Kornútky od Jožky
Popis
Ingrediencie
Lístkové cesto maslové
- maslo - 250g
- múka hladká špeciál – 250g
- Múka hrubá – 50g
- Soľ –štipka
- Ocot – 1 polievkové lyžice ( 10g)
- Žĺtky – 1 ks
- Voda – 125g
Bielkový krém
- Cukor kryštálový – 150g
- Bielky – 75g ( 2 -3 ks)
- Voda – 500g
- Cukor vanilínový - 5g
- Citrónová šťava – z 1/5 citróna
- Lyofilizované maliny - 25g
Postup
Lístkové cesto maslové
Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti tukovú kocku a vodové cesto.
- Maslo a 250g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
- Zvyšné suroviny múku hladkú 200g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, ktorý na povrchu narežeme, prikryjeme fóliou, alebo vlhkou utierkou, necháme odležať 30 min., aby sa uvoľnil a ľahko vaľkal.
- Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší.
- Zabalíme maslovú kocku ( uhlopriečne ).
- Opäť rozvaľkáme do tvaru štvorca, prekladáme na 3 časti, vznikne nám cesto zložené z troch vrstiev.
- Cesto zabalíme, necháme opäť odležať 20 minút.
- Postup opakujeme 3 krát.
- Lístkové cesto zabalíme, necháme odležať, aby sa ľahšie vaľkalo.
- Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý 2 -3 mm, široký 30 cm.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou, krájame pásy široké 3 cm a natáčame na kovové formičky kornútikov od širšej časti smerom nadol.
- Ukladáme na plechy pokryté papierom spojom dole.
- Pečieme v rozohrejeme rúre na 230°C - pečieme 5 minút, potom teplotu znížime na 180°C - pečieme 10 minút (spolu 15 min) do zlatohnedej farby.
- Po upečení a miernom vychladnutí zložíme dole z formičiek.
- Plníme bielkovým krémom, polovicu krému dochutíme zomletými lyofilizovaným malinami.
- Vhodne odzdobíme.
Bielkový krém
Bielky a cukor kryštálový, vanilínový, citrónovú šťavu za stáleho miešania zohrejeme vo vodnom kúpeli na 70°C.
- Následne vyšľaháme hustý krém.
- Polovicu bielkového krému dochutíme zomletými lyofilizovaným malinami 20g , zvyšné maliny použijeme na dozdobenie.
Lístkové cesto maslové
- maslo - 250g
- múka hladká špeciál – 250g
- Múka hrubá – 50g
- Soľ –štipka
- Ocot – 1 polievkové lyžice ( 10g)
- Žĺtky – 1 ks
- Voda – 125g
Bielkový krém
- Cukor kryštálový – 150g
- Bielky – 75g ( 2 -3 ks)
- Voda – 500g
- Cukor vanilínový - 5g
- Citrónová šťava – z 1/5 citróna
- Lyofilizované maliny - 25g
Lístkové cesto maslové
Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti tukovú kocku a vodové cesto.
- Maslo a 250g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
- Zvyšné suroviny múku hladkú 200g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, ktorý na povrchu narežeme, prikryjeme fóliou, alebo vlhkou utierkou, necháme odležať 30 min., aby sa uvoľnil a ľahko vaľkal.
- Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší.
- Zabalíme maslovú kocku ( uhlopriečne ).
- Opäť rozvaľkáme do tvaru štvorca, prekladáme na 3 časti, vznikne nám cesto zložené z troch vrstiev.
- Cesto zabalíme, necháme opäť odležať 20 minút.
- Postup opakujeme 3 krát.
- Lístkové cesto zabalíme, necháme odležať, aby sa ľahšie vaľkalo.
- Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý 2 -3 mm, široký 30 cm.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou, krájame pásy široké 3 cm a natáčame na kovové formičky kornútikov od širšej časti smerom nadol.
- Ukladáme na plechy pokryté papierom spojom dole.
- Pečieme v rozohrejeme rúre na 230°C - pečieme 5 minút, potom teplotu znížime na 180°C - pečieme 10 minút (spolu 15 min) do zlatohnedej farby.
- Po upečení a miernom vychladnutí zložíme dole z formičiek.
- Plníme bielkovým krémom, polovicu krému dochutíme zomletými lyofilizovaným malinami.
- Vhodne odzdobíme.
Bielkový krém
Bielky a cukor kryštálový, vanilínový, citrónovú šťavu za stáleho miešania zohrejeme vo vodnom kúpeli na 70°C.
- Následne vyšľaháme hustý krém.
- Polovicu bielkového krému dochutíme zomletými lyofilizovaným malinami 20g , zvyšné maliny použijeme na dozdobenie.