Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Strašidelný dom od Danky

Strašidelný dom od Danky

Popis

Príbeh: Krvilačných toriet sa trochu bojím, moja bude pripravovaná na detskú party. Deti zvyknú mávať v škole na jeseň karneval, vždy sa naň veľmi tešia. Je dobrým zvykom, že rodičia pripravia deťom občerstvenie. Tak ja tentokrát urobím tortu so strašidelným domom

Ingrediencie

Farebné korpusy
Zelený korpus:
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 ml plnotučného mlieka
  • 110 g čerstvého špenátu
  • 50 g oleja
  • 175 g polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (6 g)
  • Štipka soli
Oranžový korpus:
  • 6 vajec
  • 300 g kryštálového cukru
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 220 g marhuľového pyré
  • 100 g oleja
  • 350 g polohrubej múky
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva (12 g)
  • Štipka soli
  • Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Cheesecake:
  • 150 g marhuľového pyré
  • 500 g smotanového syra
  • 75 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Krém:
  • 450 g smotanového syra
  • 125 g masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
Marhuľové želé:
  • 100 g mrazených marhúľ
  • 10 g trstinového cukru
  • 300 g marhuľového pyré
  • 4 plátky želatíny
  • ½ čajovej lyžičky soli
Obter (ganáž):
  • 555 g tmavej čokolády (54%)
  • 185 g smotany na šľahanie (40%)
  • 315 g masla
  • 66 g glukózového sirupu
  • 2 PL čiernej potravinárskej farby vhodnej do čokolády
Ozdoby:
  • 250 g čiernej poťahovej hmoty
  • 100 g hnedej poťahovej hmoty
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 50 g žltej poťahovej hmoty
  • 50 g červenej poťahovej hmoty
  • Gélové potravinárske farbivo (zelené)

Postup

  1. Rúru zapneme na 175 °C. Pripravíme si cheesecake. Smotanový syr a pyré vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku, smotanu, vanilkový extrakt a po jednom zapracujeme vajcia a žĺtok. Pečieme 35 minút, s nádobou vody na spodku rúry. Po upečení necháme 10 minút odpočívať a vychladíme.
  2. Vymastíme tri kruhové formy (20 cm) a vyložíme papierom na pečenie.
  3. Na zelený korpus: žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko a rozmixovaný špenát s olejom. Z bielok a soli vyšľaháme sneh. Preosejeme múku s práškom do pečiva a primiešame na striedačku so snehom. Pečieme 20 minút. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
  4. Na oranžový korpus: pripravený podobne ako zelený, ale so zmesou marhuľového pyré. Pridáme farbivo. Pečieme 20 minút, rozdelené do dvoch foriem. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
  5. Na marhuľové želé: marhule povaríme s cukrom, pridáme pyré a soľ. Želatínu namočíme do studenej vody, po zohriatí zmesi pridáme želatínu a miešame. Nalejeme do ráfiku s fóliou (priemer 16 cm) a necháme vychladiť.
  6. Na ganáž: roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Smotanu a glukózový sirup zohrejeme a zamiešame do čokolády. Postupne pridávame maslo a miešame, na záver pridáme farbivo. Necháme vychladnúť.
  7. Na krém: smotanový syr vymiešame s maslom, soľou, vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme smotanu a šľaháme. Ak sa krém zrazí, odoberieme časť, zohrejeme a znovu primiešame.
  8. Tortu skladáme: prvý zelený korpus, potrieme sirupom a tenkou vrstvou krému. Položíme cheesecake a nastriekame tenkú vrstvu krému. Pridáme oranžový korpus, želé, a ďalšiu oranžovú vrstvu. Obtočíme fóliou a vychladíme.
  9. Ganáž aplikujeme do zdobiaceho vrecka. Vrstvíme po okrajoch a na vrchu torty. Uhladíme stierkami a necháme zachladiť.
  10. Z poťahovej hmoty vytvoríme strašidelný dom, tekvicu, strašidlo, plot a pavučiny. Z odrezkov zeleného korpusu vytvoríme trávu. Ozdobíme tortu.
Farebné korpusy
Zelený korpus:
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 ml plnotučného mlieka
  • 110 g čerstvého špenátu
  • 50 g oleja
  • 175 g polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (6 g)
  • Štipka soli
Oranžový korpus:
  • 6 vajec
  • 300 g kryštálového cukru
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 220 g marhuľového pyré
  • 100 g oleja
  • 350 g polohrubej múky
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva (12 g)
  • Štipka soli
  • Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Cheesecake:
  • 150 g marhuľového pyré
  • 500 g smotanového syra
  • 75 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Krém:
  • 450 g smotanového syra
  • 125 g masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
Marhuľové želé:
  • 100 g mrazených marhúľ
  • 10 g trstinového cukru
  • 300 g marhuľového pyré
  • 4 plátky želatíny
  • ½ čajovej lyžičky soli
Obter (ganáž):
  • 555 g tmavej čokolády (54%)
  • 185 g smotany na šľahanie (40%)
  • 315 g masla
  • 66 g glukózového sirupu
  • 2 PL čiernej potravinárskej farby vhodnej do čokolády
Ozdoby:
  • 250 g čiernej poťahovej hmoty
  • 100 g hnedej poťahovej hmoty
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 50 g žltej poťahovej hmoty
  • 50 g červenej poťahovej hmoty
  • Gélové potravinárske farbivo (zelené)
  1. Rúru zapneme na 175 °C. Pripravíme si cheesecake. Smotanový syr a pyré vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku, smotanu, vanilkový extrakt a po jednom zapracujeme vajcia a žĺtok. Pečieme 35 minút, s nádobou vody na spodku rúry. Po upečení necháme 10 minút odpočívať a vychladíme.
  2. Vymastíme tri kruhové formy (20 cm) a vyložíme papierom na pečenie.
  3. Na zelený korpus: žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko a rozmixovaný špenát s olejom. Z bielok a soli vyšľaháme sneh. Preosejeme múku s práškom do pečiva a primiešame na striedačku so snehom. Pečieme 20 minút. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
  4. Na oranžový korpus: pripravený podobne ako zelený, ale so zmesou marhuľového pyré. Pridáme farbivo. Pečieme 20 minút, rozdelené do dvoch foriem. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
  5. Na marhuľové želé: marhule povaríme s cukrom, pridáme pyré a soľ. Želatínu namočíme do studenej vody, po zohriatí zmesi pridáme želatínu a miešame. Nalejeme do ráfiku s fóliou (priemer 16 cm) a necháme vychladiť.
  6. Na ganáž: roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Smotanu a glukózový sirup zohrejeme a zamiešame do čokolády. Postupne pridávame maslo a miešame, na záver pridáme farbivo. Necháme vychladnúť.
  7. Na krém: smotanový syr vymiešame s maslom, soľou, vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme smotanu a šľaháme. Ak sa krém zrazí, odoberieme časť, zohrejeme a znovu primiešame.
  8. Tortu skladáme: prvý zelený korpus, potrieme sirupom a tenkou vrstvou krému. Položíme cheesecake a nastriekame tenkú vrstvu krému. Pridáme oranžový korpus, želé, a ďalšiu oranžovú vrstvu. Obtočíme fóliou a vychladíme.
  9. Ganáž aplikujeme do zdobiaceho vrecka. Vrstvíme po okrajoch a na vrchu torty. Uhladíme stierkami a necháme zachladiť.
  10. Z poťahovej hmoty vytvoríme strašidelný dom, tekvicu, strašidlo, plot a pavučiny. Z odrezkov zeleného korpusu vytvoríme trávu. Ozdobíme tortu.