Laskonky podľa Jožky
Popis
Ingrediencie
Snehová hmota bezé
- Cukor kryštálový – 200g
- Cukor práškový – 56g
- Bielky – 95g ( približne 3 ks)
- Voda – 56g
- Mandle strúhané – 130g
Maslový krém orieškový
- Cukor kryštálový – 107 g
- Cukor vanilínový – 5g
- Žĺtky – 1ks
- Krémový prášok, zlatý klas – 20g
- Mlieko – 190 g
- Maslo – 250g
- Oriešková griláž mletá – 110g
Oriešková griláž
- Cukor kryštálový – 150g
- Lieskové orechy pražené – 75g
Postup
Snehová hmota bezé
65 g cukru a vodu dáme variť na 114°C (skúška pomocou drátenného očka Ø 8mm, namočíme a fúkneme – vznikne retiazka).
- Bielky a 135 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh prilejeme uvarený cukrový rozvar, zašľaháme, mierne vychladíme.
- Zľahka primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí.
- Bezé hmotu rozotrieme cez šablóny na plech pokrytý mastným papierom.
- Pri teplote 100 – 110°C sušíme približne 50 - 60 minút.
- Po usušení opatrne odlepíme, otočíme a naplníme orieškovým krémom, vždy dve spolu.
Maslový krém orieškový
2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilínový rozmiešame, dáme variť.
- 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame, zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém .
- Za občasného premiešania vychladíme.
- Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém , ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
- Pomocou cukrárskeho vrecka plníme upečené laskonky.
Oriešková griláž
Cukor rozpustíme na karamel, pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na mastný papier.
- Necháme stuhnúť, nalámeme, pomocou mixéra zomelieme na jemno, 110 g griláže použijeme na dochutenie krému.
Snehová hmota bezé
- Cukor kryštálový – 200g
- Cukor práškový – 56g
- Bielky – 95g ( približne 3 ks)
- Voda – 56g
- Mandle strúhané – 130g
Maslový krém orieškový
- Cukor kryštálový – 107 g
- Cukor vanilínový – 5g
- Žĺtky – 1ks
- Krémový prášok, zlatý klas – 20g
- Mlieko – 190 g
- Maslo – 250g
- Oriešková griláž mletá – 110g
Oriešková griláž
- Cukor kryštálový – 150g
- Lieskové orechy pražené – 75g
Snehová hmota bezé
65 g cukru a vodu dáme variť na 114°C (skúška pomocou drátenného očka Ø 8mm, namočíme a fúkneme – vznikne retiazka).
- Bielky a 135 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh prilejeme uvarený cukrový rozvar, zašľaháme, mierne vychladíme.
- Zľahka primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí.
- Bezé hmotu rozotrieme cez šablóny na plech pokrytý mastným papierom.
- Pri teplote 100 – 110°C sušíme približne 50 - 60 minút.
- Po usušení opatrne odlepíme, otočíme a naplníme orieškovým krémom, vždy dve spolu.
Maslový krém orieškový
2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilínový rozmiešame, dáme variť.
- 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame, zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém .
- Za občasného premiešania vychladíme.
- Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém , ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
- Pomocou cukrárskeho vrecka plníme upečené laskonky.
Oriešková griláž
Cukor rozpustíme na karamel, pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na mastný papier.
- Necháme stuhnúť, nalámeme, pomocou mixéra zomelieme na jemno, 110 g griláže použijeme na dochutenie krému.