Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Smažené jedlá neatria medzi mojich veľkých favoritov, ale po ochutnaní krehkého, chrumkavého a voňavého škoricového cesta som zmenila názor. Cannoli chcem venovať mojim priateľom z Prešova Viki a Pepovi, od ktorých si už takmer rok objednávam kvalitné talianské múky a výrobky, z ktorých som pripravovala aj cesto na cannoli. Obaja milujú Taliansko, taliansku kuchyňu a v budúcnosti by chceli priniesť kúsok Talianska prostredníctvom kvalitných surovín aj na Slovensko! Veľmi im v tom držím palce!

Ingrediencie

Cannoli cesto:
  • 750 g hladkej múky 00
  • 70 g kryštálového cukru
  • ½ ČL mletej škorice
  • 90 g bravčovej masti
  • 3 vajcia
  • 230 g marsala vína
  • 10 g vinnýho octu
Malinové cremeux:
  • 155 g malinového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 5 g kukuričného škrobu
  • 2,5 g želatíny + 8 g vody
  • 150 g mascarpone
  • 100 g ricotty
Pistáciové cremeux:
  • 3,5 g želatíny 220 bloom
  • 80 g bielej čokolády
  • 80 g pistáciového masla
  • 1,5 g soli
  • 113 g šľahačkovej smotany 33%
  • 38 g mlieka
  • 150 g mascarpone
  • 100 g ricotty
  • 80 g pistáciového praliné
Plnka z mandľového likéru:
  • 180 g smotany na šľahanie 40%
  • 300 g bielej čokolády 34%
  • 15 g glukózového sirupu
  • 65 g mandľového likéru
  • 100 g mascarpone
  • 100 g ricotty
Zdobenie:
  • 200 g pistácií alebo pistáciovej múky
  • 150 g lyofilozovaných malín
  • 100 g mandľových kociek
  • 1-3 l slnečnicového oleja

Postup

  1. Cannoli cesto - Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, škoricu a zamiešame. Pridáme masť, vajcia, víno a vinný ocot. V robote spracujeme cesto a následne ho na doske vypracujeme dohladka. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme na linke pri izbovej teplote odležať min. 1 h. Následne cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na 3 – 4 mm hrubé cesto. Pomocou vykrajovačky cca 12 cm priemer vykrojíme kruh a obalíme ním cannoli formičku. Konce zlepíme vodou alebo rozšľahaným vajcom. Smažíme v oleji pri 180 °C do zlatista. Necháme odkvapkať na servítke a najlepšie ešte za tepla vytiahneme z formičky. Upečieme približne 40 - 50 cannoli.
  2. Malinové cremeux - Pyré zmiešame s cukrom a kukuričným škrobom. Povaríme do zhustenia a pridáme želatínu. Potom pridáme maslo, necháme rozpustiť a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhúť cez noc v chladničke. Následne vyšľaháme s ricottou a mascarpone.
  3. Pistácia cremeux – Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Čokoládu s pistáciovou pastou a soľou dáme do nádoby. Zohrejeme šľahačku s mliekom na 80°C, pridáme napučanú želatínu a premiešame. Pridáme k čokoláde, necháme rozpustiť a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť do chladničky na noc. A následne vyšľaháme s mascarpone a ricottou do hladka.
  4. Plnka s mandľovým likérom - Smotanu s glukozovým sirupom zohrejeme na 80°C. Zalejeme šľahačku čokoládu s mandľovým likérom, necháme roztopiť a rozmixujeme ponorným mixérom. Zakryjeme foliou a necháme zatuhnut 12 h v chaldničke. Na druhy deň vyšľaháme ganache s ricottou a mascarpone.
  5. Cannoli naplníme pistáciovou plnkou. Vrch posypeme nasekanými pistáciami. Malinovou plnkou plníme cannoli a dozdobíme lyofilizovanými malinami. Krémom z mandľového likéru naplníme cannoli a dozdobíme nasekanými mandľami.
  6. Na veľké cannoli rozvaľkáme jednú časť cesta na tenko, obalíme 18 cm veľký ráfik a dobre prepečieme v oleji. Necháme úplne vychladnúť na ráfiku. Do vnútra veľkého cannoli dáme tie menšie. Pocukrujeme a obalíme celé stuhou.
Cannoli cesto:
  • 750 g hladkej múky 00
  • 70 g kryštálového cukru
  • ½ ČL mletej škorice
  • 90 g bravčovej masti
  • 3 vajcia
  • 230 g marsala vína
  • 10 g vinnýho octu
Malinové cremeux:
  • 155 g malinového pyré
  • 20 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 5 g kukuričného škrobu
  • 2,5 g želatíny + 8 g vody
  • 150 g mascarpone
  • 100 g ricotty
Pistáciové cremeux:
  • 3,5 g želatíny 220 bloom
  • 80 g bielej čokolády
  • 80 g pistáciového masla
  • 1,5 g soli
  • 113 g šľahačkovej smotany 33%
  • 38 g mlieka
  • 150 g mascarpone
  • 100 g ricotty
  • 80 g pistáciového praliné
Plnka z mandľového likéru:
  • 180 g smotany na šľahanie 40%
  • 300 g bielej čokolády 34%
  • 15 g glukózového sirupu
  • 65 g mandľového likéru
  • 100 g mascarpone
  • 100 g ricotty
Zdobenie:
  • 200 g pistácií alebo pistáciovej múky
  • 150 g lyofilozovaných malín
  • 100 g mandľových kociek
  • 1-3 l slnečnicového oleja
  1. Cannoli cesto - Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, škoricu a zamiešame. Pridáme masť, vajcia, víno a vinný ocot. V robote spracujeme cesto a následne ho na doske vypracujeme dohladka. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme na linke pri izbovej teplote odležať min. 1 h. Následne cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na 3 – 4 mm hrubé cesto. Pomocou vykrajovačky cca 12 cm priemer vykrojíme kruh a obalíme ním cannoli formičku. Konce zlepíme vodou alebo rozšľahaným vajcom. Smažíme v oleji pri 180 °C do zlatista. Necháme odkvapkať na servítke a najlepšie ešte za tepla vytiahneme z formičky. Upečieme približne 40 - 50 cannoli.
  2. Malinové cremeux - Pyré zmiešame s cukrom a kukuričným škrobom. Povaríme do zhustenia a pridáme želatínu. Potom pridáme maslo, necháme rozpustiť a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhúť cez noc v chladničke. Následne vyšľaháme s ricottou a mascarpone.
  3. Pistácia cremeux – Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Čokoládu s pistáciovou pastou a soľou dáme do nádoby. Zohrejeme šľahačku s mliekom na 80°C, pridáme napučanú želatínu a premiešame. Pridáme k čokoláde, necháme rozpustiť a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť do chladničky na noc. A následne vyšľaháme s mascarpone a ricottou do hladka.
  4. Plnka s mandľovým likérom - Smotanu s glukozovým sirupom zohrejeme na 80°C. Zalejeme šľahačku čokoládu s mandľovým likérom, necháme roztopiť a rozmixujeme ponorným mixérom. Zakryjeme foliou a necháme zatuhnut 12 h v chaldničke. Na druhy deň vyšľaháme ganache s ricottou a mascarpone.
  5. Cannoli naplníme pistáciovou plnkou. Vrch posypeme nasekanými pistáciami. Malinovou plnkou plníme cannoli a dozdobíme lyofilizovanými malinami. Krémom z mandľového likéru naplníme cannoli a dozdobíme nasekanými mandľami.
  6. Na veľké cannoli rozvaľkáme jednú časť cesta na tenko, obalíme 18 cm veľký ráfik a dobre prepečieme v oleji. Necháme úplne vychladnúť na ráfiku. Do vnútra veľkého cannoli dáme tie menšie. Pocukrujeme a obalíme celé stuhou.