Motýlia záhrada od Tonky
Popis
Tento dezert je ideálny na prípravu počas jahodovej sezóny, kedy okolo nás poletujú krásne farebné motýle. Tieto poháriky sú spojením sladkých jahôd a slaného pistáciového praliné a preto by mali byť skvelým spestrením každej ženskej letnej bazénovej párty – v jednej ruke šampanské a v druhej moja „Motýlia záhrada“.
Ingrediencie
Jahodový mousse:
- 250 g jahôd
- 70 g kryštálového cukru
- 6 g želatíny (plátky)
- 350 ml šľahačkovej smotany 33 %
Jahodové želé:
- 500 g mrazených jahôd
- 70 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 10 g želé (agar)
- 80 g kryštálového cukru
Pistáciové praliné:
- 200 g pistácií
- 100 g kryštálového cukru
- Soľ podľa chuti
Pistáciový krém:
- 170 g šľahačkovej smotany 33 %
- 250 g mascarpone
- 100 g pistáciového praliné
Sušienky:
- 60 g polohrubej múky
- 15 g mletých pistácií
- ½ vajíčka
- 38 g práškového cukru
- 38 g pudingového prášku
- 45 g masla
- Pistáciová esencia
- Štipka soli
Ostatné:
- 20 ks pistácií
- 10 ks lyofilizovaných jahôd
- 30 g pistáciovej pasty
Postup
- Na sušienky zmiešame všetky suroviny na cesto a odložíme ho do chladničky.
- Na jahodový mousse namočíme želatínové plátky do studenej vody. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do rozpustenia. Šľahačku šľaháme (nie úplne do tuha) a vmiešame ju do vlažného pyré. Mousse nalejeme ako prvú vrstvu do pohárikov a dáme zachladiť.
- Na jahodové želé uvaríme jahody so 70 g cukru a prepasírujeme. Získanú šťavu (cca 250 g) zmiešame s vodou a pridáme agar zmiešaný s 80 g cukru. Varíme až do zovretia a necháme vrieť 1 minútu. Mierne vychladnuté želé nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
- Na praliné opražíme pistácie pri 160 °C počas 10–15 minút. Medzitým upálime z cukru karamel, ktorý nalejeme na opražené pistácie. Po vychladnutí nalámeme pistácie s karamelom a rozmixujeme do hladkej hmoty.
- Na pistáciový krém vyšľaháme šľahačku (nie úplne do tuha), zašľaháme mascarpone a primiešame 100 g praliné. Krém pridáme do pohárikov ako tretiu vrstvu.
- Cesto na sušienky vyvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 minút. Sušienky môžeme ozdobiť pistáciovou pastou a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.
- Povrch pohárikov ozdobíme zvyšným praliné, nasekanými pistáciami a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami. Na záver pridáme ozdobené sušienky.
Jahodový mousse:
- 250 g jahôd
- 70 g kryštálového cukru
- 6 g želatíny (plátky)
- 350 ml šľahačkovej smotany 33 %
Jahodové želé:
- 500 g mrazených jahôd
- 70 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 10 g želé (agar)
- 80 g kryštálového cukru
Pistáciové praliné:
- 200 g pistácií
- 100 g kryštálového cukru
- Soľ podľa chuti
Pistáciový krém:
- 170 g šľahačkovej smotany 33 %
- 250 g mascarpone
- 100 g pistáciového praliné
Sušienky:
- 60 g polohrubej múky
- 15 g mletých pistácií
- ½ vajíčka
- 38 g práškového cukru
- 38 g pudingového prášku
- 45 g masla
- Pistáciová esencia
- Štipka soli
Ostatné:
- 20 ks pistácií
- 10 ks lyofilizovaných jahôd
- 30 g pistáciovej pasty
- Na sušienky zmiešame všetky suroviny na cesto a odložíme ho do chladničky.
- Na jahodový mousse namočíme želatínové plátky do studenej vody. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do rozpustenia. Šľahačku šľaháme (nie úplne do tuha) a vmiešame ju do vlažného pyré. Mousse nalejeme ako prvú vrstvu do pohárikov a dáme zachladiť.
- Na jahodové želé uvaríme jahody so 70 g cukru a prepasírujeme. Získanú šťavu (cca 250 g) zmiešame s vodou a pridáme agar zmiešaný s 80 g cukru. Varíme až do zovretia a necháme vrieť 1 minútu. Mierne vychladnuté želé nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
- Na praliné opražíme pistácie pri 160 °C počas 10–15 minút. Medzitým upálime z cukru karamel, ktorý nalejeme na opražené pistácie. Po vychladnutí nalámeme pistácie s karamelom a rozmixujeme do hladkej hmoty.
- Na pistáciový krém vyšľaháme šľahačku (nie úplne do tuha), zašľaháme mascarpone a primiešame 100 g praliné. Krém pridáme do pohárikov ako tretiu vrstvu.
- Cesto na sušienky vyvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 minút. Sušienky môžeme ozdobiť pistáciovou pastou a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.
- Povrch pohárikov ozdobíme zvyšným praliné, nasekanými pistáciami a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami. Na záver pridáme ozdobené sušienky.