Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Koláče pre otca od Tonky

Koláče pre otca od Tonky

Popis

Tieto kysnuté, krásne nadýchané a chutné koláče venujem svojmu ockovi, ktorý miluje slivky a všetko, čo je s nimi spojené. Sám aj slivky pestuje a stará sa o ne na záhrade ako o bábätká. Aj preto sa jeho stromom tak darí.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g bravčovej masti
  • 250 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 6 g soli
Slivkový lekvár:
  • 250 g sušených sliviek
  • 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
  • 30 g kryštálového cukru
  • 100 g rumu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Drobenka:
  • 60 g polohrubej múky
  • 30 g studeného masla
  • 30 g kryštálového cukru
  • Hrsť pekanových orechov
Na potretie:
  • 1 dcl mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
  • 0,5 dcl rumu
Dekorácia:
  • 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 vajíčko

Postup

  1. Na prípravu cesta si najskôr pripravíme kvások zmiešaním droždia, 3 PL cukru, 2 PL múky a 4 PL mlieka. Necháme kvások podkysnúť.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, pridáme vlažný tuk a mlieko, do ktorého sme rozmiešali žĺtky a soľ. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Počas kysnutia cesta pripravíme slivkový lekvár varením nakrájaných sušených aj čerstvých sliviek s ostatnými surovinami na jeho prípravu. Po zmäknutí sliviek vymiešame ponorným mixérom na hladký lekvár.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 70 g dieliky a z každého vytvarujeme koláč. Do každého koláča dáme dostatočné množstvo lekváru a ozdobíme nakrájanými čerstvými slivkami. Posypeme trstinovým cukrom a okraje koláčov posypeme drobenkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  5. Koláče pečieme na plechu vymastenom bravčovou masťou v predhriatej rúre na 210 °C približne 15 minút.
  6. Po upečení natrieme okraje zmesou mlieka, vanilky a rumu.
Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g bravčovej masti
  • 250 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 6 g soli
Slivkový lekvár:
  • 250 g sušených sliviek
  • 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
  • 30 g kryštálového cukru
  • 100 g rumu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Drobenka:
  • 60 g polohrubej múky
  • 30 g studeného masla
  • 30 g kryštálového cukru
  • Hrsť pekanových orechov
Na potretie:
  • 1 dcl mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
  • 0,5 dcl rumu
Dekorácia:
  • 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 vajíčko
  1. Na prípravu cesta si najskôr pripravíme kvások zmiešaním droždia, 3 PL cukru, 2 PL múky a 4 PL mlieka. Necháme kvások podkysnúť.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, pridáme vlažný tuk a mlieko, do ktorého sme rozmiešali žĺtky a soľ. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Počas kysnutia cesta pripravíme slivkový lekvár varením nakrájaných sušených aj čerstvých sliviek s ostatnými surovinami na jeho prípravu. Po zmäknutí sliviek vymiešame ponorným mixérom na hladký lekvár.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 70 g dieliky a z každého vytvarujeme koláč. Do každého koláča dáme dostatočné množstvo lekváru a ozdobíme nakrájanými čerstvými slivkami. Posypeme trstinovým cukrom a okraje koláčov posypeme drobenkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  5. Koláče pečieme na plechu vymastenom bravčovou masťou v predhriatej rúre na 210 °C približne 15 minút.
  6. Po upečení natrieme okraje zmesou mlieka, vanilky a rumu.