![Tajomstvo mojej kuchyne](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/12/0651/mL9v.tajomstvo_jpg.jpg)
![Obrázok receptu - Mondrianov Kaleidoskop](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0967/pcs3-epi5-osobna-tomas.jpg)
Mondrianov Kaleidoskop
![](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0964/tomas-kompanik-3.jpg)
Tomáš
2,5 hod.
10 porcií
Popis
Slovné spojenie, ktoré by som nikdy nepovedal, že napíšem. Keď som videl tento koláč, okamžite mi vďaka bielej plnke pripomenul maľby od Pieta Mondriana. A keďže sú vo forme poukladané nepravideľne, vyzerajú po rozkrojení ako by ste sa na jeho obrazy dívali cez kaleidoskop.
Ingrediencie
Želatínové kocky
- 1,5 l vody
- 80 g práškovej želatíny
- 220 g kryštálového cukru
- 50 g citrónovej šťavy
- 30 g limetkovej šťavy
- esencia čučoriedky a maliny
- modré, červené a žlté farbivo
Ozdobné štvorce
- 0,5 l vody
- 40 g práškovej želatíny
- 70 g kryštálového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
Tvarohová náplň
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 750 g tvarohu
- 500 g vody
- 60 g práškovej želatíny
Citrónový korpus
- 50 g vajec
- 75 g kryštálového cukru
- citrónová šťava a kôra z jedného citróna
- 60 g kyslej smotany
- 15 g olivového oleja
- 80 g hladkej múky
- 30 g masla
- 2 g prášku do pečiva
Pomôcky
- štvorcová forma
- štvorcové silikónové formy na dekoráciu
Postup
- Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
- Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
- Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
- Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
- Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
- Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.
Ingredience
Želatínové kocky
- 1,5 l vody
- 80 g práškovej želatíny
- 220 g kryštálového cukru
- 50 g citrónovej šťavy
- 30 g limetkovej šťavy
- esencia čučoriedky a maliny
- modré, červené a žlté farbivo
Ozdobné štvorce
- 0,5 l vody
- 40 g práškovej želatíny
- 70 g kryštálového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
Tvarohová náplň
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 750 g tvarohu
- 500 g vody
- 60 g práškovej želatíny
Citrónový korpus
- 50 g vajec
- 75 g kryštálového cukru
- citrónová šťava a kôra z jedného citróna
- 60 g kyslej smotany
- 15 g olivového oleja
- 80 g hladkej múky
- 30 g masla
- 2 g prášku do pečiva
Pomôcky
- štvorcová forma
- štvorcové silikónové formy na dekoráciu
Postup
- Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
- Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
- Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
- Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
- Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
- Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.