Módna návrhárka od Tonky
Popis
Mojím snom bolo od malička byť módnou návrhárkou. Problém nastal, keď som zistila, že vôbec neviem kresliť, takže z toho nebolo nič. Tento môj sladký sen som doplnila aj o domácu lieskovo-orieškovú nátierku, ktorá je neskutočne chutná.
Ingrediencie
Škoricové sušienky:
- 115 g masla
- 165 g trstinového cukru
- 65 g kryštálového cukru
- 1/3 ČL sódy bikarbóny
- 1/3 ČL soli
- 3 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
- 1/2 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL sušeného mletého zázvoru
- 1/2 ČL čierneho mletého korenia
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 vajíčko
- 235 g hladkej múky
Lieskovo-orieškové sušienky:
- 120 g masla
- 60 g práškového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 2 PL medu
- 60 g lieskových orechov
- 1 žĺtok
- 1 ČL mletej škorice
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
Lieskovo-oriešková nátierka:
- 65 g lieskových orechov
- 15 ml kokosového oleja
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Bielková poleva:
- 2 ks vaječných bielkov
- 250 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- gélové farby: ružová, fialová, modrá, čierna
Ozdoba:
- 100 g mliečnej čokolády
- 300 g smartflex (biely)
- 300 g saracino
- Práškové farby: zlatá, strieborná, ružová, fialová
- 0,2 dcl vodky
- jedlé lepidlo
- ryžový papier
- 3 dcl oleja
Postup
- Škoricové sušienky: Maslo šľaháme s trstinovým a kryštálovým cukrom do peny. Postupne pridáme sódu bikarbónu, soľ, korenia, vanilkový extrakt a vajíčko. Nakoniec primiešame múku a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 30 minút do chladničky.
- Lieskovo-orieškové sušienky: Lieskové orechy opražíme v rúre na 250 °C 10 minút, zbavíme šupiek a pomelieme. Maslo vyšľaháme s cukrami a medom, pridáme žĺtok, mleté orechy, soľ, škoricu a múku. Vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke 30 minút.
- Nátierka: Lieskové orechy opražíme, zbavíme šupiek a rozmixujeme s kokosovým olejom do hladkého krému. Pridáme cukor, kakao, vanilkový extrakt a soľ a mixujeme do konzistencie nátierky.
- Obe cestá vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 180 °C 10 minút. Z lieskovo-orieškových sušienok zliepame dvojice nátierkou.
- Bielková poleva: Zmiešame bielky, citrónovú šťavu a preosiaty práškový cukor na krémovú konzistenciu. Polevu rozdelíme a zafarbíme gélovými farbami.
- Sušienkovú podlahu potiahneme smartflexom a zdobíme bielkovou polevou. Na sušienkovú stenu nalepíme vypražený ryžový papier a pomaľujeme práškovými farbami rozriedenými vodkou.
- Jednotlivé sušienky lepíme na podložku čokoládou, ktorú môžeme rýchlo stuhnúť pomocou chladiaceho spreja.
Škoricové sušienky:
- 115 g masla
- 165 g trstinového cukru
- 65 g kryštálového cukru
- 1/3 ČL sódy bikarbóny
- 1/3 ČL soli
- 3 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
- 1/2 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL sušeného mletého zázvoru
- 1/2 ČL čierneho mletého korenia
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 vajíčko
- 235 g hladkej múky
Lieskovo-orieškové sušienky:
- 120 g masla
- 60 g práškového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 2 PL medu
- 60 g lieskových orechov
- 1 žĺtok
- 1 ČL mletej škorice
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
Lieskovo-oriešková nátierka:
- 65 g lieskových orechov
- 15 ml kokosového oleja
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Bielková poleva:
- 2 ks vaječných bielkov
- 250 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- gélové farby: ružová, fialová, modrá, čierna
Ozdoba:
- 100 g mliečnej čokolády
- 300 g smartflex (biely)
- 300 g saracino
- Práškové farby: zlatá, strieborná, ružová, fialová
- 0,2 dcl vodky
- jedlé lepidlo
- ryžový papier
- 3 dcl oleja
- Škoricové sušienky: Maslo šľaháme s trstinovým a kryštálovým cukrom do peny. Postupne pridáme sódu bikarbónu, soľ, korenia, vanilkový extrakt a vajíčko. Nakoniec primiešame múku a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 30 minút do chladničky.
- Lieskovo-orieškové sušienky: Lieskové orechy opražíme v rúre na 250 °C 10 minút, zbavíme šupiek a pomelieme. Maslo vyšľaháme s cukrami a medom, pridáme žĺtok, mleté orechy, soľ, škoricu a múku. Vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke 30 minút.
- Nátierka: Lieskové orechy opražíme, zbavíme šupiek a rozmixujeme s kokosovým olejom do hladkého krému. Pridáme cukor, kakao, vanilkový extrakt a soľ a mixujeme do konzistencie nátierky.
- Obe cestá vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 180 °C 10 minút. Z lieskovo-orieškových sušienok zliepame dvojice nátierkou.
- Bielková poleva: Zmiešame bielky, citrónovú šťavu a preosiaty práškový cukor na krémovú konzistenciu. Polevu rozdelíme a zafarbíme gélovými farbami.
- Sušienkovú podlahu potiahneme smartflexom a zdobíme bielkovou polevou. Na sušienkovú stenu nalepíme vypražený ryžový papier a pomaľujeme práškovými farbami rozriedenými vodkou.
- Jednotlivé sušienky lepíme na podložku čokoládou, ktorú môžeme rýchlo stuhnúť pomocou chladiaceho spreja.