Logo Pečie celé Slovensko

Alenkina zemplínska torta

Zemplínska torta

Kreatívna
výzva

Recepty od Alenky

Ingrediencie

Mramorové korpusy

  • 8 vajec
  • 240 g kryštálový cukor
  • 300 g polohrubá múka
  • 20 g kakao
  • 1 prášok do pečiva

Gaštanová plnka

  • 500 g gaštanové pyré
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml šľahačková smotana
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 polievkové lyžice rum
  • 50 g práškový cukor

Ovocná náplň

  • 250 g mrazené ovocie lesná zmes
  • 50 g kryštálový cukor / alebo podľa chutí/

Na ozdobenie

  • Tvarovacia hmota - rôzne farby / žltá, červená, modrá, ružová, fialová, zelená

Postup

  1. Bielka vyšľaháme s cukrom do peny a túto potom spojíme so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva (klasická piškóta). 2/3 hmoty nalejeme do formy na pečenie (ja som použila dve) a do zvyšnej 1/3 hmoty vmiešame preosiate kakao
  2. Túto kakaovú hmotu potom vylejeme na bielu a krúživými pohybmi premiešame, pričom nám vznikne mramorový vzor
  3. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 25 minút
  4. Po upečení necháme korpus vychladnúť
  5. Plnka - šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone a vyšľaháme tuhý krém do ktorého pridáme zmäknuté gaštanové pyré a rum a vymiešame
  6. Ovocná náplň - do menšieho hrnca dáme ovocie a cukor a necháme prevrieť. Vychladíme

Alenka

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec. Medzi jej špecializácie patrí carwing – umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek. Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama.

Pozrieť si Alenkine recepty