Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Čarodejnícke kotlíky od Janky

Čarodejnícke kotlíky od Janky

Popis

Tieto kotlíky by som rada venovala mojím skvelým kamarátkam, bývalým spolužiačkam, susedkám, šikovným kuchárkam, pekárkam, ktoré sú skvelé čarodejníčky vo svojich kuchyniach. Veľakrát mi boli inšpiráciou a dokonca jedna z nich ma učila piecť škrupinky makroniek, za čo jej veľmi pekne ďakujem.

Ingrediencie

Potrebujeme na škrupinky makroniek
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g vaječných bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 35 g vody
  • čierne práškové farbivo
  • zelené práškové farbivo
Na zdobenie
  • 140 g bielej čokolády
  • zelené farbivo do čokolády
  • ružové farbivo do čokolády
  • čierna jedlá fixa
Potrebujeme na kokosovú náplň
  • 100 ml kokosového mlieka (z plechovky)
  • 300 g bielej čokolády
  • 1 PL strúhaného kokosu
Potrebujeme na ananásovú náplň
  • 100 ml ananásového pyré
  • 2 PL kryštálového cukru (množstvo môžeme prispôsobiť kyslosti pyré)
  • 3 PL vody
  • 1 PL gustínu
  • 100 ml malibu likér

Postup

  1. Mandľovú múku a práškový cukor dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Následne zmes preosejeme cez sitko, aby nám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky a zároveň aby sa zmes prevzdušnila.
  2. Do preosiatej zmesi pridáme polovicu vaječných bielok a vypracujeme tuhú mandľovú hmotu.
  3. Z kryštálového cukru a vody uvaríme cukrový sirup. Medzitým si necháme šľahať zbytok bielok. Keď sirup dosiahne teplotu 110 °C, pridáme otáčky na mixéri. Sirup pri teplote 118 °C vlejeme k šľahaným bielkam. Bielka šľaháme až do momentu stuhnutia peny a ochladenia misky.
  4. Do mandľovej hmoty postupne pridávame penu, ktorú jemne zapracujeme. Keď je hmota ešte tuhá a bielka sú v celej mandľovej zmesi zapracované, rozdelíme cesto na dve časti. Do menšej časti, cca ¼ objemu, pridáme zelené farbivo a do zvyšku čierne farbivo.
  5. Obe cestá miešame, pokiaľ sa nám nelejú ako láva. Následne ich prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Obe vrecká si na konci zagumičkujeme, aby cesto neobschlo a nevytieklo.
  6. Na plech si položíme predlohu, ktorú prikryjeme papierom na pečenie. Následne nastriekame čierne kotlíky a necháme trochu prisušiť, aby sa nám nezliali farby.
  7. Po približne 5 minútach nastriekame aj zelené bubliny.
  8. Makronky spočiatku sušíme pri teplote 90 °C 10 minút pri pootvorených dvierkach, následne pečieme pri teplote 130 °C 13 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme makronky vychladnúť na plechu. Počas pečenia si môžeme pripraviť náplne.
  9. Kokosové mlieko zohrejeme a pridáme bielu čokoládu, ktorú miešaním v teplom mlieku roztopíme. Pridáme kokos a necháme v chladničke stuhnúť. Keď je zmes studená, môžeme ju rozmixovať do krému.
  10. Ananásové pyré nalejeme do hrnca a zmiešame gustín s vodou, ktorý pridáme k pyré. Varíme do zhustnutia. Keď nám zmes tuhne, prilejeme likér a dobre premiešame. Necháme vychladiť.
  11. Makronky plníme kokosovou ganážou a ananásovým vkladom.
  12. Nakoniec makronky ozdobíme farebnou čokoládou (zelenou a ružovou). Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame malé bublinky a stekance z kotlíka.
  13. Kotlík môžeme dotieňovať čiernou jedlou fixkou.
Potrebujeme na škrupinky makroniek
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g vaječných bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 35 g vody
  • čierne práškové farbivo
  • zelené práškové farbivo
Na zdobenie
  • 140 g bielej čokolády
  • zelené farbivo do čokolády
  • ružové farbivo do čokolády
  • čierna jedlá fixa
Potrebujeme na kokosovú náplň
  • 100 ml kokosového mlieka (z plechovky)
  • 300 g bielej čokolády
  • 1 PL strúhaného kokosu
Potrebujeme na ananásovú náplň
  • 100 ml ananásového pyré
  • 2 PL kryštálového cukru (množstvo môžeme prispôsobiť kyslosti pyré)
  • 3 PL vody
  • 1 PL gustínu
  • 100 ml malibu likér
  1. Mandľovú múku a práškový cukor dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Následne zmes preosejeme cez sitko, aby nám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky a zároveň aby sa zmes prevzdušnila.
  2. Do preosiatej zmesi pridáme polovicu vaječných bielok a vypracujeme tuhú mandľovú hmotu.
  3. Z kryštálového cukru a vody uvaríme cukrový sirup. Medzitým si necháme šľahať zbytok bielok. Keď sirup dosiahne teplotu 110 °C, pridáme otáčky na mixéri. Sirup pri teplote 118 °C vlejeme k šľahaným bielkam. Bielka šľaháme až do momentu stuhnutia peny a ochladenia misky.
  4. Do mandľovej hmoty postupne pridávame penu, ktorú jemne zapracujeme. Keď je hmota ešte tuhá a bielka sú v celej mandľovej zmesi zapracované, rozdelíme cesto na dve časti. Do menšej časti, cca ¼ objemu, pridáme zelené farbivo a do zvyšku čierne farbivo.
  5. Obe cestá miešame, pokiaľ sa nám nelejú ako láva. Následne ich prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Obe vrecká si na konci zagumičkujeme, aby cesto neobschlo a nevytieklo.
  6. Na plech si položíme predlohu, ktorú prikryjeme papierom na pečenie. Následne nastriekame čierne kotlíky a necháme trochu prisušiť, aby sa nám nezliali farby.
  7. Po približne 5 minútach nastriekame aj zelené bubliny.
  8. Makronky spočiatku sušíme pri teplote 90 °C 10 minút pri pootvorených dvierkach, následne pečieme pri teplote 130 °C 13 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme makronky vychladnúť na plechu. Počas pečenia si môžeme pripraviť náplne.
  9. Kokosové mlieko zohrejeme a pridáme bielu čokoládu, ktorú miešaním v teplom mlieku roztopíme. Pridáme kokos a necháme v chladničke stuhnúť. Keď je zmes studená, môžeme ju rozmixovať do krému.
  10. Ananásové pyré nalejeme do hrnca a zmiešame gustín s vodou, ktorý pridáme k pyré. Varíme do zhustnutia. Keď nám zmes tuhne, prilejeme likér a dobre premiešame. Necháme vychladiť.
  11. Makronky plníme kokosovou ganážou a ananásovým vkladom.
  12. Nakoniec makronky ozdobíme farebnou čokoládou (zelenou a ružovou). Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame malé bublinky a stekance z kotlíka.
  13. Kotlík môžeme dotieňovať čiernou jedlou fixkou.