Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Námornícke lievance od Dávida

Námornícke lievance od Dávida

Popis

Keďže toto kolo patrí deťom, tak som sa rozhodol pripraviť prekvapenie pre nášho malého suseda Noela k jeho 1. narodeninám. Keďže má veľmi rád vodu, tak som sa rozhodol pre neho pripraviť lievance, ktoré budú symbolizovať vodu a námornícky štýl.

Ingrediencie

Cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 2 ks vajce
  • 450 g plnotučné acidko
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL škorica (mletá)
  • 2 balenia modré potravinárske farbivo
Plnka:
  • 250 g jemný tvaroh
  • 150 g biela čokoláda
  • 50 g smotana na šľahanie
  • 250 g maliny (čerstvé)
Poleva:
  • 100 g krupicový cukor
  • 50 g limetkovej šťavy
  • 100 g voda
  • strieborné práškové farbivo
  • 300 g maliny (mrazené)
  • 15 g pektín
Ozdoba:
  • Modelovacia hmota – červená, biela, hnedá

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto vymiešame dokopy metličkou.
  2. Necháme cesto odpočívať 10 minút.
  3. Časť cesta odoberieme a postupne zafarbíme farbivom, začíname od najmenšej intenzity farby po najvyššiu.
  4. Opekáme lievance na panvici, ktorú na začiatok potrieme olejom. Pečieme na miernom ohni. Keď sa na vrchu začnú tvoriť bublinky, lievance otočíme.
  5. Pripravíme krém:
    • Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu.
    • Vymiešame tvaroh so smotanou na šľahanie.
  6. Postavíme vežu:
    • Vrstvíme lievance od najtmavších po najsvetlejšie.
    • Medzi jednotlivé vrstvy dávame pripravený krém a maliny.
Cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 2 ks vajce
  • 450 g plnotučné acidko
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL škorica (mletá)
  • 2 balenia modré potravinárske farbivo
Plnka:
  • 250 g jemný tvaroh
  • 150 g biela čokoláda
  • 50 g smotana na šľahanie
  • 250 g maliny (čerstvé)
Poleva:
  • 100 g krupicový cukor
  • 50 g limetkovej šťavy
  • 100 g voda
  • strieborné práškové farbivo
  • 300 g maliny (mrazené)
  • 15 g pektín
Ozdoba:
  • Modelovacia hmota – červená, biela, hnedá
  1. Všetky suroviny na cesto vymiešame dokopy metličkou.
  2. Necháme cesto odpočívať 10 minút.
  3. Časť cesta odoberieme a postupne zafarbíme farbivom, začíname od najmenšej intenzity farby po najvyššiu.
  4. Opekáme lievance na panvici, ktorú na začiatok potrieme olejom. Pečieme na miernom ohni. Keď sa na vrchu začnú tvoriť bublinky, lievance otočíme.
  5. Pripravíme krém:
    • Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu.
    • Vymiešame tvaroh so smotanou na šľahanie.
  6. Postavíme vežu:
    • Vrstvíme lievance od najtmavších po najsvetlejšie.
    • Medzi jednotlivé vrstvy dávame pripravený krém a maliny.