Slané tyčinky s paprikovým dipom
Popis
Slaná chuťovka z dvoch druhov ciest, doplnená chuťou jemného paprikového dipu.
Ingrediencie
Lístkové cesto maslové
- 125 g masla
- 125 g hladkej múky
- 25 g hrubej múky
- štipka soli
- 5 g ocotu (½ PL)
- 10 g žĺtka (½ ks)
- 63 g vody
- 1 žĺtok na potieranie
Slané cesto
- 123 g hladkej múky
- 107 g masla
- 10 g žĺtka (½ ks)
- 20 g mlieka
- 3 g kypriaceho prášku
- štipka soli
- ľan na posypanie
- žĺtok na potieranie
Paprikový dip
- 1 kapia žltá
- 100 g cream cheese
- soľ
- olivový olej
- bazalka
- balsamikový ocot
- citrónová šťava
Postup
- Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti, tukovú kocku a vodovú časť.
- Maslo a 25g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme malú kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
- Zvyšné suroviny múku hladkú 100 g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie, necháme 10 minút odležať.
- Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, zabalíme maslovú kocku a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe, prekladanie opakujeme spolu ešte 2 krát.
- Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.
- Tvarovanie tyčiniek - lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme o tretinu menšie ako lístkové cesto, položíme na lístkový plát, preložíme tak, aby sa striedali vrstvy na sebe, lístkové cesto a slané ( lístkové 3x, slané 2x).
- Preložené kombinované cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika cca 30 x 40 cm. Narežeme na tyčinky široké 2 cm, dlhé 30 cm.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme ľanom Každú tyčinku niekoľko krát zatočíme a položíme na plechy pokryté mastným papierom, tyčinky pred pečením zarovnáme tak, aby mali dĺžku 30 cm.
- Pečieme pri teplote 150 °C - 25 minút a potom 170 °C – 10 - 15 minút.
- Necháme vychladnúť.
- Dip - papriku celú dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C – 25 - 30 minút. Upečenú papriku, necháme vychladnúť, zbavíme šupiek, jadierok, stopky. Pridáme cream cheese a chuťové prísady. Rozmixujeme ponorným mixérom na jemný dip.
Lístkové cesto maslové
- 125 g masla
- 125 g hladkej múky
- 25 g hrubej múky
- štipka soli
- 5 g ocotu (½ PL)
- 10 g žĺtka (½ ks)
- 63 g vody
- 1 žĺtok na potieranie
Slané cesto
- 123 g hladkej múky
- 107 g masla
- 10 g žĺtka (½ ks)
- 20 g mlieka
- 3 g kypriaceho prášku
- štipka soli
- ľan na posypanie
- žĺtok na potieranie
Paprikový dip
- 1 kapia žltá
- 100 g cream cheese
- soľ
- olivový olej
- bazalka
- balsamikový ocot
- citrónová šťava
- Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti, tukovú kocku a vodovú časť.
- Maslo a 25g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme malú kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
- Zvyšné suroviny múku hladkú 100 g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie, necháme 10 minút odležať.
- Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, zabalíme maslovú kocku a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe, prekladanie opakujeme spolu ešte 2 krát.
- Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.
- Tvarovanie tyčiniek - lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme o tretinu menšie ako lístkové cesto, položíme na lístkový plát, preložíme tak, aby sa striedali vrstvy na sebe, lístkové cesto a slané ( lístkové 3x, slané 2x).
- Preložené kombinované cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika cca 30 x 40 cm. Narežeme na tyčinky široké 2 cm, dlhé 30 cm.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme ľanom Každú tyčinku niekoľko krát zatočíme a položíme na plechy pokryté mastným papierom, tyčinky pred pečením zarovnáme tak, aby mali dĺžku 30 cm.
- Pečieme pri teplote 150 °C - 25 minút a potom 170 °C – 10 - 15 minút.
- Necháme vychladnúť.
- Dip - papriku celú dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C – 25 - 30 minút. Upečenú papriku, necháme vychladnúť, zbavíme šupiek, jadierok, stopky. Pridáme cream cheese a chuťové prísady. Rozmixujeme ponorným mixérom na jemný dip.