Sakura od Evky
Popis
Spojenie jemných chutí pistácie a čerešní vo mne evokuje jemnosť kvetov sakuri, ktorými je ozdobená aj moja snehová bomba.
Ingrediencie
Snehové cesto:
- 5 bielok
- 500 g kryštálového cukru
- 1 PL škrobu (Solamyl)
- 1 ČL octu
- 1 PL kakaa
Korpus:
- 6 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 280 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- ½ balíčka prášku do pečiva
Pistáciový krém:
- 500 ml šľahačkovej smotany 33%
- 250 g mascarpone
- Pistáciová pasta
- 250 g čerešní alebo višní
Ozdoba:
- 200 g ružovej poťahovej hmoty
- 500 g bielej čokolády
Postup
- Na kakaový korpus: vyšľaháme bielka s cukrom do tuha, pridáme žĺtka a ručne vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
- Na snehové cesto: vyšľaháme bielka do polotuha a postupne pridávame cukor, až kým vznikne tuhý sneh. Na záver pridáme Solamyl a ocot a dôkladne vyšľaháme.
- Dve rovnaké nerezové misky otočíme hore dnom, obalíme alobalom a vyšľahaný tuhý sneh nanesieme na misky pomocou cukrárskeho vrecka tak, aby sme vytvorili dve rovnaké pologule. Časť snehu zmiešame s kakaom a použijeme na vytvorenie vzoru konárikov sakury. Sušíme pri teplote 100 °C asi 2 hodiny.
- Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s mascarpone a pridáme pistáciovú pastu.
- Po upečení pologule opatrne natrieme roztopenou bielou čokoládou. Z upečeného korpusu vyrežeme kruh o priemere zodpovedajúcom dnu snehovej pologule, nanesieme pistáciový krém a položíme naň ďalší vyrezaný kruh. Na vrch nanesieme pistáciový krém ozdobnou špičkou a pridáme čerešne. Prikryjeme druhou pologuľou.
- Na záver pologule ozdobíme kvetmi sakury, ktoré si pripravíme z ružovej poťahovej hmoty.
Snehové cesto:
- 5 bielok
- 500 g kryštálového cukru
- 1 PL škrobu (Solamyl)
- 1 ČL octu
- 1 PL kakaa
Korpus:
- 6 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 280 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- ½ balíčka prášku do pečiva
Pistáciový krém:
- 500 ml šľahačkovej smotany 33%
- 250 g mascarpone
- Pistáciová pasta
- 250 g čerešní alebo višní
Ozdoba:
- 200 g ružovej poťahovej hmoty
- 500 g bielej čokolády
- Na kakaový korpus: vyšľaháme bielka s cukrom do tuha, pridáme žĺtka a ručne vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
- Na snehové cesto: vyšľaháme bielka do polotuha a postupne pridávame cukor, až kým vznikne tuhý sneh. Na záver pridáme Solamyl a ocot a dôkladne vyšľaháme.
- Dve rovnaké nerezové misky otočíme hore dnom, obalíme alobalom a vyšľahaný tuhý sneh nanesieme na misky pomocou cukrárskeho vrecka tak, aby sme vytvorili dve rovnaké pologule. Časť snehu zmiešame s kakaom a použijeme na vytvorenie vzoru konárikov sakury. Sušíme pri teplote 100 °C asi 2 hodiny.
- Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s mascarpone a pridáme pistáciovú pastu.
- Po upečení pologule opatrne natrieme roztopenou bielou čokoládou. Z upečeného korpusu vyrežeme kruh o priemere zodpovedajúcom dnu snehovej pologule, nanesieme pistáciový krém a položíme naň ďalší vyrezaný kruh. Na vrch nanesieme pistáciový krém ozdobnou špičkou a pridáme čerešne. Prikryjeme druhou pologuľou.
- Na záver pologule ozdobíme kvetmi sakury, ktoré si pripravíme z ružovej poťahovej hmoty.