Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Módna návrhárka od Tonky

Módna návrhárka od Tonky

Popis

Mojím snom bolo od malička byť módnou návrhárkou. Problém nastal, keď som zistila, že vôbec neviem kresliť, takže z toho nebolo nič. Tento môj sladký sen som doplnila aj o domácu lieskovo-orieškovú nátierku, ktorá je neskutočne chutná.

Ingrediencie

Škoricové sušienky:
  • 115 g masla
  • 165 g trstinového cukru
  • 65 g kryštálového cukru
  • 1/3 ČL sódy bikarbóny
  • 1/3 ČL soli
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
  • 1/2 ČL mletých klinčekov
  • 1/2 ČL sušeného mletého zázvoru
  • 1/2 ČL čierneho mletého korenia
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 vajíčko
  • 235 g hladkej múky
Lieskovo-orieškové sušienky:
  • 120 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 2 PL medu
  • 60 g lieskových orechov
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL mletej škorice
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli
Lieskovo-oriešková nátierka:
  • 65 g lieskových orechov
  • 15 ml kokosového oleja
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
Bielková poleva:
  • 2 ks vaječných bielkov
  • 250 g práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • gélové farby: ružová, fialová, modrá, čierna
Ozdoba:
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 300 g smartflex (biely)
  • 300 g saracino
  • Práškové farby: zlatá, strieborná, ružová, fialová
  • 0,2 dcl vodky
  • jedlé lepidlo
  • ryžový papier
  • 3 dcl oleja

Postup

  1. Škoricové sušienky: Maslo šľaháme s trstinovým a kryštálovým cukrom do peny. Postupne pridáme sódu bikarbónu, soľ, korenia, vanilkový extrakt a vajíčko. Nakoniec primiešame múku a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Lieskovo-orieškové sušienky: Lieskové orechy opražíme v rúre na 250 °C 10 minút, zbavíme šupiek a pomelieme. Maslo vyšľaháme s cukrami a medom, pridáme žĺtok, mleté orechy, soľ, škoricu a múku. Vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke 30 minút.
  3. Nátierka: Lieskové orechy opražíme, zbavíme šupiek a rozmixujeme s kokosovým olejom do hladkého krému. Pridáme cukor, kakao, vanilkový extrakt a soľ a mixujeme do konzistencie nátierky.
  4. Obe cestá vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 180 °C 10 minút. Z lieskovo-orieškových sušienok zliepame dvojice nátierkou.
  5. Bielková poleva: Zmiešame bielky, citrónovú šťavu a preosiaty práškový cukor na krémovú konzistenciu. Polevu rozdelíme a zafarbíme gélovými farbami.
  6. Sušienkovú podlahu potiahneme smartflexom a zdobíme bielkovou polevou. Na sušienkovú stenu nalepíme vypražený ryžový papier a pomaľujeme práškovými farbami rozriedenými vodkou.
  7. Jednotlivé sušienky lepíme na podložku čokoládou, ktorú môžeme rýchlo stuhnúť pomocou chladiaceho spreja.
Škoricové sušienky:
  • 115 g masla
  • 165 g trstinového cukru
  • 65 g kryštálového cukru
  • 1/3 ČL sódy bikarbóny
  • 1/3 ČL soli
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
  • 1/2 ČL mletých klinčekov
  • 1/2 ČL sušeného mletého zázvoru
  • 1/2 ČL čierneho mletého korenia
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 vajíčko
  • 235 g hladkej múky
Lieskovo-orieškové sušienky:
  • 120 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 2 PL medu
  • 60 g lieskových orechov
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL mletej škorice
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli
Lieskovo-oriešková nátierka:
  • 65 g lieskových orechov
  • 15 ml kokosového oleja
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
Bielková poleva:
  • 2 ks vaječných bielkov
  • 250 g práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • gélové farby: ružová, fialová, modrá, čierna
Ozdoba:
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 300 g smartflex (biely)
  • 300 g saracino
  • Práškové farby: zlatá, strieborná, ružová, fialová
  • 0,2 dcl vodky
  • jedlé lepidlo
  • ryžový papier
  • 3 dcl oleja
  1. Škoricové sušienky: Maslo šľaháme s trstinovým a kryštálovým cukrom do peny. Postupne pridáme sódu bikarbónu, soľ, korenia, vanilkový extrakt a vajíčko. Nakoniec primiešame múku a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Lieskovo-orieškové sušienky: Lieskové orechy opražíme v rúre na 250 °C 10 minút, zbavíme šupiek a pomelieme. Maslo vyšľaháme s cukrami a medom, pridáme žĺtok, mleté orechy, soľ, škoricu a múku. Vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke 30 minút.
  3. Nátierka: Lieskové orechy opražíme, zbavíme šupiek a rozmixujeme s kokosovým olejom do hladkého krému. Pridáme cukor, kakao, vanilkový extrakt a soľ a mixujeme do konzistencie nátierky.
  4. Obe cestá vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 180 °C 10 minút. Z lieskovo-orieškových sušienok zliepame dvojice nátierkou.
  5. Bielková poleva: Zmiešame bielky, citrónovú šťavu a preosiaty práškový cukor na krémovú konzistenciu. Polevu rozdelíme a zafarbíme gélovými farbami.
  6. Sušienkovú podlahu potiahneme smartflexom a zdobíme bielkovou polevou. Na sušienkovú stenu nalepíme vypražený ryžový papier a pomaľujeme práškovými farbami rozriedenými vodkou.
  7. Jednotlivé sušienky lepíme na podložku čokoládou, ktorú môžeme rýchlo stuhnúť pomocou chladiaceho spreja.