Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bratislavský hrad

Bratislavský hrad


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

8 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

V máji začínajú rôzne remeselné trhy, majálesy na námestiach v mnohých mestách. Milujem to. Zvyčajne už býva krásne počasie a ja milujem ísť na špacírku, dať si dobrú kávičku a nasávať slnečné lúče. No a k tej káve patrí niečo sladké. Naposledy sme si so synom dali tvarohový frgál, ktorý nám veľmi chutil... ale niečo mi v ňom chýbalo. A keďže Liam miluje čučoriedky, voľba bola jasná. A aby nebol úplne obyčajný, chcela som ho nejako ozdobiť. V ten víkend sme boli s rodinkou aj na Bratislavskom hrade, a tak mi napadlo, preniesť ho na frgál. A vznikol tvarohovo-čučoriedkový frgál ako spomienka na tento pekný víkend.

Ingrediencie

Cesto (množstvo na dva frgále)
  • 250 g múky na kysnuté cesto
  • 1 žĺtok
  • 125 ml plnotučného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 45 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 25 ml slnečnicového oleja
  • 65 g kačacej masti
Čučoriedková plnka
  • 400 g čučoriedok
  • 36 g vanilkového cukru
  • 48 g kryštálového cukru
  • 12 g pektínu
Tvarohová plnka
  • 500 g plnotučného jemného tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 120 g práškového cukru
  • 70 g vanilínového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 50 ml rumu
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 50 g strúhanky
  • čierne, červené, zelené potravinárske farbivo
Mrvenička
  • 50 g studeného masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g hrubej múky
Ostatné
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce na potretie okrajov

Pomôcky

Postup

  1. Cesto

    V troche teplého mlieka rozmiešame lyžičku múky a cukru, pridáme pomrvené droždie. Necháme vzísť kvások. V mise robota zmiešame ostatné suroviny na cesto a pridáme kvások. Vypracujeme jemné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 45 min až 1 hodinu.

  2. Čučoriedková plnka

    Do hrnca vložíme čučoriedky, cukor (2 PL odložíme bokom). Mierne rozvaríme. Pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a varíme chvíľu do zhustnutia.

  3. Tvarohová plnka

    Opražíme strúhanku a následne všetky suroviny zmiešame. Odoberieme 100 g plnky. Rozdelíme ju na 3 časti a zafarbíme ich červenou, čiernou a zelenou potravinárskou farbou. Prenesieme ich do cukrárenských vreciek.

  4. Na záver

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na 2 kruhy s priemerom 30cm. Od okraju smerom do stredu nanesieme čučoriedkovú plnku. Do stredu tvarohovú plnku. Plnky sa budú prekrývať s tým, že pri okraji necháme mierne vytŕčať čučoriedkovú plnku. Na tvarohovú plnku nakreslíme obrysy hradu a potom jednotlivé časti vyplníme farbami. Suroviny na mrveničku zmiešame rukou. Navrstvíme na frgál tam, kde by malo byť bralo hradu. Frgále necháme ešte 10 minút podkysnúť. Okraje potrieme vajíčkom. Pečieme na 170 ºC cca 22 - 25 minút. Po vytiahnutí potrieme okraje teplým mliekom.

Ingredience

Cesto (množstvo na dva frgále)
  • 250 g múky na kysnuté cesto
  • 1 žĺtok
  • 125 ml plnotučného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 45 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 25 ml slnečnicového oleja
  • 65 g kačacej masti
Čučoriedková plnka
  • 400 g čučoriedok
  • 36 g vanilkového cukru
  • 48 g kryštálového cukru
  • 12 g pektínu
Tvarohová plnka
  • 500 g plnotučného jemného tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 120 g práškového cukru
  • 70 g vanilínového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 50 ml rumu
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 50 g strúhanky
  • čierne, červené, zelené potravinárske farbivo
Mrvenička
  • 50 g studeného masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g hrubej múky
Ostatné
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce na potretie okrajov

Pomôcky

Postup

  1. Cesto

    V troche teplého mlieka rozmiešame lyžičku múky a cukru, pridáme pomrvené droždie. Necháme vzísť kvások. V mise robota zmiešame ostatné suroviny na cesto a pridáme kvások. Vypracujeme jemné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 45 min až 1 hodinu.

  2. Čučoriedková plnka

    Do hrnca vložíme čučoriedky, cukor (2 PL odložíme bokom). Mierne rozvaríme. Pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a varíme chvíľu do zhustnutia.

  3. Tvarohová plnka

    Opražíme strúhanku a následne všetky suroviny zmiešame. Odoberieme 100 g plnky. Rozdelíme ju na 3 časti a zafarbíme ich červenou, čiernou a zelenou potravinárskou farbou. Prenesieme ich do cukrárenských vreciek.

  4. Na záver

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na 2 kruhy s priemerom 30cm. Od okraju smerom do stredu nanesieme čučoriedkovú plnku. Do stredu tvarohovú plnku. Plnky sa budú prekrývať s tým, že pri okraji necháme mierne vytŕčať čučoriedkovú plnku. Na tvarohovú plnku nakreslíme obrysy hradu a potom jednotlivé časti vyplníme farbami. Suroviny na mrveničku zmiešame rukou. Navrstvíme na frgál tam, kde by malo byť bralo hradu. Frgále necháme ešte 10 minút podkysnúť. Okraje potrieme vajíčkom. Pečieme na 170 ºC cca 22 - 25 minút. Po vytiahnutí potrieme okraje teplým mliekom.