Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bazalkovo-jahodová strecha od Janky

Bazalkovo-jahodová strecha od Janky

Popis

Bazalkovo-jahodovú strechu som zostavila pre moju svokru a svokra. Svokra je veľmi šikovná pestovateľka, má rada kvety, bylinky a každý rok ma zavolá na ríbezle, cuketu, cviklu alebo inú zeleninu či ovocie, ktoré sa jej podarí spolu so svokrom vypestovať. Ten má zas rád zákusky s ovocnou zložkou. Svokrovcov mám veľmi rada, preto táto strecha bude veľká a plná tradično-netradičných chutí.

Ingrediencie

Na dva plechy cesta potrebujeme:
  • 12 vajec
  • 12 PL kryštálového cukru
  • 1 rastlina bazalky
  • 4 PL oleja
  • 4 PL vody
  • 12 PL hladkej múky
  • 12 PL polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 2 ks kypriaceho prášku
Egrešový džem
  • 400 g egrešov
  • 200 g želírovacieho cukru
Jahodový krém
  • 100 g lyofilizovaných jahôd
  • 1 L mlieka
  • 100 g zlatého klasu
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 3 PL práškového cukru
  • 400 g masla
Na ozdobenie
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g kakaového masla
  • 100 g cukru
  • 8 lístkov bazalky

Postup

  1. Pripravíme puding na krém. Do mlieka pridáme zlatý klas, cukor, vanilkovú pastu, dobre rozmiešame a uvaríme hustý puding. Puding prikryjeme fóliou a necháme vychladiť.
  2. Vyšľaháme dva korpusy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Suroviny rozdelíme na polovicu. Bielka vyšľaháme s cukrom a soľou na tuhý sneh. Žĺtka rozmixujeme s bazalkou, olejom a vodou. K bazalkovej zmesi pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a postupne zapracujeme sneh. Hmotu vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnaký postup zopakujeme aj pri druhom korpuse. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút.
  3. Pripravíme egrešový džem. Egreše umyjeme, varíme s želírovacím cukrom, kým sa nerozvaria. Prepasírujeme cez sitko, povaríme ďalších 5 minút a necháme vychladiť.
  4. Pripravíme prach z lyofilizovaných jahôd. Kúsky rozmixujeme na jemný prášok v sekacom mixéri.
  5. Na jahodový krém vyšľaháme vychladnutý puding. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a jahodovým práškom, následne po lyžiciach pridávame puding a miešame, kým nevznikne jemný krém.
  6. Korpus rozdelíme na 3 dlhé pásy po kratšej strane. Tento proces zopakujeme aj s druhým korpusom.
  7. Plníme nasledovne: Na dlhý plát nanesieme egrešový džem a krém, prikryjeme ďalším plátom a postup opakujeme. Jeden plát korpusu necháme suchý – použijeme ho ako základňu. Kváder obtrieme krémom a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny.
  8. Pripravíme základňu, jemne ju natrieme krémom. Kváder prerežeme po uhlopriečke a umiestnime polovice strechy na základňu. Spoje a povrch strechy obtrieme krémom a opäť necháme stuhnúť v chladničke.
  9. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s kakaovým maslom. Cukor a bazalku podrvíme v mažiari na bazalkový cukor.
  10. Stuhnutú strechu oblejeme čokoládou a dolnú hranu obalíme bazalkovým cukrom.
Na dva plechy cesta potrebujeme:
  • 12 vajec
  • 12 PL kryštálového cukru
  • 1 rastlina bazalky
  • 4 PL oleja
  • 4 PL vody
  • 12 PL hladkej múky
  • 12 PL polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 2 ks kypriaceho prášku
Egrešový džem
  • 400 g egrešov
  • 200 g želírovacieho cukru
Jahodový krém
  • 100 g lyofilizovaných jahôd
  • 1 L mlieka
  • 100 g zlatého klasu
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 3 PL práškového cukru
  • 400 g masla
Na ozdobenie
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g kakaového masla
  • 100 g cukru
  • 8 lístkov bazalky
  1. Pripravíme puding na krém. Do mlieka pridáme zlatý klas, cukor, vanilkovú pastu, dobre rozmiešame a uvaríme hustý puding. Puding prikryjeme fóliou a necháme vychladiť.
  2. Vyšľaháme dva korpusy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Suroviny rozdelíme na polovicu. Bielka vyšľaháme s cukrom a soľou na tuhý sneh. Žĺtka rozmixujeme s bazalkou, olejom a vodou. K bazalkovej zmesi pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a postupne zapracujeme sneh. Hmotu vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnaký postup zopakujeme aj pri druhom korpuse. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút.
  3. Pripravíme egrešový džem. Egreše umyjeme, varíme s želírovacím cukrom, kým sa nerozvaria. Prepasírujeme cez sitko, povaríme ďalších 5 minút a necháme vychladiť.
  4. Pripravíme prach z lyofilizovaných jahôd. Kúsky rozmixujeme na jemný prášok v sekacom mixéri.
  5. Na jahodový krém vyšľaháme vychladnutý puding. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a jahodovým práškom, následne po lyžiciach pridávame puding a miešame, kým nevznikne jemný krém.
  6. Korpus rozdelíme na 3 dlhé pásy po kratšej strane. Tento proces zopakujeme aj s druhým korpusom.
  7. Plníme nasledovne: Na dlhý plát nanesieme egrešový džem a krém, prikryjeme ďalším plátom a postup opakujeme. Jeden plát korpusu necháme suchý – použijeme ho ako základňu. Kváder obtrieme krémom a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny.
  8. Pripravíme základňu, jemne ju natrieme krémom. Kváder prerežeme po uhlopriečke a umiestnime polovice strechy na základňu. Spoje a povrch strechy obtrieme krémom a opäť necháme stuhnúť v chladničke.
  9. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s kakaovým maslom. Cukor a bazalku podrvíme v mažiari na bazalkový cukor.
  10. Stuhnutú strechu oblejeme čokoládou a dolnú hranu obalíme bazalkovým cukrom.