Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Chlapec či dievča?

Chlapec či dievča?

Popis

Ako oznámiť rodine a priateľom, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko? Pokojne aj bento koláčikom, ktorý si všetci naraz otvoria a sladké a chutné prekvapenie je na svete.

Ingrediencie

Korpus
  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 6 PL oleja
  • 150 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • lyofilizované jahody
Krém
  • 250 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 34 g glukózy
  • 430 g jahodovej čokolády
  • 400 g mascarpone
Vklady
  • 400 g pyré z liči
  • 10 g pektínu
  • 30 g kryštálového cukru
  • 300 g čerstvých jahôd
  • 100 g kešu orechov
Obter (švajčiarsky krém)
  • 113 g bielkov
  • 227 g cukru
  • 340 g masla
Iné
  • potravinárske farby

Postup

  1. Korpus - Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky dáme šľahať s cukrom do svetlej peny, pridáme olej a múku. Na záver už len ručne vmiešame sneh a lyofilizované jahody. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 170°C (horný a dolný ohrev) na 30 min.
  2. Krém - Smotanu privedieme do varu a ihneď ňou zalejeme čokoládu, pridáme glukózu. Ponorným mixérom vyšľaháme. Ideálne je pripraviť ganache deň vopred. Potom dáme ganache šľahať do robota a postupne pridávame mascarpone.
  3. Vklady - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom, poriadne premiešame, privedieme k varu. Vypneme a dáme vychladiť. Jahody nakrájame na kúsky, kešu zomelieme.
  4. Obter – Bielky zmiešame s cukrom a nad vodnou parou zohrejeme na 60 - 70°C. Dáme do mixéra a šľaháme 10 min. Potom necháme vychladnúť. Do vychladnutého snehu postupne pridávame maslo izbovej teploty a opäť šľaháme 10 min. na záver vymeníme šľahaciu metlu za lopatku a miešame ešte asi 8 min.
  5. Skladanie - Z korpusu vykrojíme kruhy. Na každý nanesieme krém, na krém pridáme liči vklad, jahody a posypeme kúskami kešu. Opakujeme 3-krát. Poskladanú bento tortičku dáme poriadne vychladiť. Predtým ju zabalíme do potravinovej fólie. Vychladenú tortičku obtrieme swiss krémom a dozdobíme.
Korpus
  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 6 PL oleja
  • 150 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • lyofilizované jahody
Krém
  • 250 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 34 g glukózy
  • 430 g jahodovej čokolády
  • 400 g mascarpone
Vklady
  • 400 g pyré z liči
  • 10 g pektínu
  • 30 g kryštálového cukru
  • 300 g čerstvých jahôd
  • 100 g kešu orechov
Obter (švajčiarsky krém)
  • 113 g bielkov
  • 227 g cukru
  • 340 g masla
Iné
  • potravinárske farby
  1. Korpus - Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky dáme šľahať s cukrom do svetlej peny, pridáme olej a múku. Na záver už len ručne vmiešame sneh a lyofilizované jahody. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 170°C (horný a dolný ohrev) na 30 min.
  2. Krém - Smotanu privedieme do varu a ihneď ňou zalejeme čokoládu, pridáme glukózu. Ponorným mixérom vyšľaháme. Ideálne je pripraviť ganache deň vopred. Potom dáme ganache šľahať do robota a postupne pridávame mascarpone.
  3. Vklady - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom, poriadne premiešame, privedieme k varu. Vypneme a dáme vychladiť. Jahody nakrájame na kúsky, kešu zomelieme.
  4. Obter – Bielky zmiešame s cukrom a nad vodnou parou zohrejeme na 60 - 70°C. Dáme do mixéra a šľaháme 10 min. Potom necháme vychladnúť. Do vychladnutého snehu postupne pridávame maslo izbovej teploty a opäť šľaháme 10 min. na záver vymeníme šľahaciu metlu za lopatku a miešame ešte asi 8 min.
  5. Skladanie - Z korpusu vykrojíme kruhy. Na každý nanesieme krém, na krém pridáme liči vklad, jahody a posypeme kúskami kešu. Opakujeme 3-krát. Poskladanú bento tortičku dáme poriadne vychladiť. Predtým ju zabalíme do potravinovej fólie. Vychladenú tortičku obtrieme swiss krémom a dozdobíme.