Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Podpolianské koláče od Janky

Podpolianské koláče od Janky

Popis

Pochádzam z východného Slovenska, časť života som strávila na západe, ale domov sme si ako rodina našli na strednom Slovensku, vo Zvolenskej Slatine. Hoci z tejto oblasti nepochádzame, našli sme tu veľa kamarátov, dobrých susedov, kolegov a vstrebávame ich miestnu kultúru, ktorá sa postupne stáva aj našou. Preto som pripravila tieto koláče s kvetom tradičným pre kríže v tejto oblasti.

Ingrediencie

Na cesto potrebujeme:
  • 500 g hladkej múky
  • 220 ml plnotučného mlieka
  • 150 ml repkového alebo slnečnicového oleja
  • 100 g práškového cukru
  • 5 ks žĺtkov
  • 1 kocka droždia
  • 1⁄2 ČL soli
  • hladkú múku na podsypanie
  • žĺtok na potretie
Náplň:
Muchovníkový džem
  • 400 g muchovníka
  • 200 g želírovacieho cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • Palička škorice
Rakytníkový džem
  • 250 g šťavy z rakytníka
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 50 g medu
  • 1/3 čajovej lyžičky mletých klinčekov
Orechová plnka
  • 400 g lieskových orechov
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL medu
  • 30 g masla
Na potretie:
  • 1 žĺtok s 1 PL rakytníkového džemu
Dekorácia:
  • Peľ z kvetov na dozdobenie

Postup

  1. Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru a droždie. Necháme aktivovať kvások.
  2. Medzitým pripravíme orechovú náplň. Opečieme jemne v rúre oriešky, odstránime šupku, pomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami.
  3. Pripravíme oba džemy: všetky suroviny pre každý džem varíme, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu, potom prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Múku preosejeme, zmiešame so soľou a zvyškom cukru. K nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 kúskov, vytvarujeme guľky a necháme pod utierkou podkysnúť.
  6. Z guliek pripravíme placky s vyvýšeným okrajom, naplníme dno rakytníkovým džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme orechovú plnku a muchovníkový džem v tvare kvetu.
  7. Okraje potrieme zmesou žĺtka s rakytníkovým džemom pre lesk.
  8. Na záver posypeme peľom z kvetov.
  9. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút do zlatista.
Na cesto potrebujeme:
  • 500 g hladkej múky
  • 220 ml plnotučného mlieka
  • 150 ml repkového alebo slnečnicového oleja
  • 100 g práškového cukru
  • 5 ks žĺtkov
  • 1 kocka droždia
  • 1⁄2 ČL soli
  • hladkú múku na podsypanie
  • žĺtok na potretie
Náplň:
Muchovníkový džem
  • 400 g muchovníka
  • 200 g želírovacieho cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • Palička škorice
Rakytníkový džem
  • 250 g šťavy z rakytníka
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 50 g medu
  • 1/3 čajovej lyžičky mletých klinčekov
Orechová plnka
  • 400 g lieskových orechov
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL medu
  • 30 g masla
Na potretie:
  • 1 žĺtok s 1 PL rakytníkového džemu
Dekorácia:
  • Peľ z kvetov na dozdobenie
  1. Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru a droždie. Necháme aktivovať kvások.
  2. Medzitým pripravíme orechovú náplň. Opečieme jemne v rúre oriešky, odstránime šupku, pomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami.
  3. Pripravíme oba džemy: všetky suroviny pre každý džem varíme, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu, potom prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Múku preosejeme, zmiešame so soľou a zvyškom cukru. K nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 kúskov, vytvarujeme guľky a necháme pod utierkou podkysnúť.
  6. Z guliek pripravíme placky s vyvýšeným okrajom, naplníme dno rakytníkovým džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme orechovú plnku a muchovníkový džem v tvare kvetu.
  7. Okraje potrieme zmesou žĺtka s rakytníkovým džemom pre lesk.
  8. Na záver posypeme peľom z kvetov.
  9. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút do zlatista.