Chlapec či dievča?
2 hod.
4 porcie
Popis
Ako oznámiť rodine a priateľom, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko? Pokojne aj bento koláčikom, ktorý si všetci naraz otvoria a sladké a chutné prekvapenie je na svete.
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 6 PL oleja
- 150 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- lyofilizované jahody
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie 40 %
- 34 g glukózy
- 430 g jahodovej čokolády
- 400 g mascarpone
Vklady
- 400 g pyré z liči
- 10 g pektínu
- 30 g kryštálového cukru
- 300 g čerstvých jahôd
- 100 g kešu orechov
Obter (švajčiarsky krém)
- 113 g bielkov
- 227 g cukru
- 340 g masla
Iné
- potravinárske farby
Postup
- Korpus - Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky dáme šľahať s cukrom do svetlej peny, pridáme olej a múku. Na záver už len ručne vmiešame sneh a lyofilizované jahody. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 170°C (horný a dolný ohrev) na 30 min.
- Krém - Smotanu privedieme do varu a ihneď ňou zalejeme čokoládu, pridáme glukózu. Ponorným mixérom vyšľaháme. Ideálne je pripraviť ganache deň vopred. Potom dáme ganache šľahať do robota a postupne pridávame mascarpone.
- Vklady - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom, poriadne premiešame, privedieme k varu. Vypneme a dáme vychladiť. Jahody nakrájame na kúsky, kešu zomelieme.
- Obter – Bielky zmiešame s cukrom a nad vodnou parou zohrejeme na 60 - 70°C. Dáme do mixéra a šľaháme 10 min. Potom necháme vychladnúť. Do vychladnutého snehu postupne pridávame maslo izbovej teploty a opäť šľaháme 10 min. na záver vymeníme šľahaciu metlu za lopatku a miešame ešte asi 8 min.
- Skladanie - Z korpusu vykrojíme kruhy. Na každý nanesieme krém, na krém pridáme liči vklad, jahody a posypeme kúskami kešu. Opakujeme 3-krát. Poskladanú bento tortičku dáme poriadne vychladiť. Predtým ju zabalíme do potravinovej fólie. Vychladenú tortičku obtrieme swiss krémom a dozdobíme.
Korpus
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 6 PL oleja
- 150 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- lyofilizované jahody
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie 40 %
- 34 g glukózy
- 430 g jahodovej čokolády
- 400 g mascarpone
Vklady
- 400 g pyré z liči
- 10 g pektínu
- 30 g kryštálového cukru
- 300 g čerstvých jahôd
- 100 g kešu orechov
Obter (švajčiarsky krém)
- 113 g bielkov
- 227 g cukru
- 340 g masla
Iné
- potravinárske farby
- Korpus - Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky dáme šľahať s cukrom do svetlej peny, pridáme olej a múku. Na záver už len ručne vmiešame sneh a lyofilizované jahody. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 170°C (horný a dolný ohrev) na 30 min.
- Krém - Smotanu privedieme do varu a ihneď ňou zalejeme čokoládu, pridáme glukózu. Ponorným mixérom vyšľaháme. Ideálne je pripraviť ganache deň vopred. Potom dáme ganache šľahať do robota a postupne pridávame mascarpone.
- Vklady - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom, poriadne premiešame, privedieme k varu. Vypneme a dáme vychladiť. Jahody nakrájame na kúsky, kešu zomelieme.
- Obter – Bielky zmiešame s cukrom a nad vodnou parou zohrejeme na 60 - 70°C. Dáme do mixéra a šľaháme 10 min. Potom necháme vychladnúť. Do vychladnutého snehu postupne pridávame maslo izbovej teploty a opäť šľaháme 10 min. na záver vymeníme šľahaciu metlu za lopatku a miešame ešte asi 8 min.
- Skladanie - Z korpusu vykrojíme kruhy. Na každý nanesieme krém, na krém pridáme liči vklad, jahody a posypeme kúskami kešu. Opakujeme 3-krát. Poskladanú bento tortičku dáme poriadne vychladiť. Predtým ju zabalíme do potravinovej fólie. Vychladenú tortičku obtrieme swiss krémom a dozdobíme.