Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sestrin koláč od Evky

Sestrin koláč od Evky

Popis

Kto by nepoznal tradičné české koláče. Moje budú plné maku a dozdobené mandľami pre moju sestru, ktorá zbožňuje mak.

Ingrediencie

Cesto:
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 25 g droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml oleja
  • 1 vajce na potretie
Maková náplň:
  • 250 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 1 citrón
Ozdoba:
  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g červených ríbezlí

Postup

  1. Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešame, pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť cca 30 minút.
  2. Na makovú náplň zmiešame mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievame teplé mlieko, kým nedosiahneme polotuhú konzistenciu náplne.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a vykrajujeme okrúhle koláče, ktoré necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.
  4. Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujeme v strede koláča jamku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a jamku naplníme makovou plnkou. Vrch ozdobíme blanšírovanými mandľami a ríbezľami.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.
Cesto:
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 25 g droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml oleja
  • 1 vajce na potretie
Maková náplň:
  • 250 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 1 citrón
Ozdoba:
  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g červených ríbezlí
  1. Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešame, pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť cca 30 minút.
  2. Na makovú náplň zmiešame mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievame teplé mlieko, kým nedosiahneme polotuhú konzistenciu náplne.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a vykrajujeme okrúhle koláče, ktoré necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.
  4. Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujeme v strede koláča jamku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a jamku naplníme makovou plnkou. Vrch ozdobíme blanšírovanými mandľami a ríbezľami.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.