Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Letné strechy od Paliho

Letné strechy od Paliho

Popis

Letné strechy farebnosťou aj chuťami. Také budú tie moje. Spájam obľúbené chute pistácií a možno netradične marhúľ. Táto kombinácia je fantastická a veľmi chutí mojej mame, ktorá nástupom leta oslavuje narodeniny. Preto tieto letné strechy venujem práve jej

Ingrediencie

Bielkový korpus s pistáciami
  • 240 g vaječných bielkov (môžu byť aj pasterizované)
  • 180 g krupicového cukru
  • 100 g mletých pistácií
  • 100 g hladkej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 55 g slnečnicového oleja
Pistáciový krém
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 30 g hladkej múky
  • 80 g krupicového cukru
  • 120 g pistáciovej pasty (100 %)
  • 250 g masla
Marhuľový gél
  • 300 g marhuľového pyré
  • 80 g krupicového cukru
  • 10 g pektínu
  • 100 g sušených marhúľ
Dokončenie
  • 400 g bielej čokolády
  • 50 g kokosového oleja
  • 70 g sekaných pistácií
  • 200 g sušených marhúľ

Postup

  1. Z bielkov a cukru si pripravíme pevný sneh. Stierkou zľahka zapracujeme preosiate sypké suroviny a nakoniec delikátne zapracujeme olej. Pečieme vo vyhriatej rúre na statickom pečení na 220 °C približne 9-10 minút. Plech by mal mať rozmer 42 × 35 cm. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Na pistáciový krém zahrejeme mlieko a prilejeme k vopred vymiešanému cukru so žĺtkami a múkou. Zmes prelejeme späť do hrnca a na miernom plameni uvaríme pevný krém cca 8-10 minút, aby sme prevarili múku. Stiahneme z plameňa, primiešame pistáciovú pastu, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme schladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém, vyšľaháme do nadýchaného krému.
  3. Na marhuľový gél zahrejeme marhuľové pyré na 40 °C, postupne prisypeme zmes cukru a pektínu a krátko povaríme. Odstavíme, prenesieme do čistej nádoby a prikryjeme fóliou na kontakt. Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom do hladka a zamiešame nakrájané sušené marhule.
  4. Pre zostavenie dezertu si narežeme cesto na 4 pásy široké 7 cm. Zvyšný plát použijeme ako spodnú vrstvu. Pistáciový krém rozdelíme na polovicu. Plát cesta natrieme krémom, ďalší plát marhuľovým gélom a spojíme ich natretými stranami. Opakujeme so všetkými plátmi. Dezert dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rez priečne prerežeme a vytvoríme tvar strechy.
  5. Odložený plát natrieme krémom, priložíme naň rozrezanú časť tak, aby sme vytvorili strechu. Strechu potrieme pistáciovým krémom a druhú polovicu gélom, zlepíme. Celý tvar potrieme zvyšným pistáciovým krémom a poriadne vychladíme.
  6. Na dokončenie rozpustíme 2/3 bielej čokolády, pridáme zvyšok a domiešame do hladka. Primiešame rozpustený kokosový olej a polejeme dezert na mriežke. Posypeme sekanými pistáciami a nasekanými sušenými marhuľami.
Bielkový korpus s pistáciami
  • 240 g vaječných bielkov (môžu byť aj pasterizované)
  • 180 g krupicového cukru
  • 100 g mletých pistácií
  • 100 g hladkej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 55 g slnečnicového oleja
Pistáciový krém
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 30 g hladkej múky
  • 80 g krupicového cukru
  • 120 g pistáciovej pasty (100 %)
  • 250 g masla
Marhuľový gél
  • 300 g marhuľového pyré
  • 80 g krupicového cukru
  • 10 g pektínu
  • 100 g sušených marhúľ
Dokončenie
  • 400 g bielej čokolády
  • 50 g kokosového oleja
  • 70 g sekaných pistácií
  • 200 g sušených marhúľ
  1. Z bielkov a cukru si pripravíme pevný sneh. Stierkou zľahka zapracujeme preosiate sypké suroviny a nakoniec delikátne zapracujeme olej. Pečieme vo vyhriatej rúre na statickom pečení na 220 °C približne 9-10 minút. Plech by mal mať rozmer 42 × 35 cm. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Na pistáciový krém zahrejeme mlieko a prilejeme k vopred vymiešanému cukru so žĺtkami a múkou. Zmes prelejeme späť do hrnca a na miernom plameni uvaríme pevný krém cca 8-10 minút, aby sme prevarili múku. Stiahneme z plameňa, primiešame pistáciovú pastu, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme schladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém, vyšľaháme do nadýchaného krému.
  3. Na marhuľový gél zahrejeme marhuľové pyré na 40 °C, postupne prisypeme zmes cukru a pektínu a krátko povaríme. Odstavíme, prenesieme do čistej nádoby a prikryjeme fóliou na kontakt. Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom do hladka a zamiešame nakrájané sušené marhule.
  4. Pre zostavenie dezertu si narežeme cesto na 4 pásy široké 7 cm. Zvyšný plát použijeme ako spodnú vrstvu. Pistáciový krém rozdelíme na polovicu. Plát cesta natrieme krémom, ďalší plát marhuľovým gélom a spojíme ich natretými stranami. Opakujeme so všetkými plátmi. Dezert dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rez priečne prerežeme a vytvoríme tvar strechy.
  5. Odložený plát natrieme krémom, priložíme naň rozrezanú časť tak, aby sme vytvorili strechu. Strechu potrieme pistáciovým krémom a druhú polovicu gélom, zlepíme. Celý tvar potrieme zvyšným pistáciovým krémom a poriadne vychladíme.
  6. Na dokončenie rozpustíme 2/3 bielej čokolády, pridáme zvyšok a domiešame do hladka. Primiešame rozpustený kokosový olej a polejeme dezert na mriežke. Posypeme sekanými pistáciami a nasekanými sušenými marhuľami.