Torta inšpirovaná SWEETarchitect od Janky
Popis
Pri tejto torte som sa inšpirovala skvelou cukrárkou a architektkou Jankou, ktorá je svojou dokonalou prácou pre mňa veľkou inšpiráciou. Táto cukrárka mnohokrát používa na tortách sochy a pracuje s jedlým papierom, v čom som sa rozhodla inšpirovať aj ja pri svojej medovej torte.
Ingrediencie
Potrebujeme na medové cesto
- 960 g hladkej múky
- 380 g práškového cukru
- 180 g masla
- 4 vajcia
- 2 žĺtky
- 6 PL medu
- 2 ČL sódy bikarbóny
Orechový korpus
- 12 vajec
- 12 PL kryštálového cukru
- 1,5 balenia kypriaceho prášku
- 8 PL mletých vlašských orechov
- 4 PL polohrubej múky
- 12 PL hladkej múky
- 4 PL vody
- 3 PL oleja
- štipka soli
Poleva na potretie plátov
- 2 PL medu
- 4 PL rumu
Krém
- 200 g gustínu
- 2 L mlieka
- 10 PL kryštálového cukru
- 1 kg masla
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1 karamelové salko
- 8 PL práškového cukru
Marhuľový džem a vklad
- 1 kg mrazených marhúľ
- 500 g želírovacieho cukru
- 1 ČL mletých klinčekov
Orechy v mede
- 200 g vlašských orechov
- 125 g masla
- 2 PL medu
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL mletej škorice
- štipka soli
Na dozdobenie a sochu
- 300 g bielej čokolády
- biele drôtiky
- 3 ks jedlého papiera
- voda
- medená farba
- čierna farba
- 200 g Saracino hmoty
- 3 paličky na spevnenie torty
- okrúhla kartónová tácka na veľkú a malú tortu
- forma na hlavu sochy
Postup
- Do formy na sochu nalejeme bielu rozpustenú čokoládu, prebytočnú čokoládu vylejeme a formu necháme zatuhnúť.
- Pripravíme si medové cesto zmiešaním všetkých surovín do kompaktnej hmoty, ktorú necháme vychladiť.
- Uvaríme puding z mlieka, gustínu, kryštálového cukru a vanilkového extraktu. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Pripravíme orechové korpusy, rozdelíme cesto do dvoch foriem podľa veľkosti a pečieme pri 180 °C (malý 20 min, veľký 40 min).
- Medové cesto rozvaľkáme na hrúbku 5-7 mm, vykrajujeme tvary a pečieme do zlatista pri 180 °C. Potrieme medovo-rumovou zmesou.
- Marhuľový džem pripravíme varením marhúľ so želírovacím cukrom a klinčekmi. Časť rozmixujeme na džem, zvyšok ponecháme na vklad.
- Krém pripravíme rozmixovaním pudingu s maslom a cukrom. Časť krému zmiešame s karamelovým salkom.
- Medové cesto rozdrvíme, zmiešame s karamelovým krémom a naplníme formu na sochu.
- Jedlý papier nastriháme na pásy a prilepíme na drôtiky vo forme lístkov.
- Tortu skladáme striedaním medových plátov, orechových korpusov, krému, orieškov a marhuľového džemu. Spevníme paličkami a ozdobíme podľa návodu.
Potrebujeme na medové cesto
- 960 g hladkej múky
- 380 g práškového cukru
- 180 g masla
- 4 vajcia
- 2 žĺtky
- 6 PL medu
- 2 ČL sódy bikarbóny
Orechový korpus
- 12 vajec
- 12 PL kryštálového cukru
- 1,5 balenia kypriaceho prášku
- 8 PL mletých vlašských orechov
- 4 PL polohrubej múky
- 12 PL hladkej múky
- 4 PL vody
- 3 PL oleja
- štipka soli
Poleva na potretie plátov
- 2 PL medu
- 4 PL rumu
Krém
- 200 g gustínu
- 2 L mlieka
- 10 PL kryštálového cukru
- 1 kg masla
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1 karamelové salko
- 8 PL práškového cukru
Marhuľový džem a vklad
- 1 kg mrazených marhúľ
- 500 g želírovacieho cukru
- 1 ČL mletých klinčekov
Orechy v mede
- 200 g vlašských orechov
- 125 g masla
- 2 PL medu
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL mletej škorice
- štipka soli
Na dozdobenie a sochu
- 300 g bielej čokolády
- biele drôtiky
- 3 ks jedlého papiera
- voda
- medená farba
- čierna farba
- 200 g Saracino hmoty
- 3 paličky na spevnenie torty
- okrúhla kartónová tácka na veľkú a malú tortu
- forma na hlavu sochy
- Do formy na sochu nalejeme bielu rozpustenú čokoládu, prebytočnú čokoládu vylejeme a formu necháme zatuhnúť.
- Pripravíme si medové cesto zmiešaním všetkých surovín do kompaktnej hmoty, ktorú necháme vychladiť.
- Uvaríme puding z mlieka, gustínu, kryštálového cukru a vanilkového extraktu. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Pripravíme orechové korpusy, rozdelíme cesto do dvoch foriem podľa veľkosti a pečieme pri 180 °C (malý 20 min, veľký 40 min).
- Medové cesto rozvaľkáme na hrúbku 5-7 mm, vykrajujeme tvary a pečieme do zlatista pri 180 °C. Potrieme medovo-rumovou zmesou.
- Marhuľový džem pripravíme varením marhúľ so želírovacím cukrom a klinčekmi. Časť rozmixujeme na džem, zvyšok ponecháme na vklad.
- Krém pripravíme rozmixovaním pudingu s maslom a cukrom. Časť krému zmiešame s karamelovým salkom.
- Medové cesto rozdrvíme, zmiešame s karamelovým krémom a naplníme formu na sochu.
- Jedlý papier nastriháme na pásy a prilepíme na drôtiky vo forme lístkov.
- Tortu skladáme striedaním medových plátov, orechových korpusov, krému, orieškov a marhuľového džemu. Spevníme paličkami a ozdobíme podľa návodu.