Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Medový úľ od Danky

Medový úľ od Danky

Popis

Keď som videla toto zadanie, hneď ako prvé mi napadlo – ÚĽ! Nakoľko v rodine máme včelára, je ním môj svokor, tak tento dezert bude robený na jeho počesť :)

Ingrediencie

Medové cesto:
  • 250 g masla
  • 3 PL medu
  • 3 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 400 g hladkej múky
  • Mlieko podľa potreby
Krém:
  • 200 g plnotučného mlieka
  • 100 g rakytníkovej šťavy (100%)
  • 200 g smotany na šľahanie (40%)
  • 100 g vaječných žĺtkov (zo 6-tich vajíčok)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 10 g hladkej múky
  • 300 g smotanového syra
  • 20 g medu
Pusinkové cesto:
  • 220 g bielkov
  • 440 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vínneho octu
  • Gélové farbivo žlté (3 kvapky)
Pop cakes:
  • 250 g odrezkov z medového cesta
  • 100 g smotany na šľahanie (40%)
  • 100 g bielej čokolády
  • 25 g masla
Poleva na pop cakes:
  • 250 g bielej čokolády
  • Žlté farbivo na čokoládu
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 100 g čiernej poťahovej hmoty
  • Zlatá prášková farba
Ozdoby:
  • 200 g bielej čokolády
  • Žlté farbivo na čokoládu
  • 50 g bielej poťahovej hmoty
  • 50 g žltej poťahovej hmoty
  • 50 g čiernej poťahovej hmoty
  • 20 g kakaa
  • Zlatá prášková farba

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Na medové rezy dáme cukor, vajcia, med a maslo do vodného kúpeľa a miešame do roztopenia cukru. Pridáme sódu bikarbónu a múku. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Rozdelíme na 3 časti a každú vrstvu rozotrieme na plech 30 x 40 cm. Pečieme 12 minút. Po vychladnutí otočíme a vykrojíme kruhy s priemerom 18 cm. Zvyšné cesto ponecháme na pop cakes.
  2. Teplotu v rúre znížime na 100 °C s ventilátorom. Bielka vyšľaháme na sneh, postupne pridávame cukor a šľaháme 8-10 minút. Primiešame žlté farbivo, škrob a ocot. Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme bielkovú hmotu na silikónovú pologuľu (priemer 18 cm), striekame odspodu. Spodok striekame ako valec okolo papierovej formy na panettonne. Pečieme 1,5 hodiny a necháme vychladnúť na plechu.
  3. Na krém zmiešame smotanu s mliekom, cukrom a rakytníkovou šťavou a privedieme do varu. V miske vymiešame žĺtka s kukuričným škrobom a múkou, zalejeme horúcou mliečnou zmesou, premiešame a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a primiešame smotanový syr s medom.
  4. Medové pláty naplníme pripraveným krémom.
  5. Odrezky medového cesta rozmixujeme. Smotanu zohrejeme a zalejeme ňou čokoládu. Pridáme maslo, roztopíme a zmiešame s rozmixovaným cestom. Zo zmesi tvarujeme telá včielok na pop cakes, ktoré dáme do mrazničky. Po zmrazení namáčame do rozpustenej čokolády so žltým farbivom.
  6. Necháme zaschnúť vo vertikálnej polohe, potom z čiernej fondánovej hmoty vytvoríme pruhy a oči pre včielky a prilepíme na pop cake. Niektoré pop cakes potrieme zlatou práškovou farbou.
  7. Z bielej poťahovej hmoty pripravíme krídla: vyvaľkáme hmotu, vykrojíme kruh, preložíme na polovicu a prilepíme na vrch pop cake.
  8. Z poťahovej hmoty vytvarujeme malé včeličky na ozdobu pusinkovej pologule.
  9. Bielu čokoládu vytemperujeme, nalejeme do formičiek v tvare úľov a necháme vychladnúť. Vyberieme z formy a potrieme zlatou práškovou farbou.
  10. Po vychladnutí pusinkové časti opatrne vyberieme z formy.
  11. Medovú časť vložíme do spodného valca a posypeme opraženými pomletými orechmi.
  12. Do medových rezov napicháme 5 pop cakes a prikryjeme vrchnou pologuľou.
  13. Na záver štetcom nanesieme kakaový prášok na snehovú pologuľu, čím vytvoríme 3D efekt. Pologuľu ozdobíme plástikmi z bielej čokolády a včeličkami z poťahovej hmoty.
Medové cesto:
  • 250 g masla
  • 3 PL medu
  • 3 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 400 g hladkej múky
  • Mlieko podľa potreby
Krém:
  • 200 g plnotučného mlieka
  • 100 g rakytníkovej šťavy (100%)
  • 200 g smotany na šľahanie (40%)
  • 100 g vaječných žĺtkov (zo 6-tich vajíčok)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 10 g hladkej múky
  • 300 g smotanového syra
  • 20 g medu
Pusinkové cesto:
  • 220 g bielkov
  • 440 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vínneho octu
  • Gélové farbivo žlté (3 kvapky)
Pop cakes:
  • 250 g odrezkov z medového cesta
  • 100 g smotany na šľahanie (40%)
  • 100 g bielej čokolády
  • 25 g masla
Poleva na pop cakes:
  • 250 g bielej čokolády
  • Žlté farbivo na čokoládu
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 100 g čiernej poťahovej hmoty
  • Zlatá prášková farba
Ozdoby:
  • 200 g bielej čokolády
  • Žlté farbivo na čokoládu
  • 50 g bielej poťahovej hmoty
  • 50 g žltej poťahovej hmoty
  • 50 g čiernej poťahovej hmoty
  • 20 g kakaa
  • Zlatá prášková farba
  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Na medové rezy dáme cukor, vajcia, med a maslo do vodného kúpeľa a miešame do roztopenia cukru. Pridáme sódu bikarbónu a múku. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Rozdelíme na 3 časti a každú vrstvu rozotrieme na plech 30 x 40 cm. Pečieme 12 minút. Po vychladnutí otočíme a vykrojíme kruhy s priemerom 18 cm. Zvyšné cesto ponecháme na pop cakes.
  2. Teplotu v rúre znížime na 100 °C s ventilátorom. Bielka vyšľaháme na sneh, postupne pridávame cukor a šľaháme 8-10 minút. Primiešame žlté farbivo, škrob a ocot. Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme bielkovú hmotu na silikónovú pologuľu (priemer 18 cm), striekame odspodu. Spodok striekame ako valec okolo papierovej formy na panettonne. Pečieme 1,5 hodiny a necháme vychladnúť na plechu.
  3. Na krém zmiešame smotanu s mliekom, cukrom a rakytníkovou šťavou a privedieme do varu. V miske vymiešame žĺtka s kukuričným škrobom a múkou, zalejeme horúcou mliečnou zmesou, premiešame a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a primiešame smotanový syr s medom.
  4. Medové pláty naplníme pripraveným krémom.
  5. Odrezky medového cesta rozmixujeme. Smotanu zohrejeme a zalejeme ňou čokoládu. Pridáme maslo, roztopíme a zmiešame s rozmixovaným cestom. Zo zmesi tvarujeme telá včielok na pop cakes, ktoré dáme do mrazničky. Po zmrazení namáčame do rozpustenej čokolády so žltým farbivom.
  6. Necháme zaschnúť vo vertikálnej polohe, potom z čiernej fondánovej hmoty vytvoríme pruhy a oči pre včielky a prilepíme na pop cake. Niektoré pop cakes potrieme zlatou práškovou farbou.
  7. Z bielej poťahovej hmoty pripravíme krídla: vyvaľkáme hmotu, vykrojíme kruh, preložíme na polovicu a prilepíme na vrch pop cake.
  8. Z poťahovej hmoty vytvarujeme malé včeličky na ozdobu pusinkovej pologule.
  9. Bielu čokoládu vytemperujeme, nalejeme do formičiek v tvare úľov a necháme vychladnúť. Vyberieme z formy a potrieme zlatou práškovou farbou.
  10. Po vychladnutí pusinkové časti opatrne vyberieme z formy.
  11. Medovú časť vložíme do spodného valca a posypeme opraženými pomletými orechmi.
  12. Do medových rezov napicháme 5 pop cakes a prikryjeme vrchnou pologuľou.
  13. Na záver štetcom nanesieme kakaový prášok na snehovú pologuľu, čím vytvoríme 3D efekt. Pologuľu ozdobíme plástikmi z bielej čokolády a včeličkami z poťahovej hmoty.