Srdiečkové veže od Danky
Popis
Tieto veže z lievancov boli pre dcérku Ninku ku jej ôsmym narodeninám. Lievance zvyknem robievať na nedeľné raňajky, tentokrát to bude narodeninový špeciál
Ingrediencie
Želé srdiečka
- 200 ml čerešňového nektáru (vlastné)
- 20 g kryštálového cukru
- 8 g agaru
Čokoládová guľa
- 200 g bielej čokolády
- 4-5 ks mrazom sušených ríbezlí (vlastné)
Lievancové cesto na 28 srdiečok
- 2 vajcia
- 2 PL kryštálového cukru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru s vanilkou
- 2 ČL vanilkovej pasty
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- rastlinný olej na panvicu
Krém
- 400 g jemného tučného tvarohu
- 150 g masla
- 250 g smotanového syra
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 350 g čerstvých ríbezlí alebo čučoriedok
Poleva
- 100 g ruby čokolády
- 20 g kakaového masla
- Červené farbivo do čokolády
Postup
- Pripravíme si želé srdiečka. Do čerešňového nektáru dáme cukor, agar, premiešame a privedieme do varu. Varíme cca 2 min. a potom nalejeme do silikónovej formy. Dáme do mrazničky.
- 150 g bielej čokolády roztopíme v mikrovlnke (miešame každých 30 sekúnd). Následne pridáme zvyšných 50 g a miešame, kým čokoláda nie je správne temperovaná. Formy vysypeme rozmrvenými sušenými ríbezľami a vylejeme čokoládou. Otočíme hore dnom a po 10 min. dáme do chladničky.
- Pripravíme lievance. Vajíčka rozdelíme. Bielka vyšľaháme s cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, vanilkovým cukrom a pastou. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a pridáme vajíčkovej zmesi. Premiešame a na záver jemne vmiešame sneh. Pečieme na naolejovanej panvici v srdiečkových formách.
- Na krém si zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tvaroh a smotanový syr a jemne vyšľaháme.
- Pri skladaní postupujeme nasledovne: Prvý lievanec ozdobíme krémom a čerstvým ovocím, do stredu dáme želé srdiečko. Takto postupujeme, až kým veža nebude mať viac ako 10 cm. Ukladanie ukončíme ozdobeným lievancom. Takto pripravíme 3 veže.
- Do nádoby na fondue dáme čokoládu s maslom a roztopíme pri 60°C. Po 10 minútach znížime teplotu na 40°C.
- Čokoládové pologule vyberieme z formy, naplníme drobným ovocím a zlepíme.
- Veže servírujeme s polevou, ktorú vylejeme tesne pred konzumáciou na čokoládovú pologuľu. Pri roztopení sa z nej vysypú bobuľky ovocia.
Želé srdiečka
- 200 ml čerešňového nektáru (vlastné)
- 20 g kryštálového cukru
- 8 g agaru
Čokoládová guľa
- 200 g bielej čokolády
- 4-5 ks mrazom sušených ríbezlí (vlastné)
Lievancové cesto na 28 srdiečok
- 2 vajcia
- 2 PL kryštálového cukru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru s vanilkou
- 2 ČL vanilkovej pasty
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- rastlinný olej na panvicu
Krém
- 400 g jemného tučného tvarohu
- 150 g masla
- 250 g smotanového syra
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 350 g čerstvých ríbezlí alebo čučoriedok
Poleva
- 100 g ruby čokolády
- 20 g kakaového masla
- Červené farbivo do čokolády
- Pripravíme si želé srdiečka. Do čerešňového nektáru dáme cukor, agar, premiešame a privedieme do varu. Varíme cca 2 min. a potom nalejeme do silikónovej formy. Dáme do mrazničky.
- 150 g bielej čokolády roztopíme v mikrovlnke (miešame každých 30 sekúnd). Následne pridáme zvyšných 50 g a miešame, kým čokoláda nie je správne temperovaná. Formy vysypeme rozmrvenými sušenými ríbezľami a vylejeme čokoládou. Otočíme hore dnom a po 10 min. dáme do chladničky.
- Pripravíme lievance. Vajíčka rozdelíme. Bielka vyšľaháme s cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, vanilkovým cukrom a pastou. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a pridáme vajíčkovej zmesi. Premiešame a na záver jemne vmiešame sneh. Pečieme na naolejovanej panvici v srdiečkových formách.
- Na krém si zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tvaroh a smotanový syr a jemne vyšľaháme.
- Pri skladaní postupujeme nasledovne: Prvý lievanec ozdobíme krémom a čerstvým ovocím, do stredu dáme želé srdiečko. Takto postupujeme, až kým veža nebude mať viac ako 10 cm. Ukladanie ukončíme ozdobeným lievancom. Takto pripravíme 3 veže.
- Do nádoby na fondue dáme čokoládu s maslom a roztopíme pri 60°C. Po 10 minútach znížime teplotu na 40°C.
- Čokoládové pologule vyberieme z formy, naplníme drobným ovocím a zlepíme.
- Veže servírujeme s polevou, ktorú vylejeme tesne pred konzumáciou na čokoládovú pologuľu. Pri roztopení sa z nej vysypú bobuľky ovocia.