Royal bento
2 hod.
3 bento
Popis
Pre mňa je to malinkatá, vkusná "sladkostička", ktorá vyčarí úsmev na tvári nejednému z nás. Takto chutí bento cake mne.
Ingrediencie
Korpus
- 5 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- 3 g citrónovej šťavy
- 3 g soli
- 190 g mletých lieskových orechov
- 10 g polohrubej múky
- 5 g kakaa
- 3 g mletej škorice
Džem
- 150 g marhúľ
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g soli
- 3 g pektínu NH
- 1 g kyseliny citrónovej
Krém
- 240 g kryštálového cukru
- 6 PL horúcej vody
- 200 ml sladkej smotany 40 %
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 žĺtky
- 500 g masla
Mäkký karamel
- 120 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33 %
- 20 g masla
Bezé hmota
- 125 g bielkov
- 125 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 5 g škrobu
- 4 g citrónovej šťavy
Postup
- Korpus - Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy, soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne, opatrne zapracujeme už zmiešané suché suroviny, rovnomerne rozotrieme na silikónovú formu o rozmere 33 x 33 cm.
- Džem - Marhule uvaríme, premixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a za záver kyselinu citrónovú.
- Bezé hmota - Bielky, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na sneh, do ktorého pridáme postupne škrob s práškovým cukrom. Zdobiacim vreckom odstrihneme koniec na špičku o veľkosti 0,5cm a striekame na papier na pečenie s priemerom asi 10 cm. Sušíme na 120°C asi 30 minút.
- Mäkký karamel - Z cukru si urobíme suchý karamel, následne pridáme smotanu a maslo. Necháme vychladiť.
- Krém - Z cukru urobíme suchý karamel, pridáme horúcu vodu, následne postupne za stáleho miešania zohriatu smotanu, škrob a žĺtky. Miešame rýchlo na prudkom plameni, aby sa nám nespravila praženica. Necháme vychladnúť, a potom zašľaháme postupne do vopred vyšľahaného masla. Krém použijeme ako na plnenie, tak aj na zdobenie.
- Z korpusu si vykrojíme 3 kruhy o prieme 10 cm. Spodný plát natrieme džemom, navrstvíme krém, položíme usušený plát bezé hmoty, polejeme mäkkým karamelom. Prekryjeme korpusom, ten natrieme opäť džemom a zakryjeme ďalším korpusom. Dáme zachladiť, lepšie sa nám to bude obtierať krémom. Po obtrení dáme opäť zachladiť. Zdobíme rôznymi špičkami tým istým karamelovým krémom, ktorým sme plnili a aj obtierali. Sú rôzne špičky, rôzne spôsoby zdobenia, je len na vás, čo si zvolíte. Krém si môžete aj zafarbiť. Ide o anglické zdobenie „Royal“.
Korpus
- 5 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- 3 g citrónovej šťavy
- 3 g soli
- 190 g mletých lieskových orechov
- 10 g polohrubej múky
- 5 g kakaa
- 3 g mletej škorice
Džem
- 150 g marhúľ
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g soli
- 3 g pektínu NH
- 1 g kyseliny citrónovej
Krém
- 240 g kryštálového cukru
- 6 PL horúcej vody
- 200 ml sladkej smotany 40 %
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 žĺtky
- 500 g masla
Mäkký karamel
- 120 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33 %
- 20 g masla
Bezé hmota
- 125 g bielkov
- 125 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 5 g škrobu
- 4 g citrónovej šťavy
- Korpus - Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy, soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne, opatrne zapracujeme už zmiešané suché suroviny, rovnomerne rozotrieme na silikónovú formu o rozmere 33 x 33 cm.
- Džem - Marhule uvaríme, premixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a za záver kyselinu citrónovú.
- Bezé hmota - Bielky, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na sneh, do ktorého pridáme postupne škrob s práškovým cukrom. Zdobiacim vreckom odstrihneme koniec na špičku o veľkosti 0,5cm a striekame na papier na pečenie s priemerom asi 10 cm. Sušíme na 120°C asi 30 minút.
- Mäkký karamel - Z cukru si urobíme suchý karamel, následne pridáme smotanu a maslo. Necháme vychladiť.
- Krém - Z cukru urobíme suchý karamel, pridáme horúcu vodu, následne postupne za stáleho miešania zohriatu smotanu, škrob a žĺtky. Miešame rýchlo na prudkom plameni, aby sa nám nespravila praženica. Necháme vychladnúť, a potom zašľaháme postupne do vopred vyšľahaného masla. Krém použijeme ako na plnenie, tak aj na zdobenie.
- Z korpusu si vykrojíme 3 kruhy o prieme 10 cm. Spodný plát natrieme džemom, navrstvíme krém, položíme usušený plát bezé hmoty, polejeme mäkkým karamelom. Prekryjeme korpusom, ten natrieme opäť džemom a zakryjeme ďalším korpusom. Dáme zachladiť, lepšie sa nám to bude obtierať krémom. Po obtrení dáme opäť zachladiť. Zdobíme rôznymi špičkami tým istým karamelovým krémom, ktorým sme plnili a aj obtierali. Sú rôzne špičky, rôzne spôsoby zdobenia, je len na vás, čo si zvolíte. Krém si môžete aj zafarbiť. Ide o anglické zdobenie „Royal“.