Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta inšpirovaná SWEETarchitect od Janky

Torta inšpirovaná SWEETarchitect od Janky

Popis

Pri tejto torte som sa inšpirovala skvelou cukrárkou a architektkou Jankou, ktorá je svojou dokonalou prácou pre mňa veľkou inšpiráciou. Táto cukrárka mnohokrát používa na tortách sochy a pracuje s jedlým papierom, v čom som sa rozhodla inšpirovať aj ja pri svojej medovej torte.

Ingrediencie

Potrebujeme na medové cesto
  • 960 g hladkej múky
  • 380 g práškového cukru
  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 6 PL medu
  • 2 ČL sódy bikarbóny
Orechový korpus
  • 12 vajec
  • 12 PL kryštálového cukru
  • 1,5 balenia kypriaceho prášku
  • 8 PL mletých vlašských orechov
  • 4 PL polohrubej múky
  • 12 PL hladkej múky
  • 4 PL vody
  • 3 PL oleja
  • štipka soli
Poleva na potretie plátov
  • 2 PL medu
  • 4 PL rumu
Krém
  • 200 g gustínu
  • 2 L mlieka
  • 10 PL kryštálového cukru
  • 1 kg masla
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 karamelové salko
  • 8 PL práškového cukru
Marhuľový džem a vklad
  • 1 kg mrazených marhúľ
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 1 ČL mletých klinčekov
Orechy v mede
  • 200 g vlašských orechov
  • 125 g masla
  • 2 PL medu
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka soli
Na dozdobenie a sochu
  • 300 g bielej čokolády
  • biele drôtiky
  • 3 ks jedlého papiera
  • voda
  • medená farba
  • čierna farba
  • 200 g Saracino hmoty
  • 3 paličky na spevnenie torty
  • okrúhla kartónová tácka na veľkú a malú tortu
  • forma na hlavu sochy

Postup

  1. Do formy na sochu nalejeme bielu rozpustenú čokoládu, prebytočnú čokoládu vylejeme a formu necháme zatuhnúť.
  2. Pripravíme si medové cesto zmiešaním všetkých surovín do kompaktnej hmoty, ktorú necháme vychladiť.
  3. Uvaríme puding z mlieka, gustínu, kryštálového cukru a vanilkového extraktu. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme orechové korpusy, rozdelíme cesto do dvoch foriem podľa veľkosti a pečieme pri 180 °C (malý 20 min, veľký 40 min).
  5. Medové cesto rozvaľkáme na hrúbku 5-7 mm, vykrajujeme tvary a pečieme do zlatista pri 180 °C. Potrieme medovo-rumovou zmesou.
  6. Marhuľový džem pripravíme varením marhúľ so želírovacím cukrom a klinčekmi. Časť rozmixujeme na džem, zvyšok ponecháme na vklad.
  7. Krém pripravíme rozmixovaním pudingu s maslom a cukrom. Časť krému zmiešame s karamelovým salkom.
  8. Medové cesto rozdrvíme, zmiešame s karamelovým krémom a naplníme formu na sochu.
  9. Jedlý papier nastriháme na pásy a prilepíme na drôtiky vo forme lístkov.
  10. Tortu skladáme striedaním medových plátov, orechových korpusov, krému, orieškov a marhuľového džemu. Spevníme paličkami a ozdobíme podľa návodu.
Potrebujeme na medové cesto
  • 960 g hladkej múky
  • 380 g práškového cukru
  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 6 PL medu
  • 2 ČL sódy bikarbóny
Orechový korpus
  • 12 vajec
  • 12 PL kryštálového cukru
  • 1,5 balenia kypriaceho prášku
  • 8 PL mletých vlašských orechov
  • 4 PL polohrubej múky
  • 12 PL hladkej múky
  • 4 PL vody
  • 3 PL oleja
  • štipka soli
Poleva na potretie plátov
  • 2 PL medu
  • 4 PL rumu
Krém
  • 200 g gustínu
  • 2 L mlieka
  • 10 PL kryštálového cukru
  • 1 kg masla
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 karamelové salko
  • 8 PL práškového cukru
Marhuľový džem a vklad
  • 1 kg mrazených marhúľ
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 1 ČL mletých klinčekov
Orechy v mede
  • 200 g vlašských orechov
  • 125 g masla
  • 2 PL medu
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka soli
Na dozdobenie a sochu
  • 300 g bielej čokolády
  • biele drôtiky
  • 3 ks jedlého papiera
  • voda
  • medená farba
  • čierna farba
  • 200 g Saracino hmoty
  • 3 paličky na spevnenie torty
  • okrúhla kartónová tácka na veľkú a malú tortu
  • forma na hlavu sochy
  1. Do formy na sochu nalejeme bielu rozpustenú čokoládu, prebytočnú čokoládu vylejeme a formu necháme zatuhnúť.
  2. Pripravíme si medové cesto zmiešaním všetkých surovín do kompaktnej hmoty, ktorú necháme vychladiť.
  3. Uvaríme puding z mlieka, gustínu, kryštálového cukru a vanilkového extraktu. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme orechové korpusy, rozdelíme cesto do dvoch foriem podľa veľkosti a pečieme pri 180 °C (malý 20 min, veľký 40 min).
  5. Medové cesto rozvaľkáme na hrúbku 5-7 mm, vykrajujeme tvary a pečieme do zlatista pri 180 °C. Potrieme medovo-rumovou zmesou.
  6. Marhuľový džem pripravíme varením marhúľ so želírovacím cukrom a klinčekmi. Časť rozmixujeme na džem, zvyšok ponecháme na vklad.
  7. Krém pripravíme rozmixovaním pudingu s maslom a cukrom. Časť krému zmiešame s karamelovým salkom.
  8. Medové cesto rozdrvíme, zmiešame s karamelovým krémom a naplníme formu na sochu.
  9. Jedlý papier nastriháme na pásy a prilepíme na drôtiky vo forme lístkov.
  10. Tortu skladáme striedaním medových plátov, orechových korpusov, krému, orieškov a marhuľového džemu. Spevníme paličkami a ozdobíme podľa návodu.