![Tajomstvo mojej kuchyne](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/12/0651/mL9v.tajomstvo_jpg.jpg)
Marekov sušienkový Boldt
![Sušienkový Boldt](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0883/susienkovy-boldt-pecie-cele-slovensko.jpg)
Kreatívna
výzva
![](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0865/marek-pondelik-sutaziaci-pecie-cele-slovensko.jpg)
Recepty od Mareka
Ingrediencie
Sušienky I.
- 160 g maslo
- 200 g stužený tuk na pečenie
- 180 g práškový cukor
- 1 PL Vanilková pasta
- 2 veľké vajcia
- 720 g hladká múka špeciál
- ½ ČL mletej kávy
Sušienky II.
- 160 g maslo
- 200 g stužený tuk na pečenie
- 180 g práškový cukor
- 1 PL vanilková pasta
- 2 veľké vajcia
- 720 g hladká múka špeciál
- ½ ČL kakao
Zdobenie
- Čokoláda na pralinky
- Hnedá a béžová gélová potravinárska farba
- Trblietavá prášková farba, zlatá a strieborná
- Silný alkohol s obsahom alkoholu min 50%
- Air brush
- Maslový krém na spájanie
- Kryštálový cukor na karamel
Postup
- Sušienky I. – maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou, vymiešame, pridáme vajcia, kávu a následne múku. Cesto vymiešame a dáme v potravinárskej fólii schladiť
- Sušienky II. – maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou, vymiešame, pridáme vajcia, kakao a následne múku. Cesto vymiešame a dáme v potravinárskej fólii schladiť
- Maslový krém - 200g masla vymiešame spolu s 60g práškového cukru a 2PL kakaa. Prípadne ani kakao nemusíme dávať. Kryštálový cukor na karamel, na spojenie strechy
- Celkový postup – vežičky robíme tak, že cesto obalíme na prázdne plechovky, vykrojíme okná zabalíme do papiera na pečenie a pečieme
- Kužeľové strechy robíme tak, že kužele obalíme cestom a vytvarujeme tvar. Po upečení ich natrieme čokoládou
- Strednú časť urobíme tak, že si z cesta vykrojíme potrebné tvary a pospájame
- V prípade, že potrebujeme do cesta vykrojiť okno alebo iné tvary, použijeme na to modelársku mini brúsku. Pospájame maslovým krémom alebo karamelom
![](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0865/marek-pondelik-sutaziaci-pecie-cele-slovensko.jpg)
Marek
K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.
Pozrieť si Marekove recepty