Lev pre Riška
5 hod.
12 porcií
Popis
Mám výnimočného 5-ročného kamaráta, Riška, ktorý má ojedinelé ochorenie svalstva a bojuje s touto chorobou ako lev. Práve lev sa stal aj symbolom združenia, ktoré má založené, aby ho mohli ľudia podporiť a pomôcť mu postaviť sa na nohy.
Ingrediencie
Korpus
- 420 g bielkov
- 420 g krupicového cukru
- 390 g žĺtkov
- 150 g kakaa
- 90 g kukuričného škrobu
- 90 g hladkej múky
- 180 g rozpusteného masla
Čokoládová šľahaná ganache
- 310 g smotany 40%
- 10 g glukózy
- 170 g čokolády 54,5%
- 2,5 g plátkovej želatíny (1,5 plátku)
Mango-marakuja compoté
- 200 g mrazeného manga
- 40 g pyré z marakuja
- 60 g mangového pyré
- 20 g vody
- 6 g pektínu NH
- 25 g krupicového cukru
- 0,2 g kyseliny citrónovej
Mango-marakuja crémeux
- 200 g vajec
- 80 g krupicového cukru
- 120 g mangového pyré
- 160 g pyré z marakuja
- 320 g masla
- 10 g plátkovej želatíny (6 plátkov)
Swiss meringue buttercream
- 170 g bielkov
- 300 g krupicového cukru
- 440 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
- 750 g oranžovej poťahovej hmoty
- 100 g bielej modelovacej hmoty
- 20 g čiernej poťahovej hmoty
- 20 g ružovej poťahovej hmoty
- 10 g kukuričného škrobu
- 50 ml vodky
Postup
- Korpus – Rozpustíme maslo. Žĺtky vyšľaháme s tretinou cukru do peny a bielky vyšľaháme spolu s cukrom do pevného snehu. Obe hmoty opatrne spojíme stierkou, pridáme všetky sypké suroviny a nakoniec roztopené maslo. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme pri 180 °C cca 30 – 40 minút. Po upečení necháme vychladiť a každý prekrojíme na 2 časti.
- Ganache – Želatínu dáme napučať do studenej vody. Ohrejeme 110 g smotany s glukózou tesne pod bod varu, pridáme vyžmýkanú želatínu a nalejeme na čokoládu. Premiešame, a potom mixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 200 g studenej smotany a premixujeme ešte raz tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky stuhnúť.
- Compoté – Mango nakrájame na malé kocky. Pektín poriadne premiešame s cukrom. Obe pyré dáme spolu s vodou do panvice a zohrejeme cca na 40 °C, pridáme pektín s cukrom a prevaríme. Pridáme kyselinu citrónovú a ešte raz prevaríme. Pridáme mango, zamiešame, prikryjeme fóliou a necháme chladiť.
- Crémeux – Dáme napučať želatínu do studenej vody. Vajcia, cukor a pyré dáme do panvice a za stáleho miešania zohrejeme na 84 °C. Pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme vychladiť na cca 45°C. Pridáme maslo a premixujeme tyčovým mixérom
- Maslový krém – Bielky s cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 72 °C , a potom dáme šľahať na plný výkon do robotu. Po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo a chvíľočku premixujeme, kým sa krém spojí. Krém rozdelíme do viacerých misiek a zafarbíme na žlto, hnedo, oranžovo a necháme trochu krému aj na obter.
- Tortu poskladáme a obtrieme maslovým krémom a dáme zachladiť.
- Oranžovú poťahovú hmotu rozvaľkáme na požadovanú veľkosť, aby sme vedeli potiahnuť celú tortu. Použijeme aj škrob, aby sa nám lepšie vaľkalo a hmota sa nelepila. Tortu potiahneme hmotou a zo zvyšnej hmoty vymodelujeme nohy a chvost. Z bielej hmoty vytvarujeme 2 guličky do tvaru nosa a jazyka a zo zvyšku uši. Z ružovej hmoty vytvarujeme vnútro uší. Z čiernej hmoty vymodelujeme nos a oči. Vytvarovaný nos prilepíme na tortu vodkou, kosticami urobíme jamky na oči a takisto zárezy na nohách. Rôznymi špičkami (tulipán, kvet,...) ozdobíme levovi hrivu a chvost.
Korpus
- 420 g bielkov
- 420 g krupicového cukru
- 390 g žĺtkov
- 150 g kakaa
- 90 g kukuričného škrobu
- 90 g hladkej múky
- 180 g rozpusteného masla
Čokoládová šľahaná ganache
- 310 g smotany 40%
- 10 g glukózy
- 170 g čokolády 54,5%
- 2,5 g plátkovej želatíny (1,5 plátku)
Mango-marakuja compoté
- 200 g mrazeného manga
- 40 g pyré z marakuja
- 60 g mangového pyré
- 20 g vody
- 6 g pektínu NH
- 25 g krupicového cukru
- 0,2 g kyseliny citrónovej
Mango-marakuja crémeux
- 200 g vajec
- 80 g krupicového cukru
- 120 g mangového pyré
- 160 g pyré z marakuja
- 320 g masla
- 10 g plátkovej želatíny (6 plátkov)
Swiss meringue buttercream
- 170 g bielkov
- 300 g krupicového cukru
- 440 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
- 750 g oranžovej poťahovej hmoty
- 100 g bielej modelovacej hmoty
- 20 g čiernej poťahovej hmoty
- 20 g ružovej poťahovej hmoty
- 10 g kukuričného škrobu
- 50 ml vodky
- Korpus – Rozpustíme maslo. Žĺtky vyšľaháme s tretinou cukru do peny a bielky vyšľaháme spolu s cukrom do pevného snehu. Obe hmoty opatrne spojíme stierkou, pridáme všetky sypké suroviny a nakoniec roztopené maslo. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme pri 180 °C cca 30 – 40 minút. Po upečení necháme vychladiť a každý prekrojíme na 2 časti.
- Ganache – Želatínu dáme napučať do studenej vody. Ohrejeme 110 g smotany s glukózou tesne pod bod varu, pridáme vyžmýkanú želatínu a nalejeme na čokoládu. Premiešame, a potom mixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 200 g studenej smotany a premixujeme ešte raz tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky stuhnúť.
- Compoté – Mango nakrájame na malé kocky. Pektín poriadne premiešame s cukrom. Obe pyré dáme spolu s vodou do panvice a zohrejeme cca na 40 °C, pridáme pektín s cukrom a prevaríme. Pridáme kyselinu citrónovú a ešte raz prevaríme. Pridáme mango, zamiešame, prikryjeme fóliou a necháme chladiť.
- Crémeux – Dáme napučať želatínu do studenej vody. Vajcia, cukor a pyré dáme do panvice a za stáleho miešania zohrejeme na 84 °C. Pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme vychladiť na cca 45°C. Pridáme maslo a premixujeme tyčovým mixérom
- Maslový krém – Bielky s cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 72 °C , a potom dáme šľahať na plný výkon do robotu. Po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo a chvíľočku premixujeme, kým sa krém spojí. Krém rozdelíme do viacerých misiek a zafarbíme na žlto, hnedo, oranžovo a necháme trochu krému aj na obter.
- Tortu poskladáme a obtrieme maslovým krémom a dáme zachladiť.
- Oranžovú poťahovú hmotu rozvaľkáme na požadovanú veľkosť, aby sme vedeli potiahnuť celú tortu. Použijeme aj škrob, aby sa nám lepšie vaľkalo a hmota sa nelepila. Tortu potiahneme hmotou a zo zvyšnej hmoty vymodelujeme nohy a chvost. Z bielej hmoty vytvarujeme 2 guličky do tvaru nosa a jazyka a zo zvyšku uši. Z ružovej hmoty vytvarujeme vnútro uší. Z čiernej hmoty vymodelujeme nos a oči. Vytvarovaný nos prilepíme na tortu vodkou, kosticami urobíme jamky na oči a takisto zárezy na nohách. Rôznymi špičkami (tulipán, kvet,...) ozdobíme levovi hrivu a chvost.