Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Labutie jazero od Janky

Labutie jazero od Janky

Popis

Ako malá som veľmi túžila byť baletkou, túžila som tancovať, avšak som aj dobre vedela, že nemám ideálnu postavu na realizáciu mojich snov. Preto som rada, že aspoň prostredníctvom tejto výzvy môžem uskutočniť svoj tajný sen.

Ingrediencie

Čokoládová sušienka:
  • 300 g hladkej múky
  • 180 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 3 PL preosiateho kakaa
  • 2 PL preosiateho čierneho kakaa
  • 1 tonka fazuľa
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Krém do sušienky:
  • 200 g jemného plnotučného tvarohu
  • 100 g sušeného mlieka
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g bielej čokolády
Želé zložka:
  • 300 g malín
  • 200 g želírovacieho cukru
Na spájanie baletiek:
  • 200 g bielej čokolády
  • 40 g kakaového masla
  • 1 PL kakaa
Pomarančová sušienka:
  • 600 g hladkej múky
  • 160 g práškového cukru
  • 200 g mandľovej múky
  • 4 KL vanilkovej pasty
  • 440 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
Zdobenie:
  • 500 g izomaltu
  • Farby
  • Jedlý papier 3 ks

Postup

  1. Múku, cukor, kakao, nastrúhanú tonka fazuľku a kypriací prášok si preosejeme do misy, pridáme vajíčko, prilejeme rozpustené maslo a spracujeme cesto. Najprv vareškou a potom rukou zapracujeme všetku múku.
  2. Cesto zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme do chladničky.
  3. Pripravíme si pomarančové cesto zmiešaním všetkých surovín do kompaktného cesta. Cesto dáme do chladničky.
  4. Malinový džem si pripravíme zmiešaním malín a želírovacieho cukru. Varíme, pokiaľ nevznikne hustý džem.
  5. Tvaroh rozotrieme s cukrom a vanilkovým cukrom na hladký krém. Postupne pridávame sušené mlieko, aby vznikla tuhá mliečna hmota.
  6. Vyberieme čokoládové cesto z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku 4 až 5 mm.
  7. Vykrojíme 2 čierne baletky, 8-10 bielych baletiek, 3 veľké pozadia, mesiac, obruč okolo kolesa, koleso, poklop na točňu, hrad, labuť a stromy.
  8. Cesto pečieme pri teplote 180° približne 15 až 20 minút podľa veľkosti koláčika.
  9. Pripravíme si izomalt a nalejeme ho do rámov pozadia. Použijeme ho aj na spájanie jednotlivých častí.
  10. Jednotlivé postavičky naukladáme podľa scény z Labutieho jazera.
  11. Stromčeky naplníme krémom a malinovým džemom. Poukladáme ich okolo predstavenia. Rozpustíme bielu čokoládu a dozdobíme scénu podľa fantázie.
Čokoládová sušienka:
  • 300 g hladkej múky
  • 180 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 3 PL preosiateho kakaa
  • 2 PL preosiateho čierneho kakaa
  • 1 tonka fazuľa
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Krém do sušienky:
  • 200 g jemného plnotučného tvarohu
  • 100 g sušeného mlieka
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g bielej čokolády
Želé zložka:
  • 300 g malín
  • 200 g želírovacieho cukru
Na spájanie baletiek:
  • 200 g bielej čokolády
  • 40 g kakaového masla
  • 1 PL kakaa
Pomarančová sušienka:
  • 600 g hladkej múky
  • 160 g práškového cukru
  • 200 g mandľovej múky
  • 4 KL vanilkovej pasty
  • 440 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
Zdobenie:
  • 500 g izomaltu
  • Farby
  • Jedlý papier 3 ks
  1. Múku, cukor, kakao, nastrúhanú tonka fazuľku a kypriací prášok si preosejeme do misy, pridáme vajíčko, prilejeme rozpustené maslo a spracujeme cesto. Najprv vareškou a potom rukou zapracujeme všetku múku.
  2. Cesto zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme do chladničky.
  3. Pripravíme si pomarančové cesto zmiešaním všetkých surovín do kompaktného cesta. Cesto dáme do chladničky.
  4. Malinový džem si pripravíme zmiešaním malín a želírovacieho cukru. Varíme, pokiaľ nevznikne hustý džem.
  5. Tvaroh rozotrieme s cukrom a vanilkovým cukrom na hladký krém. Postupne pridávame sušené mlieko, aby vznikla tuhá mliečna hmota.
  6. Vyberieme čokoládové cesto z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku 4 až 5 mm.
  7. Vykrojíme 2 čierne baletky, 8-10 bielych baletiek, 3 veľké pozadia, mesiac, obruč okolo kolesa, koleso, poklop na točňu, hrad, labuť a stromy.
  8. Cesto pečieme pri teplote 180° približne 15 až 20 minút podľa veľkosti koláčika.
  9. Pripravíme si izomalt a nalejeme ho do rámov pozadia. Použijeme ho aj na spájanie jednotlivých častí.
  10. Jednotlivé postavičky naukladáme podľa scény z Labutieho jazera.
  11. Stromčeky naplníme krémom a malinovým džemom. Poukladáme ich okolo predstavenia. Rozpustíme bielu čokoládu a dozdobíme scénu podľa fantázie.