Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Lososové Eclair’s od Paliho

Lososové Eclair’s od Paliho

Popis

Eclair’s sú klasikou najmä vo Francúzsku, no zvyčajne v sladkom prevedení. Tentoraz ich pripravím na slano. Venované sú môjmu otcovi, vášnivému rybárovi, ktorému by toto spracovanie určite ulahodilo. Plnené budú penou z údeného lososa a tartarom z avokáda.

Ingrediencie

Odpaľovaná hmota
  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 4 g soli
  • 90 g masla
  • 120 g hladkej múky
  • 166 g vajec
Lososová pena
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 200 g tučnej kyslej smotany (crème fraîche, min. 24%)
  • 200 g údeného lososa (plátky)
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Na dokončenie
  • 100 g údeného lososa (plátky)
  • 3 ks limetky
  • 3 ks avokáda (stredne zrelé)
  • Čierny sezam
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Pažítka

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C (statické pečenie).
  2. Do hrnca navážime vodu, mlieko, soľ a maslo. Zmes privedieme do varu. Keď začne vrieť, prisypeme múku a miešame, až kým sa nevytvorí pevné cesto, ktoré sa odlepuje od hrnca (odpálené cesto).
  3. Cesto presunieme do robota a necháme miešať pretínacou metlou, kým schladne na teplotu 40 °C. Potom postupne pridávame vajcia a zakaždým dôkladne premiešame, až kým cesto nezíska hladkú konzistenciu, pripomínajúcu lávu. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.
  4. Striekame eclairs na plech a pečieme približne 40 minút (čas závisí od veľkosti tvarov). Necháme vychladnúť.
  5. Na lososovú penu všetky suroviny vymixujeme vo food procesore do hladkej konzistencie. Penu necháme krátko zachladiť.
  6. Avokádo očistíme, ochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a šťavou z limetky. Rozmiešame na tartar.
  7. Na vrchu upečených eclairs vykrojíme otvor, naplníme ich lososovou penou a vložíme kúsky ochuteného avokáda. Vrchnú časť uzavrieme.
  8. Vrch dekorujeme hladkou špičkou krému, kúskami avokáda, zrolovaným lososom, čerstvou pažítkou a čiernym sezamom. Podávame vychladené.
Odpaľovaná hmota
  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 4 g soli
  • 90 g masla
  • 120 g hladkej múky
  • 166 g vajec
Lososová pena
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 200 g tučnej kyslej smotany (crème fraîche, min. 24%)
  • 200 g údeného lososa (plátky)
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Na dokončenie
  • 100 g údeného lososa (plátky)
  • 3 ks limetky
  • 3 ks avokáda (stredne zrelé)
  • Čierny sezam
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Pažítka
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C (statické pečenie).
  2. Do hrnca navážime vodu, mlieko, soľ a maslo. Zmes privedieme do varu. Keď začne vrieť, prisypeme múku a miešame, až kým sa nevytvorí pevné cesto, ktoré sa odlepuje od hrnca (odpálené cesto).
  3. Cesto presunieme do robota a necháme miešať pretínacou metlou, kým schladne na teplotu 40 °C. Potom postupne pridávame vajcia a zakaždým dôkladne premiešame, až kým cesto nezíska hladkú konzistenciu, pripomínajúcu lávu. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.
  4. Striekame eclairs na plech a pečieme približne 40 minút (čas závisí od veľkosti tvarov). Necháme vychladnúť.
  5. Na lososovú penu všetky suroviny vymixujeme vo food procesore do hladkej konzistencie. Penu necháme krátko zachladiť.
  6. Avokádo očistíme, ochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a šťavou z limetky. Rozmiešame na tartar.
  7. Na vrchu upečených eclairs vykrojíme otvor, naplníme ich lososovou penou a vložíme kúsky ochuteného avokáda. Vrchnú časť uzavrieme.
  8. Vrch dekorujeme hladkou špičkou krému, kúskami avokáda, zrolovaným lososom, čerstvou pažítkou a čiernym sezamom. Podávame vychladené.