Palacinková torta od Evky
Popis
Tortu venujem svojim švagrom, ktorí vždy ochotne zjedia, čo pripravím a sú mojimi prvými kritikmi.
Ingrediencie
Cesto
- 40 g droždia
- 200 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky
- 100 ml oleja
- 1 ČL soli
- bylinky – bazalka, tymian, rozmarín (môžu byť sušené alebo čerstvé podľa dostupnosti)
Palacinky
- 400 ml mlieka
- 100 ml minerálky
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ
- čerstvá pažítka
Šunková pena
- 500 g masla 82 %
- 500 g dusenej šunky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 bal červenej mletej sladkej papriky
- 1 bal mletého čierneho korenia
Syrová nátierka
- 500 g creme cheese
- 250 g syru niva
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g vlašských orechov
- soli
Na obtretie
- 500 g masla 82 %
- 2 tavené syry v črievku
- 500 g creme cheese
Na ozdobu
- 250 g šunky
- 250 g suchej salámy – rôzne druhy (aspoň tri druhy, napr. paprikáš, malokarpatská ...)
- 150 g plátkového syra (eidam plátky)
- 1 šalátová uhorka
- 1 zväzok červenej reďkovky
- 1 jarná cibuľka
- cherry paradajky
Postup
- Z mlieka cukru droždia si pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky, pridáme olej, nakrájané na drobno bylinky. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 30 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C asi 30 – 40 minút. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a ešte horúci jemno potrieme povrch vodou.
- Nátierky si pripravíme zmiešaním ingrediencií. Po vychladnutí chlieb rozrežeme na tri časti a naplníme najprv bryndzovou nátierkou a polovicou syrovej nátierky. Druhú polovicu si necháme na obtretie slanej torty.
- Z ingrediencií na palacinky upečieme palacinky.
- Z druhej polovice syrovej nátierky si odoberieme kúsok a vymiešame ho s mletou červenou paprikou a použijeme na záver na ozdobu.
- Vyskladanú syrovú tortu obtrieme syrovou nátierkou a ozdobíme údeninami, syrom a čerstvou zeleninou podľa vlastnej fantázie, taktiež ju ozdobíme nátierkou do ktorej sme pridali mletú červenú papriku, pomocou cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky.
Cesto
- 40 g droždia
- 200 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky
- 100 ml oleja
- 1 ČL soli
- bylinky – bazalka, tymian, rozmarín (môžu byť sušené alebo čerstvé podľa dostupnosti)
Palacinky
- 400 ml mlieka
- 100 ml minerálky
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ
- čerstvá pažítka
Šunková pena
- 500 g masla 82 %
- 500 g dusenej šunky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 bal červenej mletej sladkej papriky
- 1 bal mletého čierneho korenia
Syrová nátierka
- 500 g creme cheese
- 250 g syru niva
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g vlašských orechov
- soli
Na obtretie
- 500 g masla 82 %
- 2 tavené syry v črievku
- 500 g creme cheese
Na ozdobu
- 250 g šunky
- 250 g suchej salámy – rôzne druhy (aspoň tri druhy, napr. paprikáš, malokarpatská ...)
- 150 g plátkového syra (eidam plátky)
- 1 šalátová uhorka
- 1 zväzok červenej reďkovky
- 1 jarná cibuľka
- cherry paradajky
- Z mlieka cukru droždia si pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky, pridáme olej, nakrájané na drobno bylinky. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 30 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C asi 30 – 40 minút. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a ešte horúci jemno potrieme povrch vodou.
- Nátierky si pripravíme zmiešaním ingrediencií. Po vychladnutí chlieb rozrežeme na tri časti a naplníme najprv bryndzovou nátierkou a polovicou syrovej nátierky. Druhú polovicu si necháme na obtretie slanej torty.
- Z ingrediencií na palacinky upečieme palacinky.
- Z druhej polovice syrovej nátierky si odoberieme kúsok a vymiešame ho s mletou červenou paprikou a použijeme na záver na ozdobu.
- Vyskladanú syrovú tortu obtrieme syrovou nátierkou a ozdobíme údeninami, syrom a čerstvou zeleninou podľa vlastnej fantázie, taktiež ju ozdobíme nátierkou do ktorej sme pridali mletú červenú papriku, pomocou cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky.