Jablko
3 hod.
Popis
Jablko, ktoré si zamilujete nielen na prvý pohľad, ale aj na prvé ochutnanie. Prekvapí vás vanilkový bavorský krém vo vnútri v kombinácii s jablkovým coulis. Karamelová poleva, ktorá jabĺčko otvorí, dodá nielen wauw efekt, ale aj explóziu chutí na jazyku.
Ingrediencie
Crumble
- 50 g masla
- 65 g múky
- 40 g cukru
Čokoládové gule
- 400 g tmavej čokolády
- 4 g mykrya
Korpus
- 2 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL mandľových lupienkov
Jablkové coulis
- 150 g jablkového pyré
- 7 g pektínu
- 30 g kryštálového cukru
- 200 g jabĺk
Chrumkavá vrstva
- 25 g mliečnej čokolády
- 150 g mandľového praliné
- 75 g crumble
Vanilkový bavorský krém
- 100 g mlieka
- 100 g šľahačky
- vanilka
- 40 g žĺtkov
- 20 g kryštálového cukru
- 27 g želatínovej masy
- 160 g šľahačky
Karamelová poleva
- 4 žĺtky
- 500 g šľahačky
- 25 g masla
- 100 g cukru
Velvet
- Biela čokoláda
- Kakaové maslo
- Zelená farba
Jablkový kaviár
- 150 g jablkovej šťavy
- 30 g glukózy
- 30 g limetkovej šťavy
- 50 g cukru
- 3 g agaru
- 1 l zmrznutého oleja
Postup
- Crumble – Maslo pokrájané na kocky, múku a hnedý cukor zmiešame lopatkou. Nastrúhame na hrubom strúhadle a zamrazíme. Ešte zamrznuté dáme piecť na 20 – 25 min na 160 °C.
- Čokoládové gule - Čokoládu zohrejeme na 45°C. Schladíme na 34°C, pridáme mycryo. Schladíme na 26°C a malejeme do foriem.
- Korpus - Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku a sneh z bielkov, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme na 160°C asi 10 min.
- Jablkové coulis - Zahrejeme pyré. Pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme zovrieť. Pridáme 150 g podusených jabĺk a 50 g na drobno nakrájaných jabĺk.
- Chrumkavá vrstva - Roztopíme čokoládu a zmiešame s kúskami crumble a praliné.
- Krém - Žĺtky zmiešame s cukrom. Mlieko, šľahačku a vanilku necháme zohrieť v hrnci. Žĺtkovú zmes pridáme k zohriatej zmesi a varíme pri teplote 82°C. Následne pridáme želatínovú masu. Vychladíme na 25 - 30°C. Nakoniec spojíme so šľahačkou vyšľahanou na jogurt.
- Poleva - 50 g cukru s maslom dáme karamelizovať. Dolejeme šľahačku. Pridáme vanilku a varíme na miernom ohni. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom. Pridáme do zmesi a uvaríme na 82°C.
- Velvet - Čokoládu roztopíme s kakaovým maslom, pridáme farbu. Zahrejeme na 40°C pred striekaním.
- Kaviár - Šťavu, cukor a glukózu privedieme k varu, pridáme agar – krátko povaríme. Pridáme limetkovú šťavu. Prelejeme zmes do fľašky a dáme schladiť. Keď začne tuhnúť, nakvapkáme ju do studeného oleja. Kaviárové guličky prepláchneme vodou.
Crumble
- 50 g masla
- 65 g múky
- 40 g cukru
Čokoládové gule
- 400 g tmavej čokolády
- 4 g mykrya
Korpus
- 2 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL mandľových lupienkov
Jablkové coulis
- 150 g jablkového pyré
- 7 g pektínu
- 30 g kryštálového cukru
- 200 g jabĺk
Chrumkavá vrstva
- 25 g mliečnej čokolády
- 150 g mandľového praliné
- 75 g crumble
Vanilkový bavorský krém
- 100 g mlieka
- 100 g šľahačky
- vanilka
- 40 g žĺtkov
- 20 g kryštálového cukru
- 27 g želatínovej masy
- 160 g šľahačky
Karamelová poleva
- 4 žĺtky
- 500 g šľahačky
- 25 g masla
- 100 g cukru
Velvet
- Biela čokoláda
- Kakaové maslo
- Zelená farba
Jablkový kaviár
- 150 g jablkovej šťavy
- 30 g glukózy
- 30 g limetkovej šťavy
- 50 g cukru
- 3 g agaru
- 1 l zmrznutého oleja
- Crumble – Maslo pokrájané na kocky, múku a hnedý cukor zmiešame lopatkou. Nastrúhame na hrubom strúhadle a zamrazíme. Ešte zamrznuté dáme piecť na 20 – 25 min na 160 °C.
- Čokoládové gule - Čokoládu zohrejeme na 45°C. Schladíme na 34°C, pridáme mycryo. Schladíme na 26°C a malejeme do foriem.
- Korpus - Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku a sneh z bielkov, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme na 160°C asi 10 min.
- Jablkové coulis - Zahrejeme pyré. Pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme zovrieť. Pridáme 150 g podusených jabĺk a 50 g na drobno nakrájaných jabĺk.
- Chrumkavá vrstva - Roztopíme čokoládu a zmiešame s kúskami crumble a praliné.
- Krém - Žĺtky zmiešame s cukrom. Mlieko, šľahačku a vanilku necháme zohrieť v hrnci. Žĺtkovú zmes pridáme k zohriatej zmesi a varíme pri teplote 82°C. Následne pridáme želatínovú masu. Vychladíme na 25 - 30°C. Nakoniec spojíme so šľahačkou vyšľahanou na jogurt.
- Poleva - 50 g cukru s maslom dáme karamelizovať. Dolejeme šľahačku. Pridáme vanilku a varíme na miernom ohni. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom. Pridáme do zmesi a uvaríme na 82°C.
- Velvet - Čokoládu roztopíme s kakaovým maslom, pridáme farbu. Zahrejeme na 40°C pred striekaním.
- Kaviár - Šťavu, cukor a glukózu privedieme k varu, pridáme agar – krátko povaríme. Pridáme limetkovú šťavu. Prelejeme zmes do fľašky a dáme schladiť. Keď začne tuhnúť, nakvapkáme ju do studeného oleja. Kaviárové guličky prepláchneme vodou.