Broskyne
Popis
Nádherne farebné, trošku upravené chutiam tejto doby, vraciam späť zo zabudnutia. Jednoduché na prípravu, o to krajšie na vzhľad. Radosť jesť nie len na svadbách, ale aj pre potešenie.
Ingrediencie
Korpus
- 270 g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 80 g cukru krupica
- 60 ml plnotučného mlieka
- 60 g masla (roztopené a vychladené na izbovú teplotu)
- 1/4 čl soli
- 1/2 čl citrónovej kôry
Krém
- 250 g syra ricotta
- 50 g cukru krupica
- 1/2 čl vanilkovej pasty
- 1 čl pomarančovej kôry
Dokončenie
- 250 g cukru krupica (na obaľovanie)
- žlté a červené tekuté potravinárske farbivo
- 1 PL rumu
- 30 g marcipánu
- zelené farbivo na lístky
Postup
- Do veľkej misy preosejeme múku a prášok do pečiva. V inej miske vyšľaháme vajcia a cukor, pridáme mlieko, rozpustené maslo, soľ a citrónovú kôru. Po častiach, na 2 až 3 krát, zapracujeme múčnu zmes do vaječnej zmesi.
- Cesto dokončíme miesením rukami a vyformujeme ho do gule. Cesto by malo byť hladké a mäkké. Necháme ho 15 minút odpočívať v chladničke, čo uľahčí manipuláciu.
- Rúru predhrejeme na 165 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a odložíme bokom.
- Cesto spracujeme na valec, rozrežeme na 22 kusov a z každého vytvarujeme hladkú guľu. Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie. Každú guľu mierne zatlačíme, aby sa spodná časť sploštila.
- Pečieme asi 10 - 15 minút, kým spodky nie sú zlatohnedé (vrchy majú zostať bledé).
- Kým sú sušienky ešte teplé, vyrežeme v spodnej časti každej sušienky kruh, aby sa do nej zmestila plnka. Vydlabané sušienky popárujeme a odložíme bokom.
- Vyšľaháme ricottu s cukrom do hladka na krém. Vmiešame pomarančovú kôru a vanilkovú pastu. Zmes prikrytú plastovou fóliou dlhšie ochladíme.
- Každý otvor koláčika naplníme takým množstvom ricottovej plnky, aby ho úplne zakryla. Stlačíme dve ploché strany každej naplnenej polovice k sebe, aby plnka vystúpila vo „šve“.
- Pripravíme si tri misky: v jednej rozriedime 2 PL vody s rumom a jednou farbou, v druhej rovnako druhú farbu, a v tretej miske cukor. Podľa toho, ako sa sušienky upiekli, ich namáčame najskôr do žltej farby v miestach spoju. „Líčka“ broskyne namočíme do červenej. Následne jemne obalíme v cukre.
- Vymodelujeme ručne lístky a ozdobíme broskyne.
- Servírujeme na etažérke: na spodné poschodie uložíme 5 broskýň, na stredné poschodie 3 broskyne a na vrchné poschodie 3 broskyne.
Korpus
- 270 g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 80 g cukru krupica
- 60 ml plnotučného mlieka
- 60 g masla (roztopené a vychladené na izbovú teplotu)
- 1/4 čl soli
- 1/2 čl citrónovej kôry
Krém
- 250 g syra ricotta
- 50 g cukru krupica
- 1/2 čl vanilkovej pasty
- 1 čl pomarančovej kôry
Dokončenie
- 250 g cukru krupica (na obaľovanie)
- žlté a červené tekuté potravinárske farbivo
- 1 PL rumu
- 30 g marcipánu
- zelené farbivo na lístky
- Do veľkej misy preosejeme múku a prášok do pečiva. V inej miske vyšľaháme vajcia a cukor, pridáme mlieko, rozpustené maslo, soľ a citrónovú kôru. Po častiach, na 2 až 3 krát, zapracujeme múčnu zmes do vaječnej zmesi.
- Cesto dokončíme miesením rukami a vyformujeme ho do gule. Cesto by malo byť hladké a mäkké. Necháme ho 15 minút odpočívať v chladničke, čo uľahčí manipuláciu.
- Rúru predhrejeme na 165 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a odložíme bokom.
- Cesto spracujeme na valec, rozrežeme na 22 kusov a z každého vytvarujeme hladkú guľu. Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie. Každú guľu mierne zatlačíme, aby sa spodná časť sploštila.
- Pečieme asi 10 - 15 minút, kým spodky nie sú zlatohnedé (vrchy majú zostať bledé).
- Kým sú sušienky ešte teplé, vyrežeme v spodnej časti každej sušienky kruh, aby sa do nej zmestila plnka. Vydlabané sušienky popárujeme a odložíme bokom.
- Vyšľaháme ricottu s cukrom do hladka na krém. Vmiešame pomarančovú kôru a vanilkovú pastu. Zmes prikrytú plastovou fóliou dlhšie ochladíme.
- Každý otvor koláčika naplníme takým množstvom ricottovej plnky, aby ho úplne zakryla. Stlačíme dve ploché strany každej naplnenej polovice k sebe, aby plnka vystúpila vo „šve“.
- Pripravíme si tri misky: v jednej rozriedime 2 PL vody s rumom a jednou farbou, v druhej rovnako druhú farbu, a v tretej miske cukor. Podľa toho, ako sa sušienky upiekli, ich namáčame najskôr do žltej farby v miestach spoju. „Líčka“ broskyne namočíme do červenej. Následne jemne obalíme v cukre.
- Vymodelujeme ručne lístky a ozdobíme broskyne.
- Servírujeme na etažérke: na spodné poschodie uložíme 5 broskýň, na stredné poschodie 3 broskyne a na vrchné poschodie 3 broskyne.