Milé tekvičky od Tonky
Popis
K jeseni a k Halloweenu neodmysliteľne patria aj tekvice. Tieto sú určené na párty pre dospelých, keďže obsahujú aj kvapku pomarančového likéru.
Ingrediencie
Cesto na makrónky
- Mandľová pasta:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 55 g bielkov
- Meringue (sneh):
- 150 g kryštálového cukru
- 40 g vody
- 55 g bielkov
- štipka soli
Ganache
- 150 g čokolády 54 %
- 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Pomarančová náplň
- 2 ks veľkých pomarančov
- 50 g pomarančovej šťavy s dužinou
- 25 g želírovacieho cukru
- 1 dcl pomarančového likéru Cointreau
Postup
- Mandľovú pastu si pripravíme zomletím mandľovej múky spolu s práškovým cukrom, preosiatím 2x a zamiešaním bielkov.
- Na prípravu meringue si dáme variť cukrový sirup z cukru a vody. Ak sirup dosiahne 118 °C, nalejeme ho naraz do snehu z bielkov a soli, ktorý šľaháme počas varenia sirupu. Túto hmotu mixujeme do tuha minimálne 5 minút.
- V tomto bode budeme vmiešavať meringue do mandľovej pasty - makronáž, až do dosiahnutia konzistencie tzv. tečúcej lávy.
- Hmotu zafarbíme – väčšinu oranžovou, 3 lyžice zelenou, 3 lyžice hnedou.
- Striekame hladkou špičkou na papier na pečenie, pod ktorý si uložíme šablóny.
- Pečieme pri 160 °C na programe ventilátor 8 minút, potom rúru vyvetráme a dopekáme pri 140 °C približne 8 minút.
- Na prípravu ganache zahrejeme na sporáku (nesmie vrieť) šľahačkovú smotanu a nalejeme na čokoládu. Následne vymiešame ručne hladkú polevu – ganache. Najlepšie je pripraviť si ju 24 hodín vopred a následne vyšľahať do nadýchanej peny.
- Pomaranče ošúpeme, očistíme a použijeme iba dužinu. Na prípravu pomarančovej náplne varíme dužinu, šťavu a cukor až do džemovej konzistencie. Odstavíme a primiešame pomarančový likér.
- Makronky plníme krémom ozdobnou špičkou a do stredu krému nastriekame pomarančovú náplň.
Cesto na makrónky
- Mandľová pasta:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 55 g bielkov
- Meringue (sneh):
- 150 g kryštálového cukru
- 40 g vody
- 55 g bielkov
- štipka soli
Ganache
- 150 g čokolády 54 %
- 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Pomarančová náplň
- 2 ks veľkých pomarančov
- 50 g pomarančovej šťavy s dužinou
- 25 g želírovacieho cukru
- 1 dcl pomarančového likéru Cointreau
- Mandľovú pastu si pripravíme zomletím mandľovej múky spolu s práškovým cukrom, preosiatím 2x a zamiešaním bielkov.
- Na prípravu meringue si dáme variť cukrový sirup z cukru a vody. Ak sirup dosiahne 118 °C, nalejeme ho naraz do snehu z bielkov a soli, ktorý šľaháme počas varenia sirupu. Túto hmotu mixujeme do tuha minimálne 5 minút.
- V tomto bode budeme vmiešavať meringue do mandľovej pasty - makronáž, až do dosiahnutia konzistencie tzv. tečúcej lávy.
- Hmotu zafarbíme – väčšinu oranžovou, 3 lyžice zelenou, 3 lyžice hnedou.
- Striekame hladkou špičkou na papier na pečenie, pod ktorý si uložíme šablóny.
- Pečieme pri 160 °C na programe ventilátor 8 minút, potom rúru vyvetráme a dopekáme pri 140 °C približne 8 minút.
- Na prípravu ganache zahrejeme na sporáku (nesmie vrieť) šľahačkovú smotanu a nalejeme na čokoládu. Následne vymiešame ručne hladkú polevu – ganache. Najlepšie je pripraviť si ju 24 hodín vopred a následne vyšľahať do nadýchanej peny.
- Pomaranče ošúpeme, očistíme a použijeme iba dužinu. Na prípravu pomarančovej náplne varíme dužinu, šťavu a cukor až do džemovej konzistencie. Odstavíme a primiešame pomarančový likér.
- Makronky plníme krémom ozdobnou špičkou a do stredu krému nastriekame pomarančovú náplň.