Logo Pečie celé Slovensko

Záhradné ovocie podľa Alenky

Záhradné ovocie

Kratívna
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Hruška

  • 250 g hruškového pyré
  • 1 hruška – 75 g kocky
  • 16 g kr. cukor
  • 4 g pektín
  • 7 g citrónovej šťavy
  • estragon

Vanilkový bavorský krém

  • 250 g mlieka
  • 250 g šľahačky 35 % + 250 g
  • 4 g vanilkovej pasty
  • 100 g žĺtka
  • 50 g kr. cukor
  • 67 g želatínovej masy - 1 : 6 so studenou vodou
  • škorica

Jablko

  • 119 g kr. cukru
  • 55 g šľahačkovej smotany
  • 33 g želatínovej masy
  • 400 g červeného jablka
  • 150 g jablka granny smith
  • 40 g hnedého cukru
  • 40 g masla

Ovocná poleva

  • 20 g želatíny + 12 g vody
  • 250 g ovocného pyré / jablko /
  • 100 g glukózového sirupu
  • 5 g pektínu
  • 80 g krupicového cukru

Zrkadlová poleva

  • 10 g želatíny v prášku
  • 135 ml vody
  • 150 g glukózy
  • 150 g cukru
  • 100 g kondenzovaného mlieka
  • 150 g bielej čokolády
  • potravinárske farbivo

Postup

  1. Vanilkový bavorský krém - mlieko, šľahačku a vanilku zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka s hnedým cukrom a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko vylejeme na želatínu. Necháme vychladnúť na 22 - 23 °C, potom jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou
  2. Karamel - upálime cukor, odstavíme a pridáme šľahačku. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme želatínovú zmes
  3. Jablká uvaríme s cukrom a maslom až do priesvitnosti a potom pridáme na kocky nakrájané jablko granny smith. Z jabĺk odstránime tekutinu. Karamel zahrejeme na 25 °C. Jablkovú zmes prepasírujeme a zmiešame s karamelom. Zmes natrieme na podložku a vykrojíme kolieska, ktoré potom uložíme na vrch bavorského krému v jablkovej forme
  4. Ovocný glaze - 20 g želatíny namočíme v 12 g vody. Ovocné pyré, 100 g glukózového sirupu a 70 g vody zohrejeme na 45 °C, pridáme 80 g cukru zmiešaného s 5 g pektín NH a zohrejeme na 85 °C. Pridáme želatínovú masu a necháme vychladnúť v chladničke. Potom zohrejeme na pracovnú teplotu 40 °C
  5. Zrkadlová poleva: želatínu rozpustíme v 60 ml vody. 75 ml vody, cukor a glukózu privedieme do varu. Cukrovú zmes preložíme z ohňa a pridáme želatínu. Potom pridáme kondenzované mlieko a farbivo. Zmesou polejeme čokoládu, ktorá sa roztopí. Zmiešame a odstránime vzduchové bubliny
  6. Do pripravených silikónových foriem vlejeme bavorský krém, vložíme stuhnutú hruškovú alebo jablkovú hmotu a po okraj doplníme bavorským krémom. Jablko ukončíme karamelovým krúžkom. Formy s hmotou dáme zamraziť a po vytiahnutí s mrazničky ich hneď polievame zrkadlovou polevou, ktorá má teplotu cca 32 °C

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty