Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Milé tekvičky od Tonky

Milé tekvičky od Tonky

Popis

K jeseni a k Halloweenu neodmysliteľne patria aj tekvice. Tieto sú určené na párty pre dospelých, keďže obsahujú aj kvapku pomarančového likéru.

Ingrediencie

Cesto na makrónky
  • Mandľová pasta:
    • 150 g mandľovej múky
    • 150 g práškového cukru
    • 55 g bielkov
  • Meringue (sneh):
    • 150 g kryštálového cukru
    • 40 g vody
    • 55 g bielkov
    • štipka soli
Ganache
  • 150 g čokolády 54 %
  • 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Pomarančová náplň
  • 2 ks veľkých pomarančov
  • 50 g pomarančovej šťavy s dužinou
  • 25 g želírovacieho cukru
  • 1 dcl pomarančového likéru Cointreau

Postup

  1. Mandľovú pastu si pripravíme zomletím mandľovej múky spolu s práškovým cukrom, preosiatím 2x a zamiešaním bielkov.
  2. Na prípravu meringue si dáme variť cukrový sirup z cukru a vody. Ak sirup dosiahne 118 °C, nalejeme ho naraz do snehu z bielkov a soli, ktorý šľaháme počas varenia sirupu. Túto hmotu mixujeme do tuha minimálne 5 minút.
  3. V tomto bode budeme vmiešavať meringue do mandľovej pasty - makronáž, až do dosiahnutia konzistencie tzv. tečúcej lávy.
  4. Hmotu zafarbíme – väčšinu oranžovou, 3 lyžice zelenou, 3 lyžice hnedou.
  5. Striekame hladkou špičkou na papier na pečenie, pod ktorý si uložíme šablóny.
  6. Pečieme pri 160 °C na programe ventilátor 8 minút, potom rúru vyvetráme a dopekáme pri 140 °C približne 8 minút.
  7. Na prípravu ganache zahrejeme na sporáku (nesmie vrieť) šľahačkovú smotanu a nalejeme na čokoládu. Následne vymiešame ručne hladkú polevu – ganache. Najlepšie je pripraviť si ju 24 hodín vopred a následne vyšľahať do nadýchanej peny.
  8. Pomaranče ošúpeme, očistíme a použijeme iba dužinu. Na prípravu pomarančovej náplne varíme dužinu, šťavu a cukor až do džemovej konzistencie. Odstavíme a primiešame pomarančový likér.
  9. Makronky plníme krémom ozdobnou špičkou a do stredu krému nastriekame pomarančovú náplň.
Cesto na makrónky
  • Mandľová pasta:
    • 150 g mandľovej múky
    • 150 g práškového cukru
    • 55 g bielkov
  • Meringue (sneh):
    • 150 g kryštálového cukru
    • 40 g vody
    • 55 g bielkov
    • štipka soli
Ganache
  • 150 g čokolády 54 %
  • 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Pomarančová náplň
  • 2 ks veľkých pomarančov
  • 50 g pomarančovej šťavy s dužinou
  • 25 g želírovacieho cukru
  • 1 dcl pomarančového likéru Cointreau
  1. Mandľovú pastu si pripravíme zomletím mandľovej múky spolu s práškovým cukrom, preosiatím 2x a zamiešaním bielkov.
  2. Na prípravu meringue si dáme variť cukrový sirup z cukru a vody. Ak sirup dosiahne 118 °C, nalejeme ho naraz do snehu z bielkov a soli, ktorý šľaháme počas varenia sirupu. Túto hmotu mixujeme do tuha minimálne 5 minút.
  3. V tomto bode budeme vmiešavať meringue do mandľovej pasty - makronáž, až do dosiahnutia konzistencie tzv. tečúcej lávy.
  4. Hmotu zafarbíme – väčšinu oranžovou, 3 lyžice zelenou, 3 lyžice hnedou.
  5. Striekame hladkou špičkou na papier na pečenie, pod ktorý si uložíme šablóny.
  6. Pečieme pri 160 °C na programe ventilátor 8 minút, potom rúru vyvetráme a dopekáme pri 140 °C približne 8 minút.
  7. Na prípravu ganache zahrejeme na sporáku (nesmie vrieť) šľahačkovú smotanu a nalejeme na čokoládu. Následne vymiešame ručne hladkú polevu – ganache. Najlepšie je pripraviť si ju 24 hodín vopred a následne vyšľahať do nadýchanej peny.
  8. Pomaranče ošúpeme, očistíme a použijeme iba dužinu. Na prípravu pomarančovej náplne varíme dužinu, šťavu a cukor až do džemovej konzistencie. Odstavíme a primiešame pomarančový likér.
  9. Makronky plníme krémom ozdobnou špičkou a do stredu krému nastriekame pomarančovú náplň.