Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Eiffelovka od Paliho

Eiffelovka od Paliho

Popis

Na návštevu Paríža vždy rád spomínam. Toto mesto ma inšpiruje vo viacerých smeroch, no hlavne čo sa týka cukrárskeho umenia. A byť v Paríži a nevyjsť na Eiffelovu vežu by bol hriech. Dnes preto skladám z páleného cukru práve tento monument.

Ingrediencie

Grilážová hmota
  • 500 g vlašských orechov
  • 500 g lúpaných mandlí
  • 1 kg krupicového cukru
  • Olej v spreji
Bielková poleva
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov

Postup

  1. Rúru zapneme na 150 °C a necháme ju zahriať.
  2. Postupne pridávame cukor a pripravíme karamel jantárovej farby. Množstvo môžeme rozdeliť na polovice. Do horúceho karamelu prisypeme mleté oriešky a dôkladne vymiešame do hutnej hmoty – pasty. Zmes nesmie byť suchá, všetky suroviny sa musia spojiť.
  3. Horúcu hmotu vyklopíme na pracovnú plochu, ktorú predtým natrieme olejom alebo stuženým tukom. Rovnako natrieme valček a hmotu vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm alebo mierne viac.
  4. Vykrajujeme požadované tvary a necháme vychladnúť a zatvrdnúť.
  5. Ak hmota zatvrdne pred dokončením, dáme pláty na pár minút zahriať do rúry, aby opäť trochu zmäkli.
  6. Zatvrdnuté tvary lepíme pomocou karamelu do tvaru Eiffelovej veže.
  7. Z bielkov, preosiateho cukru a citrónovej šťavy pripravíme bielkovú polevu.
  8. Skulptúru dekorujeme polevou, čím pridáme detail a eleganciu.
Grilážová hmota
  • 500 g vlašských orechov
  • 500 g lúpaných mandlí
  • 1 kg krupicového cukru
  • Olej v spreji
Bielková poleva
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov
  1. Rúru zapneme na 150 °C a necháme ju zahriať.
  2. Postupne pridávame cukor a pripravíme karamel jantárovej farby. Množstvo môžeme rozdeliť na polovice. Do horúceho karamelu prisypeme mleté oriešky a dôkladne vymiešame do hutnej hmoty – pasty. Zmes nesmie byť suchá, všetky suroviny sa musia spojiť.
  3. Horúcu hmotu vyklopíme na pracovnú plochu, ktorú predtým natrieme olejom alebo stuženým tukom. Rovnako natrieme valček a hmotu vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm alebo mierne viac.
  4. Vykrajujeme požadované tvary a necháme vychladnúť a zatvrdnúť.
  5. Ak hmota zatvrdne pred dokončením, dáme pláty na pár minút zahriať do rúry, aby opäť trochu zmäkli.
  6. Zatvrdnuté tvary lepíme pomocou karamelu do tvaru Eiffelovej veže.
  7. Z bielkov, preosiateho cukru a citrónovej šťavy pripravíme bielkovú polevu.
  8. Skulptúru dekorujeme polevou, čím pridáme detail a eleganciu.