská torta – Ube Chiffon s marakujou
Popis
Ingrediencie
Ube chiffon
- 300g preosiata hladká múka
- 600g cukor krupica
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soľ
- 14 ks vajcia (4 celé, 10 žĺtkov, 10 bielkov na sneh)
- 380g voda
- 250g rastlinný olej
- 4 lyžičky ube extrakt
- 1 lyžička vínny kameň/cream of tartar
Marakujový curd
- 400g mangové pyré
- 1 šálka kryštálový cukor
- Limetka
- Soľ
- 8 ks žĺtka
- 1/2 šálky maslo
Čokoládové vajce
- 600g tmavá čokoláda
Farba na čokoládu
- Biela, čierna, žltá, zelená, červená
SMBC krém
- 6ks bielka (cca 200-220g)
- 270g cukor krupica
- 500g maslo
Poťah
- 1kg čierny poťahový fondán
- 250g biely poťahový fondán
- 100ml číry alkohol 50% (vodka, biely rum)
- Farba na fondán – všetky
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si 2 formy na pečenie 21 cm, vystelieme ich papierom
- Vymiešame 10 bielkov do tuha a odložíme na bok
- Ube chiffon – kuchynským robotom dáme miešať múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme 4 ks vajec, žĺtky, vodu, olej a extrakt, dobre premiešame. Sneh už domiešame ručne. Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť na cca 170 stupňov približne 50 – 60 min.
- Mangový curd – dáme do misy pyré, cukor, limetkovú šťavu, soľ a miešame nad parou. Pridáme žĺtky, chvíľu miešame. Precedíme cez sitko a dáme opäť nad paru a varíme cca 10 min., kým curd nezhustne. Odstavíme z pary, necháme trošku vychladnúť a pridáme maslo. Dáme chladiť do chladu
- Čokoládové vajce – kým sa pečú korpusy, vyrobíme si čokoládové vajíčko. Vyčistenú polykarbonátovú formu začneme maľovať nahriatou farbou na čokoládu. Po dokončení maľby celú plochu nastriekame pomocou Airbrushu na bielo. Necháme stuhnúť a pripravíme si čokoládu. Temperujeme čokoládu na 45 stupňoch, potom ochladíme na 25 stupňov pomocou granitovej dosky a opäť nahrejeme na 30 stupňov. Keď je čokoláda v pracovnej teplote, nalejeme do formy. Vylejeme z formy a dáme kryšťalizovať, a potom odložíme do chladu. (výroba vajíčka trvá cca 40 min.)
- Vytiahneme korpusy z rúry a dáme ich rýchlo chladiť na mriežku
- SMBC – nad parou miešame cukor s bielkami do teploty 70 stupňov, preložíme do kuchynského robota a dáme šľahať. Do vyšľahaného pridáme maslo a vyšľaháme do krémova. Dáme chladiť
- Korpusy nakrojíme a naplníme striedavo s marakujovým curdom a SMBC. Dáme chladiť do šokového schladzovača
- Ak je poťahový krém vychladený, potrieme ním tortu a dáme aspoň na chvíľu do šokového schladzovača
- Zatiaľ si rozvaľkáme fondán na potiahnutie torty. Vytiahneme tortu a potiahneme ju, zahladíme žehličkou na fondán
- Tortu pomaľujeme kvetované vzory. Po domaľovaní ozdobíme maľovaným čokoládovým vajíčkom
Ube chiffon
- 300g preosiata hladká múka
- 600g cukor krupica
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soľ
- 14 ks vajcia (4 celé, 10 žĺtkov, 10 bielkov na sneh)
- 380g voda
- 250g rastlinný olej
- 4 lyžičky ube extrakt
- 1 lyžička vínny kameň/cream of tartar
Marakujový curd
- 400g mangové pyré
- 1 šálka kryštálový cukor
- Limetka
- Soľ
- 8 ks žĺtka
- 1/2 šálky maslo
Čokoládové vajce
- 600g tmavá čokoláda
Farba na čokoládu
- Biela, čierna, žltá, zelená, červená
SMBC krém
- 6ks bielka (cca 200-220g)
- 270g cukor krupica
- 500g maslo
Poťah
- 1kg čierny poťahový fondán
- 250g biely poťahový fondán
- 100ml číry alkohol 50% (vodka, biely rum)
- Farba na fondán – všetky
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si 2 formy na pečenie 21 cm, vystelieme ich papierom
- Vymiešame 10 bielkov do tuha a odložíme na bok
- Ube chiffon – kuchynským robotom dáme miešať múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme 4 ks vajec, žĺtky, vodu, olej a extrakt, dobre premiešame. Sneh už domiešame ručne. Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť na cca 170 stupňov približne 50 – 60 min.
- Mangový curd – dáme do misy pyré, cukor, limetkovú šťavu, soľ a miešame nad parou. Pridáme žĺtky, chvíľu miešame. Precedíme cez sitko a dáme opäť nad paru a varíme cca 10 min., kým curd nezhustne. Odstavíme z pary, necháme trošku vychladnúť a pridáme maslo. Dáme chladiť do chladu
- Čokoládové vajce – kým sa pečú korpusy, vyrobíme si čokoládové vajíčko. Vyčistenú polykarbonátovú formu začneme maľovať nahriatou farbou na čokoládu. Po dokončení maľby celú plochu nastriekame pomocou Airbrushu na bielo. Necháme stuhnúť a pripravíme si čokoládu. Temperujeme čokoládu na 45 stupňoch, potom ochladíme na 25 stupňov pomocou granitovej dosky a opäť nahrejeme na 30 stupňov. Keď je čokoláda v pracovnej teplote, nalejeme do formy. Vylejeme z formy a dáme kryšťalizovať, a potom odložíme do chladu. (výroba vajíčka trvá cca 40 min.)
- Vytiahneme korpusy z rúry a dáme ich rýchlo chladiť na mriežku
- SMBC – nad parou miešame cukor s bielkami do teploty 70 stupňov, preložíme do kuchynského robota a dáme šľahať. Do vyšľahaného pridáme maslo a vyšľaháme do krémova. Dáme chladiť
- Korpusy nakrojíme a naplníme striedavo s marakujovým curdom a SMBC. Dáme chladiť do šokového schladzovača
- Ak je poťahový krém vychladený, potrieme ním tortu a dáme aspoň na chvíľu do šokového schladzovača
- Zatiaľ si rozvaľkáme fondán na potiahnutie torty. Vytiahneme tortu a potiahneme ju, zahladíme žehličkou na fondán
- Tortu pomaľujeme kvetované vzory. Po domaľovaní ozdobíme maľovaným čokoládovým vajíčkom