Podpolianské koláče od Janky
Popis
Pochádzam z východného Slovenska, časť života som strávila na západe, ale domov sme si ako rodina našli na strednom Slovensku, vo Zvolenskej Slatine. Hoci z tejto oblasti nepochádzame, našli sme tu veľa kamarátov, dobrých susedov, kolegov a vstrebávame ich miestnu kultúru, ktorá sa postupne stáva aj našou. Preto som pripravila tieto koláče s kvetom tradičným pre kríže v tejto oblasti.
Ingrediencie
Na cesto potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 220 ml plnotučného mlieka
- 150 ml repkového alebo slnečnicového oleja
- 100 g práškového cukru
- 5 ks žĺtkov
- 1 kocka droždia
- 1⁄2 ČL soli
- hladkú múku na podsypanie
- žĺtok na potretie
Náplň:
Muchovníkový džem
- 400 g muchovníka
- 200 g želírovacieho cukru
- Šťava z polovice citróna
- Palička škorice
Rakytníkový džem
- 250 g šťavy z rakytníka
- 250 g želírovacieho cukru
- 50 g medu
- 1/3 čajovej lyžičky mletých klinčekov
Orechová plnka
- 400 g lieskových orechov
- 1 hrnček mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL medu
- 30 g masla
Na potretie:
- 1 žĺtok s 1 PL rakytníkového džemu
Dekorácia:
- Peľ z kvetov na dozdobenie
Postup
- Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru a droždie. Necháme aktivovať kvások.
- Medzitým pripravíme orechovú náplň. Opečieme jemne v rúre oriešky, odstránime šupku, pomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami.
- Pripravíme oba džemy: všetky suroviny pre každý džem varíme, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu, potom prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
- Múku preosejeme, zmiešame so soľou a zvyškom cukru. K nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 kúskov, vytvarujeme guľky a necháme pod utierkou podkysnúť.
- Z guliek pripravíme placky s vyvýšeným okrajom, naplníme dno rakytníkovým džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme orechovú plnku a muchovníkový džem v tvare kvetu.
- Okraje potrieme zmesou žĺtka s rakytníkovým džemom pre lesk.
- Na záver posypeme peľom z kvetov.
- Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút do zlatista.
Na cesto potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 220 ml plnotučného mlieka
- 150 ml repkového alebo slnečnicového oleja
- 100 g práškového cukru
- 5 ks žĺtkov
- 1 kocka droždia
- 1⁄2 ČL soli
- hladkú múku na podsypanie
- žĺtok na potretie
Náplň:
Muchovníkový džem
- 400 g muchovníka
- 200 g želírovacieho cukru
- Šťava z polovice citróna
- Palička škorice
Rakytníkový džem
- 250 g šťavy z rakytníka
- 250 g želírovacieho cukru
- 50 g medu
- 1/3 čajovej lyžičky mletých klinčekov
Orechová plnka
- 400 g lieskových orechov
- 1 hrnček mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL medu
- 30 g masla
Na potretie:
- 1 žĺtok s 1 PL rakytníkového džemu
Dekorácia:
- Peľ z kvetov na dozdobenie
- Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru a droždie. Necháme aktivovať kvások.
- Medzitým pripravíme orechovú náplň. Opečieme jemne v rúre oriešky, odstránime šupku, pomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami.
- Pripravíme oba džemy: všetky suroviny pre každý džem varíme, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu, potom prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
- Múku preosejeme, zmiešame so soľou a zvyškom cukru. K nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 kúskov, vytvarujeme guľky a necháme pod utierkou podkysnúť.
- Z guliek pripravíme placky s vyvýšeným okrajom, naplníme dno rakytníkovým džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme orechovú plnku a muchovníkový džem v tvare kvetu.
- Okraje potrieme zmesou žĺtka s rakytníkovým džemom pre lesk.
- Na záver posypeme peľom z kvetov.
- Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút do zlatista.