Dvojitá narodeninová torta od Paliho
Popis
Grandiózna torta si zaslúži špeciálnu príležitosť, kde sa bude podávať. Moja bude mať dve farebne odlišné tváre, venované mne a mojej sestre dvojičke Monike. Na spoločnej oslave narodenín bude určite pútať pozornosť.
Ingrediencie
Mandľový korpus 15x15 cm
- 10 ks vajec
- 13 PL oleja
- 290 g práškového cukru
- 308 g hladkej múky
- 24 g prášku do pečiva
- 92 g mandľovej múky
- 5 g soli
Mandľový korpus 20x20 cm
- 12 ks vajec
- 16 PL oleja
- 346 g práškového cukru
- 370 g hladkej múky
- 30 g prášku do pečiva
- 110 g mandľovej múky
- 6 g soli
Mandľový korpus 25x25 cm
- 16 ks vajec
- 20 PL oleja
- 460 g práškového cukru
- 492 g hladkej múky
- 40 g prášku do pečiva
- 146 g mandľovej múky
- 8 g soli
Vanilkový krém s citrónovým likérom
- 2000 ml mlieka
- 200 ml citrónového likéru
- 2 ks vanilkový lusk
- 12 žĺtkov
- 264 g kukuričného škrobu
- 440 g práškového cukru
- 920 g masla
- 6 PL citrónového likéru
Sirup na polievanie korpusov
- 320 g jahodového pyré
- Šťava z 2 citrónov
- 7 PL citrónového likéru
- 280 g vody
- 315 g práškového cukru
Švajčiarsky maslový krém
- 625 g vaječných bielkov
- 1250 g krupicového cukru
- 1250 g masla
Zdobenie
- 10x A4 waflového papiera
- Potravinové farbivo tukové – zelené, fialové
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C.
- Korpusy pripravujeme rovnako: Bielka s cukrom vyšľaháme na hustý sneh. Žĺtka zmiešame s olejom, pridáme k bielkam a rýchlo zašľaháme. Na viac krát zapracujeme preosiate suché suroviny. Pečieme v štvorcových ráfikoch 30-35 minút. Prepečenie kontrolujeme špajdlou.
- Na krém zahrejeme mlieko s vanilkovým luskom a časťou citrónového likéru. V extra mise vymiešame žĺtka s kukuričným škrobom a cukrom. Spojíme zmesi, uvaríme hustý krém, zamiešame likér a polovicu masla. Po vychladnutí vyšľaháme so zvyšným maslom.
- Sirup pripravíme zahriatím pyré, citrónovej šťavy, vody a cukru. Prevaríme, na záver pridáme citrónový likér a necháme vychladnúť.
- Švajčiarsky maslový krém pripravíme zahrievaním bielkov a cukru vo vodnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí. Vyšľaháme do vychladnutia a postupne pridáme maslo. Dofarbíme na zeleno a fialovo podľa potreby.
- Korpusy rozrežeme na 4 vrstvy, navlhčíme sirupom a naplníme vanilkovým krémom. Pripravené časti dáme zachladiť.
- Chladené torty potrieme švajčiarskym krémom. Zdobíme waflovým papierom a farebným krémom podľa fantázie.
- Torty umiestnime na konštrukciu a naaranžujeme na oslavu.
Mandľový korpus 15x15 cm
- 10 ks vajec
- 13 PL oleja
- 290 g práškového cukru
- 308 g hladkej múky
- 24 g prášku do pečiva
- 92 g mandľovej múky
- 5 g soli
Mandľový korpus 20x20 cm
- 12 ks vajec
- 16 PL oleja
- 346 g práškového cukru
- 370 g hladkej múky
- 30 g prášku do pečiva
- 110 g mandľovej múky
- 6 g soli
Mandľový korpus 25x25 cm
- 16 ks vajec
- 20 PL oleja
- 460 g práškového cukru
- 492 g hladkej múky
- 40 g prášku do pečiva
- 146 g mandľovej múky
- 8 g soli
Vanilkový krém s citrónovým likérom
- 2000 ml mlieka
- 200 ml citrónového likéru
- 2 ks vanilkový lusk
- 12 žĺtkov
- 264 g kukuričného škrobu
- 440 g práškového cukru
- 920 g masla
- 6 PL citrónového likéru
Sirup na polievanie korpusov
- 320 g jahodového pyré
- Šťava z 2 citrónov
- 7 PL citrónového likéru
- 280 g vody
- 315 g práškového cukru
Švajčiarsky maslový krém
- 625 g vaječných bielkov
- 1250 g krupicového cukru
- 1250 g masla
Zdobenie
- 10x A4 waflového papiera
- Potravinové farbivo tukové – zelené, fialové
- Rúru predhrejeme na 170 °C.
- Korpusy pripravujeme rovnako: Bielka s cukrom vyšľaháme na hustý sneh. Žĺtka zmiešame s olejom, pridáme k bielkam a rýchlo zašľaháme. Na viac krát zapracujeme preosiate suché suroviny. Pečieme v štvorcových ráfikoch 30-35 minút. Prepečenie kontrolujeme špajdlou.
- Na krém zahrejeme mlieko s vanilkovým luskom a časťou citrónového likéru. V extra mise vymiešame žĺtka s kukuričným škrobom a cukrom. Spojíme zmesi, uvaríme hustý krém, zamiešame likér a polovicu masla. Po vychladnutí vyšľaháme so zvyšným maslom.
- Sirup pripravíme zahriatím pyré, citrónovej šťavy, vody a cukru. Prevaríme, na záver pridáme citrónový likér a necháme vychladnúť.
- Švajčiarsky maslový krém pripravíme zahrievaním bielkov a cukru vo vodnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí. Vyšľaháme do vychladnutia a postupne pridáme maslo. Dofarbíme na zeleno a fialovo podľa potreby.
- Korpusy rozrežeme na 4 vrstvy, navlhčíme sirupom a naplníme vanilkovým krémom. Pripravené časti dáme zachladiť.
- Chladené torty potrieme švajčiarskym krémom. Zdobíme waflovým papierom a farebným krémom podľa fantázie.
- Torty umiestnime na konštrukciu a naaranžujeme na oslavu.