Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladké mámení od Danky

Sladké mámení od Danky

Popis

Túto výzvu sme vymýšľali s dcérkou Ninkou. Chodí na klavír a tak nás napadlo, že koláče by mohli byť ozdobené notami, husľovým kľúčom a podobne. A keďže sú to české koláče, noty nebudú náhodné, ale budú to noty z prvých taktov obľúbenej piesne „Sladké mámení“.

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 70 g krupicového cukru
  • 70 g masla
  • 1 žĺtko
  • kôra z ½ citróna
  • ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
  • ¼ čajovej lyžičky štipka soli
Na potretie okrajov:
  • 1 bielko
Černicový lekvár:
  • 600 g mrazených černíc
  • 300 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 2 cl rumu
  • 1 PL strúhanky (8-10 g)
Tvarohová plnka:
  • 250 g jemného tvarohu tučného (9%)
  • 50 g smotanového syra
  • 45 g práškového cukru
  • ½ PL kukuričného škrobu
  • ½ balenia vanilkového cukru
Posýpka:
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g polohrubej múky
  • 15 g strúhaného kokosu
  • 15 g masla
Ozdoba:
  • 250 g čerstvých černíc
  • 40 g vody
  • 20 g práškového cukru
  • 20 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Postup

  1. Rúru zapneme na 40 stupňov (pre urýchlenie kysnutia).
  2. Múku preosejeme, pridáme droždie a premiešame. Mlieko zmiešame s cukrom a trochu zohrejeme (cca na 35 stupňov). Pridáme maslo a keď sa roztopí, vlejeme do múky s droždím. Pridáme žĺtok, vanilkovú pastu a soľ. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť v rúre na cca 40 minút. Po vybratí zvýšime teplotu na 180 stupňov.
  3. Černice rozmrazíme a povaríme do zmäknutia, prepasírujeme a odvážime. Pridáme cukor - polovicu z hmotnosti tekutiny, kyselinu citrónovú, zázvor a rum. Varíme do rozpustenia cukru, rozmixujeme a prepasírujeme. Potom povaríme ešte so zázvorom a rumom.
  4. Odoberieme jednu naberačku a varíme, kým sa nevytvoria „cestičky“. Prelejeme do nádoby a opakujeme so zvyškom zmesi. Nádobu s lekvárom vychladíme.
  5. Vychladnutý lekvár zmiešame so strúhankou a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  6. Metličkou premiešame tvaroh so smotanovým syrom, cukrom, škrobom a vanilkovým cukrom. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  7. Na posýpku zmiešame všetky suroviny.
  8. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy s priemerom 12 cm. Položíme na plech a necháme podkysnúť.
  9. Pohárom vytvoríme jamky v kruhoch. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  10. Na jednu polovicu koláča dáme tvarohovú náplň, na druhú lekvár. Tvarohovú časť posypeme posýpkou.
  11. Noty a husľový kľúč vytvarujeme z tvarohovej náplne na lekvárovú časť.
  12. Pečieme 15 minút.
  13. Z vody a práškového cukru pripravíme sirup a zmiešame s čerstvými černicami. Necháme odkvapkať, obalíme v cukre a kyseline citrónovej.
  14. Po upečení koláče ozdobíme cukrovanými černicami a servírujeme.
Kysnuté cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 70 g krupicového cukru
  • 70 g masla
  • 1 žĺtko
  • kôra z ½ citróna
  • ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
  • ¼ čajovej lyžičky štipka soli
Na potretie okrajov:
  • 1 bielko
Černicový lekvár:
  • 600 g mrazených černíc
  • 300 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 2 cl rumu
  • 1 PL strúhanky (8-10 g)
Tvarohová plnka:
  • 250 g jemného tvarohu tučného (9%)
  • 50 g smotanového syra
  • 45 g práškového cukru
  • ½ PL kukuričného škrobu
  • ½ balenia vanilkového cukru
Posýpka:
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g polohrubej múky
  • 15 g strúhaného kokosu
  • 15 g masla
Ozdoba:
  • 250 g čerstvých černíc
  • 40 g vody
  • 20 g práškového cukru
  • 20 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  1. Rúru zapneme na 40 stupňov (pre urýchlenie kysnutia).
  2. Múku preosejeme, pridáme droždie a premiešame. Mlieko zmiešame s cukrom a trochu zohrejeme (cca na 35 stupňov). Pridáme maslo a keď sa roztopí, vlejeme do múky s droždím. Pridáme žĺtok, vanilkovú pastu a soľ. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť v rúre na cca 40 minút. Po vybratí zvýšime teplotu na 180 stupňov.
  3. Černice rozmrazíme a povaríme do zmäknutia, prepasírujeme a odvážime. Pridáme cukor - polovicu z hmotnosti tekutiny, kyselinu citrónovú, zázvor a rum. Varíme do rozpustenia cukru, rozmixujeme a prepasírujeme. Potom povaríme ešte so zázvorom a rumom.
  4. Odoberieme jednu naberačku a varíme, kým sa nevytvoria „cestičky“. Prelejeme do nádoby a opakujeme so zvyškom zmesi. Nádobu s lekvárom vychladíme.
  5. Vychladnutý lekvár zmiešame so strúhankou a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  6. Metličkou premiešame tvaroh so smotanovým syrom, cukrom, škrobom a vanilkovým cukrom. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  7. Na posýpku zmiešame všetky suroviny.
  8. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy s priemerom 12 cm. Položíme na plech a necháme podkysnúť.
  9. Pohárom vytvoríme jamky v kruhoch. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  10. Na jednu polovicu koláča dáme tvarohovú náplň, na druhú lekvár. Tvarohovú časť posypeme posýpkou.
  11. Noty a husľový kľúč vytvarujeme z tvarohovej náplne na lekvárovú časť.
  12. Pečieme 15 minút.
  13. Z vody a práškového cukru pripravíme sirup a zmiešame s čerstvými černicami. Necháme odkvapkať, obalíme v cukre a kyseline citrónovej.
  14. Po upečení koláče ozdobíme cukrovanými černicami a servírujeme.