Eiffelovka od Paliho
Popis
Na návštevu Paríža vždy rád spomínam. Toto mesto ma inšpiruje vo viacerých smeroch, no hlavne čo sa týka cukrárskeho umenia. A byť v Paríži a nevyjsť na Eiffelovu vežu by bol hriech. Dnes preto skladám z páleného cukru práve tento monument.
Ingrediencie
Grilážová hmota
- 500 g vlašských orechov
- 500 g lúpaných mandlí
- 1 kg krupicového cukru
- Olej v spreji
Bielková poleva
- 150 g práškového cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov
Postup
- Rúru zapneme na 150 °C a necháme ju zahriať.
- Postupne pridávame cukor a pripravíme karamel jantárovej farby. Množstvo môžeme rozdeliť na polovice. Do horúceho karamelu prisypeme mleté oriešky a dôkladne vymiešame do hutnej hmoty – pasty. Zmes nesmie byť suchá, všetky suroviny sa musia spojiť.
- Horúcu hmotu vyklopíme na pracovnú plochu, ktorú predtým natrieme olejom alebo stuženým tukom. Rovnako natrieme valček a hmotu vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm alebo mierne viac.
- Vykrajujeme požadované tvary a necháme vychladnúť a zatvrdnúť.
- Ak hmota zatvrdne pred dokončením, dáme pláty na pár minút zahriať do rúry, aby opäť trochu zmäkli.
- Zatvrdnuté tvary lepíme pomocou karamelu do tvaru Eiffelovej veže.
- Z bielkov, preosiateho cukru a citrónovej šťavy pripravíme bielkovú polevu.
- Skulptúru dekorujeme polevou, čím pridáme detail a eleganciu.
Grilážová hmota
- 500 g vlašských orechov
- 500 g lúpaných mandlí
- 1 kg krupicového cukru
- Olej v spreji
Bielková poleva
- 150 g práškového cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov
- Rúru zapneme na 150 °C a necháme ju zahriať.
- Postupne pridávame cukor a pripravíme karamel jantárovej farby. Množstvo môžeme rozdeliť na polovice. Do horúceho karamelu prisypeme mleté oriešky a dôkladne vymiešame do hutnej hmoty – pasty. Zmes nesmie byť suchá, všetky suroviny sa musia spojiť.
- Horúcu hmotu vyklopíme na pracovnú plochu, ktorú predtým natrieme olejom alebo stuženým tukom. Rovnako natrieme valček a hmotu vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm alebo mierne viac.
- Vykrajujeme požadované tvary a necháme vychladnúť a zatvrdnúť.
- Ak hmota zatvrdne pred dokončením, dáme pláty na pár minút zahriať do rúry, aby opäť trochu zmäkli.
- Zatvrdnuté tvary lepíme pomocou karamelu do tvaru Eiffelovej veže.
- Z bielkov, preosiateho cukru a citrónovej šťavy pripravíme bielkovú polevu.
- Skulptúru dekorujeme polevou, čím pridáme detail a eleganciu.