Husky torta
5 hod.
20 porcií
Popis
Hneď ako som sa dozvedela zadanie tejto výzvy, že to má byť zvieratko, tak ani na sekundu som nezaváhala a vedela som, že sa pokúsim urobiť psíka huskyho. Keďže doma máme dvoch takýchto krásavcov, tak dúfam, že sa mi s mojou tortou podarí aspoň trošku priblížiť k tomu, ako krásne vyzerajú.
Ingrediencie
Korpus mramorový I.
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 340 g hladkej múky
- 6 PL vriacej vody
- 6 PL oleja
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 prášok do pečiva
- 15 g kakaa
Korpus mramorový II.
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 340 g hladkej múky
- 6 PL vriacej vody
- 6 PL oleja
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 prášok do pečiva
- 15 g kakaa
Vanilková plnka s bielou čokoládou
- 1 l mlieka
- 4 ks pudingového prášku
- 2 PL vanilkovej pasty
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g bielej čokolády
- 750 g masla
Punčový rozvar
- 500 ml vody
- 500 g kryštálového cukru
- šťava z citróna
- punčová aróma
Čokoládový obter
- 500 g horkej čokolády
- 500 g masla
Ozdoba
- 500 g mrazeného lesného ovocia
- 1 500 g bielej poťahovej hmoty
- 100 g modelovacej hmoty
- gélové farby na zafarbenie modelovacej hmoty
- airbrush + farby do airbrushu
Postup
- Obter - Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne doň zašľaháme vychladnutú čokoládu.
- Korpus I a II - Vyšľaháme vajcia asi 10 minút, aby boli krásne našľahané. Zatiaľ dáme zovrieť vodu. Keď sú vajcia vyšľahané, tak pridáme vodu, olej a vanilkovú pastu. Potom pridáme preosiate sypké suroviny bez kakaa. Cesto rozdelíme do dvoch misiek na 1/3 a 2/3. Do misky s 1/3 cesta pridáme kakao. Plech o rozmere 39 cm x 30 cm vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou vrstvíme cesto. Striedavo kladieme na plech 2 polievkové lyžice bieleho cesta a 1 polievkovú lyžicu hnedého cesta. Takto postupujeme až sa minie všetko cesto. Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 45 min – 1 hodinu. Necháme ho vychladnúť a prerežeme na dve polovice. Toto isté urobíme aj s druhým korpusom.
- Vanilková plnka – Zohrejeme 800 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor, vanilkovú pastu a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, tak doň pridáme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Ešte do horúceho pudingu pridáme čokoládu a miešame kým sa všetka čokoláda nerozpustí. Necháme puding úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne doň šľahaním pridávame puding.
- Punčový rozvar – Varíme vodu s cukrom, až kým nebudú veľké bublinky (cca 118 °C), odstavíme a necháme vychladnúť. Potom vmiešame punčovú arómu a citrónovú šťavu.
- Skladanie – Nakreslíme obrys psíka a podľa neho vyrežeme korpusy. Potom prvý tortový korpus natrieme rozvarom, nanesieme polovicu vanilkovej plnky, poukladáme ovocie a prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu potrieme rozvarom, nanesieme vanilkovú plnku, poukladáme ovocie a prikryjeme tretím korpusom. Dáme poriadne zachladiť. Potom tortu obrežeme do požadovaného 3D tvaru. Z odrezkov si urobíme punčovinu (štvrtý korpus + odrezky + rozvar + kus plnky) a domodelujeme na torte tvar zvieratka. Necháme znovu kus zatuhnúť a potom potrieme čokoládovým obterom. Necháme poriadne zatuhnúť na pár hodín v chladničke. Rozvaľkáme si poťahovú hmotu a potiahneme tortu. Dofarbíme a dotieňujeme airbrushom.
Korpus mramorový I.
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 340 g hladkej múky
- 6 PL vriacej vody
- 6 PL oleja
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 prášok do pečiva
- 15 g kakaa
Korpus mramorový II.
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 340 g hladkej múky
- 6 PL vriacej vody
- 6 PL oleja
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 prášok do pečiva
- 15 g kakaa
Vanilková plnka s bielou čokoládou
- 1 l mlieka
- 4 ks pudingového prášku
- 2 PL vanilkovej pasty
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g bielej čokolády
- 750 g masla
Punčový rozvar
- 500 ml vody
- 500 g kryštálového cukru
- šťava z citróna
- punčová aróma
Čokoládový obter
- 500 g horkej čokolády
- 500 g masla
Ozdoba
- 500 g mrazeného lesného ovocia
- 1 500 g bielej poťahovej hmoty
- 100 g modelovacej hmoty
- gélové farby na zafarbenie modelovacej hmoty
- airbrush + farby do airbrushu
- Obter - Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne doň zašľaháme vychladnutú čokoládu.
- Korpus I a II - Vyšľaháme vajcia asi 10 minút, aby boli krásne našľahané. Zatiaľ dáme zovrieť vodu. Keď sú vajcia vyšľahané, tak pridáme vodu, olej a vanilkovú pastu. Potom pridáme preosiate sypké suroviny bez kakaa. Cesto rozdelíme do dvoch misiek na 1/3 a 2/3. Do misky s 1/3 cesta pridáme kakao. Plech o rozmere 39 cm x 30 cm vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou vrstvíme cesto. Striedavo kladieme na plech 2 polievkové lyžice bieleho cesta a 1 polievkovú lyžicu hnedého cesta. Takto postupujeme až sa minie všetko cesto. Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 45 min – 1 hodinu. Necháme ho vychladnúť a prerežeme na dve polovice. Toto isté urobíme aj s druhým korpusom.
- Vanilková plnka – Zohrejeme 800 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor, vanilkovú pastu a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, tak doň pridáme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Ešte do horúceho pudingu pridáme čokoládu a miešame kým sa všetka čokoláda nerozpustí. Necháme puding úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne doň šľahaním pridávame puding.
- Punčový rozvar – Varíme vodu s cukrom, až kým nebudú veľké bublinky (cca 118 °C), odstavíme a necháme vychladnúť. Potom vmiešame punčovú arómu a citrónovú šťavu.
- Skladanie – Nakreslíme obrys psíka a podľa neho vyrežeme korpusy. Potom prvý tortový korpus natrieme rozvarom, nanesieme polovicu vanilkovej plnky, poukladáme ovocie a prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu potrieme rozvarom, nanesieme vanilkovú plnku, poukladáme ovocie a prikryjeme tretím korpusom. Dáme poriadne zachladiť. Potom tortu obrežeme do požadovaného 3D tvaru. Z odrezkov si urobíme punčovinu (štvrtý korpus + odrezky + rozvar + kus plnky) a domodelujeme na torte tvar zvieratka. Necháme znovu kus zatuhnúť a potom potrieme čokoládovým obterom. Necháme poriadne zatuhnúť na pár hodín v chladničke. Rozvaľkáme si poťahovú hmotu a potiahneme tortu. Dofarbíme a dotieňujeme airbrushom.