Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Palacinková torta od Evky

Palacinková torta od Evky

Popis

Tortu venujem svojim švagrom, ktorí vždy ochotne zjedia, čo pripravím a sú mojimi prvými kritikmi.

Ingrediencie

Cesto
  • 40 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 ČL soli
  • bylinky – bazalka, tymian, rozmarín (môžu byť sušené alebo čerstvé podľa dostupnosti)
Palacinky
  • 400 ml mlieka
  • 100 ml minerálky
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • čerstvá pažítka
Šunková pena
  • 500 g masla 82 %
  • 500 g dusenej šunky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 bal červenej mletej sladkej papriky
  • 1 bal mletého čierneho korenia
Syrová nátierka
  • 500 g creme cheese
  • 250 g syru niva
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g vlašských orechov
  • soli
Na obtretie
  • 500 g masla 82 %
  • 2 tavené syry v črievku
  • 500 g creme cheese
Na ozdobu
  • 250 g šunky
  • 250 g suchej salámy – rôzne druhy (aspoň tri druhy, napr. paprikáš, malokarpatská ...)
  • 150 g plátkového syra (eidam plátky)
  • 1  šalátová uhorka
  • 1 zväzok červenej reďkovky
  • 1 jarná cibuľka
  • cherry paradajky

Postup

  1. Z mlieka cukru droždia si pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky, pridáme olej, nakrájané na drobno bylinky. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 30 minút.
  2. Vykysnuté cesto preložíme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C asi 30 – 40 minút. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a ešte horúci jemno potrieme povrch vodou.
  3. Nátierky si pripravíme zmiešaním ingrediencií. Po vychladnutí chlieb rozrežeme na tri časti a naplníme najprv bryndzovou nátierkou a polovicou syrovej nátierky. Druhú polovicu si necháme na obtretie slanej torty.
  4. Z ingrediencií na palacinky upečieme palacinky.
  5. Z druhej polovice syrovej nátierky si odoberieme kúsok a vymiešame ho s mletou červenou paprikou a použijeme na záver na ozdobu.
  6. Vyskladanú syrovú tortu obtrieme syrovou nátierkou a ozdobíme údeninami, syrom a čerstvou zeleninou podľa vlastnej fantázie, taktiež ju ozdobíme nátierkou do ktorej sme pridali mletú červenú papriku, pomocou cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky.
Cesto
  • 40 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 ČL soli
  • bylinky – bazalka, tymian, rozmarín (môžu byť sušené alebo čerstvé podľa dostupnosti)
Palacinky
  • 400 ml mlieka
  • 100 ml minerálky
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • čerstvá pažítka
Šunková pena
  • 500 g masla 82 %
  • 500 g dusenej šunky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 bal červenej mletej sladkej papriky
  • 1 bal mletého čierneho korenia
Syrová nátierka
  • 500 g creme cheese
  • 250 g syru niva
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g vlašských orechov
  • soli
Na obtretie
  • 500 g masla 82 %
  • 2 tavené syry v črievku
  • 500 g creme cheese
Na ozdobu
  • 250 g šunky
  • 250 g suchej salámy – rôzne druhy (aspoň tri druhy, napr. paprikáš, malokarpatská ...)
  • 150 g plátkového syra (eidam plátky)
  • 1  šalátová uhorka
  • 1 zväzok červenej reďkovky
  • 1 jarná cibuľka
  • cherry paradajky
  1. Z mlieka cukru droždia si pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky, pridáme olej, nakrájané na drobno bylinky. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 30 minút.
  2. Vykysnuté cesto preložíme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C asi 30 – 40 minút. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a ešte horúci jemno potrieme povrch vodou.
  3. Nátierky si pripravíme zmiešaním ingrediencií. Po vychladnutí chlieb rozrežeme na tri časti a naplníme najprv bryndzovou nátierkou a polovicou syrovej nátierky. Druhú polovicu si necháme na obtretie slanej torty.
  4. Z ingrediencií na palacinky upečieme palacinky.
  5. Z druhej polovice syrovej nátierky si odoberieme kúsok a vymiešame ho s mletou červenou paprikou a použijeme na záver na ozdobu.
  6. Vyskladanú syrovú tortu obtrieme syrovou nátierkou a ozdobíme údeninami, syrom a čerstvou zeleninou podľa vlastnej fantázie, taktiež ju ozdobíme nátierkou do ktorej sme pridali mletú červenú papriku, pomocou cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky.