Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Liptovská chalúpka od Paliho

Liptovská chalúpka od Paliho

Popis

Ako slanú tortu pripravujem chalúpku kde by som cez víkendy relaxoval, piekol, griloval a užíval si pohodu. Je to miesto kde viem ujsť pred pracovným zhonom z mesta. Do prírody a ticha, kde môžem načerpať nové nápady a novú energiu. A keďže bude mať zelenú strechu, pôjde o takú malú ekologickú chalúpku.

Ingrediencie

Horčicový korpus (3 pláty)
  • 15 vajec
  • 6 PL kyslej smotany 16 %
  • 9 PL horčice
  • 6 PL slnečnicového oleja
  • 15 PL polohrubej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 3 ČL soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
Vajíčková pena
  • 6  vajec uvarených na tvrdo
  • 600 g smotanovej nátierky klasik
  • 100 g kyslej smotany 24 %
  • 6 trojuholníkov taveného syra klasik Cheesimo
  • ČL soli
  • ¼ ČL biele mleté korenie
  • čerstvá pažítka
Krém na obtretie
  • 400 g smotanovej nátierky klasik
  • 2 trojuholníky taveného syra klasik Cheesimo
  • 2 ČL sladkej mletej papriky
  • 100 g kyslej smotany 24 %
  • soľ
Syrové krekry
  • 200 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g eidamu
  • 2 žĺtky
  • soľ
  • sušený cesnak
Jedlý mach
  • 1 vajíčko
  • 13 g cukru
  • 30 g medu
  • 4 g prášku do pečiva
  • 25 g hladkej múky
  • zelené farbivo potravinárske
Dokončenie
  • 5 šalátových uhoriek
  • 200 g krájanej suchej salámy Chopok
  • 4 veľké paradajky

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Žĺtka vyšľaháme krátko s olejom, pridáme horčicu s kyslou smotanou a pridáme preosiatu múku s PDP a s koreninami. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme na 3 plechy vystlané s papierom na pečenie a pečieme 15 minút.
  2. 6 Vajíčok si medzičasom uvaríme na tvrdo. Necháme vychladnúť.
  3. Vajíčkovú penu si pripravíme vymixovaním všetkých surovín do hladka. Pre hladkú konzistenciu je ideálne použiť na mixovanie foodprocesor.
  4. Dva pláty cesta si rozdelíme na 4 rovnaké časti (15 x 20 cm). Každú vrstvu si potrieme vajíčkovou penou a preložíme na striedačku zeleninou a suchou salámou. Posledný plát cesta narežeme na 12/10/8/6/4/2/1 cm šírku, všetky v dĺžke 20 cm. Vyskladáme strechu, zatrieme do hladka a dáme zachladiť.
  5. Na syrové krekry vymiešame všetky suroviny, vyvaľkáme na tenko a narežeme podľa výšky domčeka na 2 cm široké pásiky. Taktiež vyrežeme plátky na komín. Pečieme vo vyhriatej rúre 7-10 minút. Po vychladnutí nalepíme na steny domčeka. Taktiež zlepíme komín.
  6. Na jedlý mach si vyšľaháme vajíčko s cukrom a medom, pridáme múku a prášok do pečiva. Dáme do misky. Zatiahneme poriadne fóliou a ohrejeme 2 minúty v mikrovlnke.
  7. Dekorujeme paprikovým krémom na obtretie, ktorý sme si vymixovali zo všetkých surovín. Natrhaným jedlým machom, a na tenko krájanou uhorkou, ktorú prepletieme a uložíme na strechu domčeka.
Horčicový korpus (3 pláty)
  • 15 vajec
  • 6 PL kyslej smotany 16 %
  • 9 PL horčice
  • 6 PL slnečnicového oleja
  • 15 PL polohrubej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 3 ČL soli
  • 2 ČL mletého čierneho korenia
Vajíčková pena
  • 6  vajec uvarených na tvrdo
  • 600 g smotanovej nátierky klasik
  • 100 g kyslej smotany 24 %
  • 6 trojuholníkov taveného syra klasik Cheesimo
  • ČL soli
  • ¼ ČL biele mleté korenie
  • čerstvá pažítka
Krém na obtretie
  • 400 g smotanovej nátierky klasik
  • 2 trojuholníky taveného syra klasik Cheesimo
  • 2 ČL sladkej mletej papriky
  • 100 g kyslej smotany 24 %
  • soľ
Syrové krekry
  • 200 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g eidamu
  • 2 žĺtky
  • soľ
  • sušený cesnak
Jedlý mach
  • 1 vajíčko
  • 13 g cukru
  • 30 g medu
  • 4 g prášku do pečiva
  • 25 g hladkej múky
  • zelené farbivo potravinárske
Dokončenie
  • 5 šalátových uhoriek
  • 200 g krájanej suchej salámy Chopok
  • 4 veľké paradajky
  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Žĺtka vyšľaháme krátko s olejom, pridáme horčicu s kyslou smotanou a pridáme preosiatu múku s PDP a s koreninami. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme na 3 plechy vystlané s papierom na pečenie a pečieme 15 minút.
  2. 6 Vajíčok si medzičasom uvaríme na tvrdo. Necháme vychladnúť.
  3. Vajíčkovú penu si pripravíme vymixovaním všetkých surovín do hladka. Pre hladkú konzistenciu je ideálne použiť na mixovanie foodprocesor.
  4. Dva pláty cesta si rozdelíme na 4 rovnaké časti (15 x 20 cm). Každú vrstvu si potrieme vajíčkovou penou a preložíme na striedačku zeleninou a suchou salámou. Posledný plát cesta narežeme na 12/10/8/6/4/2/1 cm šírku, všetky v dĺžke 20 cm. Vyskladáme strechu, zatrieme do hladka a dáme zachladiť.
  5. Na syrové krekry vymiešame všetky suroviny, vyvaľkáme na tenko a narežeme podľa výšky domčeka na 2 cm široké pásiky. Taktiež vyrežeme plátky na komín. Pečieme vo vyhriatej rúre 7-10 minút. Po vychladnutí nalepíme na steny domčeka. Taktiež zlepíme komín.
  6. Na jedlý mach si vyšľaháme vajíčko s cukrom a medom, pridáme múku a prášok do pečiva. Dáme do misky. Zatiahneme poriadne fóliou a ohrejeme 2 minúty v mikrovlnke.
  7. Dekorujeme paprikovým krémom na obtretie, ktorý sme si vymixovali zo všetkých surovín. Natrhaným jedlým machom, a na tenko krájanou uhorkou, ktorú prepletieme a uložíme na strechu domčeka.