Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Medovníková škola od Danky

Medovníková škola od Danky

Popis

Keď som bola malá, tak som sa chcela stať učiteľkou. To sa mi pred pár rokmi aj na chvíľu podarilo, keď som odučila tri semestre na Stavebnej fakulte

Ingrediencie

Medovníkové cesto:
  • 1250 g hladkej múky
  • 375 g práškového cukru
  • 1 a ¼ ČL sódy bikarbóny
  • 50 g perníkového korenia
  • 5 vajec
  • 350 g medu
  • 120 g masla
  • Práškové farbivá: 2 ČL spirulina, 2 ČL ibištek, ¼ ČL mango, 4 ČL psyllium
  • 60 ml vody
Linecké cesto:
  • 700 g hladkej múky
  • 450 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 6 žĺtok
  • Práškové farbivá: 4 ČL mangový prášok, 2 ČL matcha, 1 ČL dračie ovocie, 1 ČL hrachový kvet + pár kvapiek citrónovej šťavy
  • Gélové farbivá: žlté, zelené, ružové, fialové
Ovocný lekvár:
  • 300 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
  • 100 g želírovacieho cukru super
  • 1 PL citrónovej šťavy
Mandarínkový džem:
  • 400 g mandaríniek z kompótu
  • 4 ČL agaru
  • 1 PL citrónovej šťavy
Ganache z bielej čokolády:
  • 300 g bielej čokolády
  • 35 g glukózového sirupu
  • 105 g smotany na šľahanie 40%
  • 135 g masla
  • Kôra z limetky
  • Kôra z citrónu
  • Žlté a zelené gélové farbivo
Poleva:
  • 1 bielko
  • 200 g práškového cukru
  • 10 ml citrónovej šťavy
Dokončovanie:
  • 1 PL kakaa

Postup

  1. Najprv si pripravíme medovníkové cesto. Múku a práškový cukor preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, perníkové korenie a premiešame. Ďalej pridáme vajcia, zmäknuté maslo, med a pomocou metly na krémy (flexi) krátko vymiešame cesto. Oddelíme 480 g a rozdelíme na polovice. Každú polovicu zmiešame s inou farbou. Na každú farbu si pripravíme 30 ml vody, ktorú zmiešame s 2ČL farbiva a 2 ČL psyllia. Pomocou rúk postláčame a dáme do fólie zachladiť, rovnako najväčšiu nezafarbenú časť.
  2. Linecké cesto si pripravíme nasledovne: zmäknuté maslo vymiešame flexi metlou s cukrom a žĺtkami. Pridáme práškové a gélové farbivo a po spojení farby múku. Krátko vymiešame, tak aby zmes mala vzhľad piesku.
  3. Premiešame, zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Toto zopakujeme s každou farbou.
  4. Pripravíme si džem. Ovocie povaríme s cukrom približne 15 minút. Prepasírujeme a po a dáme vychladiť.
  5. Na náplň si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť. Následne miešame metličkou do rozpustenia a na záver rozmixujeme ručným mixérom. Pridáme maslo a miešame metličkou, kým sa úplne nerozpustí. Rozdelíme na polovice, do jednej dáme zelené farbivo a kôru z limetky, do druhej žlté farbivo a kôru z citróna. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
  6. Rúru zapneme na 180 stupňov. Začneme piecť medovníkové pláty. Cesto rozdelíme na 5 časti vyvaľkáme na hrúbku 4 - 5 mm. Podľa šablón a formičiek robíme požadované tvary. Dáme na plech a tu vykrojíme okná a dvere. Vykrojené časti doplníme farebným cestom. Dáme piecť približne na 10-12 minút.
  7. Vyvaľkáme jednotlivé linecké cestá a podľa šablón, prípadne formičkami vykrojíme požadované tvary. Dáme piecť približne na 6 minút. Potrebné vystihnúť správny čas na vybranie, inak cesto a tým pádom aj farby začnú tmavnúť. Necháme vychladnúť na plechu.
  8. Bielka a cukor na polevu vyšľaháme 10 minút. Pridáme citrónovú šťavu a šľaháme ešte pár minút. Dáme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou.
  9. Z medovníkového cesta zarovnáme hrany brúsením a spájame pomocou bielkovej polevy.
  10. Linecké cesto zlepíme lekvárom a bielou ganache a po vyschnutí postavíme ako plot, stromčeky a kvety.
  11. Časť plochy pred školou pokryjeme rozmrvenými zelenými keksíkmi, v strede urobíme chodník a pokryjeme rozmrveným medovníkovým cestom.
Medovníkové cesto:
  • 1250 g hladkej múky
  • 375 g práškového cukru
  • 1 a ¼ ČL sódy bikarbóny
  • 50 g perníkového korenia
  • 5 vajec
  • 350 g medu
  • 120 g masla
  • Práškové farbivá: 2 ČL spirulina, 2 ČL ibištek, ¼ ČL mango, 4 ČL psyllium
  • 60 ml vody
Linecké cesto:
  • 700 g hladkej múky
  • 450 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 6 žĺtok
  • Práškové farbivá: 4 ČL mangový prášok, 2 ČL matcha, 1 ČL dračie ovocie, 1 ČL hrachový kvet + pár kvapiek citrónovej šťavy
  • Gélové farbivá: žlté, zelené, ružové, fialové
Ovocný lekvár:
  • 300 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
  • 100 g želírovacieho cukru super
  • 1 PL citrónovej šťavy
Mandarínkový džem:
  • 400 g mandaríniek z kompótu
  • 4 ČL agaru
  • 1 PL citrónovej šťavy
Ganache z bielej čokolády:
  • 300 g bielej čokolády
  • 35 g glukózového sirupu
  • 105 g smotany na šľahanie 40%
  • 135 g masla
  • Kôra z limetky
  • Kôra z citrónu
  • Žlté a zelené gélové farbivo
Poleva:
  • 1 bielko
  • 200 g práškového cukru
  • 10 ml citrónovej šťavy
Dokončovanie:
  • 1 PL kakaa
  1. Najprv si pripravíme medovníkové cesto. Múku a práškový cukor preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, perníkové korenie a premiešame. Ďalej pridáme vajcia, zmäknuté maslo, med a pomocou metly na krémy (flexi) krátko vymiešame cesto. Oddelíme 480 g a rozdelíme na polovice. Každú polovicu zmiešame s inou farbou. Na každú farbu si pripravíme 30 ml vody, ktorú zmiešame s 2ČL farbiva a 2 ČL psyllia. Pomocou rúk postláčame a dáme do fólie zachladiť, rovnako najväčšiu nezafarbenú časť.
  2. Linecké cesto si pripravíme nasledovne: zmäknuté maslo vymiešame flexi metlou s cukrom a žĺtkami. Pridáme práškové a gélové farbivo a po spojení farby múku. Krátko vymiešame, tak aby zmes mala vzhľad piesku.
  3. Premiešame, zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Toto zopakujeme s každou farbou.
  4. Pripravíme si džem. Ovocie povaríme s cukrom približne 15 minút. Prepasírujeme a po a dáme vychladiť.
  5. Na náplň si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť. Následne miešame metličkou do rozpustenia a na záver rozmixujeme ručným mixérom. Pridáme maslo a miešame metličkou, kým sa úplne nerozpustí. Rozdelíme na polovice, do jednej dáme zelené farbivo a kôru z limetky, do druhej žlté farbivo a kôru z citróna. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
  6. Rúru zapneme na 180 stupňov. Začneme piecť medovníkové pláty. Cesto rozdelíme na 5 časti vyvaľkáme na hrúbku 4 - 5 mm. Podľa šablón a formičiek robíme požadované tvary. Dáme na plech a tu vykrojíme okná a dvere. Vykrojené časti doplníme farebným cestom. Dáme piecť približne na 10-12 minút.
  7. Vyvaľkáme jednotlivé linecké cestá a podľa šablón, prípadne formičkami vykrojíme požadované tvary. Dáme piecť približne na 6 minút. Potrebné vystihnúť správny čas na vybranie, inak cesto a tým pádom aj farby začnú tmavnúť. Necháme vychladnúť na plechu.
  8. Bielka a cukor na polevu vyšľaháme 10 minút. Pridáme citrónovú šťavu a šľaháme ešte pár minút. Dáme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou.
  9. Z medovníkového cesta zarovnáme hrany brúsením a spájame pomocou bielkovej polevy.
  10. Linecké cesto zlepíme lekvárom a bielou ganache a po vyschnutí postavíme ako plot, stromčeky a kvety.
  11. Časť plochy pred školou pokryjeme rozmrvenými zelenými keksíkmi, v strede urobíme chodník a pokryjeme rozmrveným medovníkovým cestom.