Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ázijské bagle od Danky

Ázijské bagle od Danky

Popis

V tomto recepte som sa inšpirovala chuťami ďalekej Ázie. Nemôže preto chýbať môj milovaný koriander a jemne pikantné chutney.

Ingrediencie

Odpaľované cesto
  • 190 ml vody
  • 75 g masla
  • 8 g soli
  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Jablkové chutney
  • 2 šalotky
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 zelené jablká
  • 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
  • 2 PL datľového sirupu
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletej škorice
  • 1 PL jablčného octu
  • Šťava z ½ citróna
  • 150 ml vody
  • 1 plát želatíny
Hráškové pesto
  • 450 g mrazeného hrášku
  • 45 g lístkov čerstvého koriandru
  • 115 g pražených slaných kešu orieškov
  • 9 PL slnečnicového oleja
  • Šťava z 1 ½ limetky
  • 1 ½ ČL soli
Hráškový krém
  • Celé hráškové pesto
  • 150 g masla
  • 150 g smotanového syra
  • 1 ČL soli
Ozdoba
  • Lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
  • 2 ČL bieleho sezamu
  • 1 ČL čierneho sezamu
  • ½ ČL hrubozrnnej soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrejeme, kým nezačne vrieť. Pridáme preosiatu múku a miešame na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Necháme vychladnúť na 40 °C.
  2. Do vychladnutého cesta postupne pridávame rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujeme, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujeme kruhy na perforovanú podložku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečieme 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Necháme vychladnúť.
  3. Na chutney nakrájame šalotku na pásiky, opražíme na oleji, pridáme nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Dusíme na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby pridávame vodu. Želatínu napučíme, pridáme do rozmixovaného chutney, premiešame do rozpustenia a dáme zachladiť. Chutney plníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
  4. Hrášok uvaríme a oblanšírujeme v studenej vode. Mixujeme s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
  5. Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľaháme so soľou. Pridáme hráškové pesto a vyšľaháme do hladkého krému. Vychladíme a plníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  6. Bagle rozrežeme na polovice. Spodnú časť naplníme chutney a hráškovým krémom, ozdobíme koriandrovými lístkami a prikryjeme vrchnou časťou. Podávame vychladené.
Odpaľované cesto
  • 190 ml vody
  • 75 g masla
  • 8 g soli
  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Jablkové chutney
  • 2 šalotky
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 zelené jablká
  • 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
  • 2 PL datľového sirupu
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletej škorice
  • 1 PL jablčného octu
  • Šťava z ½ citróna
  • 150 ml vody
  • 1 plát želatíny
Hráškové pesto
  • 450 g mrazeného hrášku
  • 45 g lístkov čerstvého koriandru
  • 115 g pražených slaných kešu orieškov
  • 9 PL slnečnicového oleja
  • Šťava z 1 ½ limetky
  • 1 ½ ČL soli
Hráškový krém
  • Celé hráškové pesto
  • 150 g masla
  • 150 g smotanového syra
  • 1 ČL soli
Ozdoba
  • Lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
  • 2 ČL bieleho sezamu
  • 1 ČL čierneho sezamu
  • ½ ČL hrubozrnnej soli
  1. Rúru predhrejeme na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrejeme, kým nezačne vrieť. Pridáme preosiatu múku a miešame na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Necháme vychladnúť na 40 °C.
  2. Do vychladnutého cesta postupne pridávame rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujeme, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujeme kruhy na perforovanú podložku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečieme 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Necháme vychladnúť.
  3. Na chutney nakrájame šalotku na pásiky, opražíme na oleji, pridáme nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Dusíme na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby pridávame vodu. Želatínu napučíme, pridáme do rozmixovaného chutney, premiešame do rozpustenia a dáme zachladiť. Chutney plníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
  4. Hrášok uvaríme a oblanšírujeme v studenej vode. Mixujeme s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
  5. Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľaháme so soľou. Pridáme hráškové pesto a vyšľaháme do hladkého krému. Vychladíme a plníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  6. Bagle rozrežeme na polovice. Spodnú časť naplníme chutney a hráškovým krémom, ozdobíme koriandrovými lístkami a prikryjeme vrchnou časťou. Podávame vychladené.