Fánky
Popis
Tento lahodný recept na vyprážané cesto s jemným jahodovým džemom s jedlými trblietkami je ideálny na slávnostné príležitosti. Cesto je krehké a jemne ochutené brandy, doplnené sladkým sektom v džeme.
Ingrediencie
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 10 g kryštálového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 200 ml kyslej smotany
- 60 g masla
- 2 žĺtky
- 1 PL brandy
- 1 l oleja na vyprážanie
Džem
- 500 g mrazených jahôd
- 300 g kryštálového cukru
- 12 g pektínu
- 100 ml suchého sektu
- 2 čl citrónovej šťavy
- 1 ČL jedlých trblietok
Dokončenie
- 100 g práškového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
Postup
- Múky, soľ, cukor a prášok do pečiva spolu preosejte. Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre vymiešajte a nechajte 30 minút oddychovať.
- Vyvaľkajte na 5 mm a radielkom vyrežte kosoštvorce 5 x 5 cm, ktoré v strede 2 x narežeme.
- Vyprážajte do zlatova z oboch strán, aby boli viditeľné diery v strede.
- Jahody pokrájame a polovicu povaríme 3 – 5 minút s polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
- Pridáme druhú polovicu jahôd, sekt a opäť rovnako povaríme.
- Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a trblietky.
- Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 10 g kryštálového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 200 ml kyslej smotany
- 60 g masla
- 2 žĺtky
- 1 PL brandy
- 1 l oleja na vyprážanie
Džem
- 500 g mrazených jahôd
- 300 g kryštálového cukru
- 12 g pektínu
- 100 ml suchého sektu
- 2 čl citrónovej šťavy
- 1 ČL jedlých trblietok
Dokončenie
- 100 g práškového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
- Múky, soľ, cukor a prášok do pečiva spolu preosejte. Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre vymiešajte a nechajte 30 minút oddychovať.
- Vyvaľkajte na 5 mm a radielkom vyrežte kosoštvorce 5 x 5 cm, ktoré v strede 2 x narežeme.
- Vyprážajte do zlatova z oboch strán, aby boli viditeľné diery v strede.
- Jahody pokrájame a polovicu povaríme 3 – 5 minút s polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
- Pridáme druhú polovicu jahôd, sekt a opäť rovnako povaríme.
- Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a trblietky.
- Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.