Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jesenné koláče od Dávida

Jesenné koláče od Dávida

Popis

Kysnuté koláče sa u nás doma často pečú práve na jeseň ... cez víkend, keď sme všetci doma. Tento je u nás veľmi obľúbený. Tradičný koláč s netradičnými chuťami.

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 75 ml oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 vajce
  • ¾ droždia
  • štipka soli
Ovocná plnka:
  • 400 g čerstvých jahôd
  • 200 g mrazenej rebarbory
  • 100 g kryštálového cukru
Posýpka:
  • 120 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 50 g kryštálového cukru

Postup

  1. Pripravíme si kvások: do vlažného mlieka pridáme trochu cukru, štipku soli a droždie a necháme napučať.
  2. Zmiešame všetky sypké suroviny a pridáme mlieko s kváskom. Vymiesime nelepivé cesto.
  3. Cesto v miske pomúčime a necháme kysnúť približne 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vykrojíme tenšie kruhy, ktoré potrieme vajíčkom.
  5. Z cesta vytvoríme tenký šúľok, upletieme ho do vrkoča a spojíme po obvode kruhu, ktorý sme vykrojili.
  6. Vrkoč potrieme vajíčkom a do stredu pridáme ovocnú plnku z nakrájaných jahôd a rebarbory zmiešaných s cukrom.
  7. Koláče posypeme pripravenou posýpkou.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 25 minút.
Kysnuté cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 75 ml oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 vajce
  • ¾ droždia
  • štipka soli
Ovocná plnka:
  • 400 g čerstvých jahôd
  • 200 g mrazenej rebarbory
  • 100 g kryštálového cukru
Posýpka:
  • 120 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  1. Pripravíme si kvások: do vlažného mlieka pridáme trochu cukru, štipku soli a droždie a necháme napučať.
  2. Zmiešame všetky sypké suroviny a pridáme mlieko s kváskom. Vymiesime nelepivé cesto.
  3. Cesto v miske pomúčime a necháme kysnúť približne 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vykrojíme tenšie kruhy, ktoré potrieme vajíčkom.
  5. Z cesta vytvoríme tenký šúľok, upletieme ho do vrkoča a spojíme po obvode kruhu, ktorý sme vykrojili.
  6. Vrkoč potrieme vajíčkom a do stredu pridáme ovocnú plnku z nakrájaných jahôd a rebarbory zmiešaných s cukrom.
  7. Koláče posypeme pripravenou posýpkou.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 25 minút.