Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Citrónová tartaletka so snehom

Citrónová tartaletka so snehom

Popis

V tejto podobe začal ako prvý robiť citrónovú tartaletku slávny francúzsky cukrár Yann Brys a nazýva sa tourbillon, tak ako jeho cukrárne. V preklade znamená vír a dnes techniku využíva celý svet.

Ingrediencie

Citrónový krém
  • 150 g citrónovej šťavy
  • 2 ks citrónovej kôry
  • 205 g vajíčok
  • 85 g kryštálového cukru
  • 95 g kakaovéhp masla
  • 120 g masla
Tartaletkové cesto
  • 120 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 25 g mandľovej múky
  • 2 g soli
  • 50 g vajíčok
  • 200 g hladkej múky
Suroviny lesk
  • 20 g žĺtok
  • 4 g šľahačky
Meringue
  • 110 g bielok
  • 205 g kryštálového cukru
  • 60 g vody
  • 50 g práškového cukru
  • jedlé zlato na zdobenie

Postup

  1. Citrónovú šťavu s kôrou varte do začiatku zovretia. Vajíčka spolu s cukrom premiešajte a zalejte prevarenou citrónovou šťavou s kôrou. Celú masu premiešajte, vráťte do hrnca a opäť nechajte prevrieť. Stále miešajte. Odstavte hneď, keď začne vrieť.
  2. Nalejte cez sitko na kakaové maslo a miešajte metličkou. Vychlaďte na 45°C, pridajte maslo a vymixujte ponorným mixérom a odložte do chladu.
  3. Zmiešajte všetky suché suroviny spolu s vychladnutým maslom na kocky pomocou lopatky.
  4. Po dosiahnutí pieskovej konzistencie pridajte vajíčko.
  5. Miešajte iba do spojenia hmoty.
  6. Cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2,5 mm a dajte zachladiť.
  7. Vykrojte cesto do tartaletkovej formy na perforovanú podložku a pečte na 180 °C s ventilátorom cca 10 minút.
  8. Po vybratí korpusu z formy natrieme vonkajší obvod tartaletky leskom.
  9. Opäť pečieme na 180 °C s ventilátorom do zlatista.
  10. Pripravte meringe. Varte kryštálový cukor spolu s vodou a pri 110 °C začnite šľahať bielka na strednej rýchlosti.
  11. Varte sirup na 121 °C a postupne pravidelným prúdom lejte po stene kotlíka do vyšľahaných bielok.
  12. Po vyšľahaní bielok pridajte práškový cukor a 30 sekúnd premiešajte.
  13. Citrónovým krémom naplňte tartaletku až po okraj a do hladka vyrovnajte.
  14. Dajte ju do šokera.
  15. Vyšľahanú meringue vložte do cukrárskeho vrecka so špičkou 125.
  16. Nastriekajte vír na vrch tartaletky.
  17. Pomocou opaľovacej pištole opálte vrch meringue.
  18. Dozdobte jedným malým kúskom jedlého zlata.
Citrónový krém
  • 150 g citrónovej šťavy
  • 2 ks citrónovej kôry
  • 205 g vajíčok
  • 85 g kryštálového cukru
  • 95 g kakaovéhp masla
  • 120 g masla
Tartaletkové cesto
  • 120 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 25 g mandľovej múky
  • 2 g soli
  • 50 g vajíčok
  • 200 g hladkej múky
Suroviny lesk
  • 20 g žĺtok
  • 4 g šľahačky
Meringue
  • 110 g bielok
  • 205 g kryštálového cukru
  • 60 g vody
  • 50 g práškového cukru
  • jedlé zlato na zdobenie
  1. Citrónovú šťavu s kôrou varte do začiatku zovretia. Vajíčka spolu s cukrom premiešajte a zalejte prevarenou citrónovou šťavou s kôrou. Celú masu premiešajte, vráťte do hrnca a opäť nechajte prevrieť. Stále miešajte. Odstavte hneď, keď začne vrieť.
  2. Nalejte cez sitko na kakaové maslo a miešajte metličkou. Vychlaďte na 45°C, pridajte maslo a vymixujte ponorným mixérom a odložte do chladu.
  3. Zmiešajte všetky suché suroviny spolu s vychladnutým maslom na kocky pomocou lopatky.
  4. Po dosiahnutí pieskovej konzistencie pridajte vajíčko.
  5. Miešajte iba do spojenia hmoty.
  6. Cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2,5 mm a dajte zachladiť.
  7. Vykrojte cesto do tartaletkovej formy na perforovanú podložku a pečte na 180 °C s ventilátorom cca 10 minút.
  8. Po vybratí korpusu z formy natrieme vonkajší obvod tartaletky leskom.
  9. Opäť pečieme na 180 °C s ventilátorom do zlatista.
  10. Pripravte meringe. Varte kryštálový cukor spolu s vodou a pri 110 °C začnite šľahať bielka na strednej rýchlosti.
  11. Varte sirup na 121 °C a postupne pravidelným prúdom lejte po stene kotlíka do vyšľahaných bielok.
  12. Po vyšľahaní bielok pridajte práškový cukor a 30 sekúnd premiešajte.
  13. Citrónovým krémom naplňte tartaletku až po okraj a do hladka vyrovnajte.
  14. Dajte ju do šokera.
  15. Vyšľahanú meringue vložte do cukrárskeho vrecka so špičkou 125.
  16. Nastriekajte vír na vrch tartaletky.
  17. Pomocou opaľovacej pištole opálte vrch meringue.
  18. Dozdobte jedným malým kúskom jedlého zlata.